Bytčiansky zámok

2010-10-05 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO/ video - Renesančný objekt v strede mesta patrí k najvýznamnejším a architektonicky k najpôsobivejším feudálnym sídlam na Slovensku.



Pozostáva z vlastného renesančného paláca, tzv. Sobášneho paláca, ako aj hospodárskych a obytných budov.

Pôvodne tu bol menší hrad postavený v 13. storočí, patriaci nitrianskemu biskupstvu. V roku 1563 sa zmocnil Bytčianskeho panstva spolu s hradom František Thurzo, člen významnej podnikateľskej rodiny, ktorý v rokoch 1571 až 1574 vybudoval na mieste starého gotického hradu nový kaštieľ (zámok) - opevnený areál s viacerými funkčnými stavbami.

Vzhľad starého hradu s obytnou vežou v opevnení poznáme z historických rytín. Stavbou renesančného kaštieľa poveril František Thurzo talianskeho majstra Kiliána z Milána. V otcovej činnosti pokračoval syn Juraj, ktorý za aktívnu účasť v boji proti Turkom získal popredné miesto na cisárskom dvore.

Ako uhorský palatín dal v roku 1601 vybudovať tzv. Sobášny palác, priestrannú budovu v predhradí, venovanú slávnostným rodinným príležitostiam, najmä svadobným hostinám svojich šiestich dcér.

Do dejín kaštieľa sa v období renesancie zapísal aj ďalší taliansky majster, A. Pocabello, ktorý opravil kaštieľ a Sobášny palác po ničivom vpáde hajdúskych vojsk v rokoch 1605 až 1612. Pri týchto úpravách postavili aj arkádu na nádvorí ústrednej budovy, ktorou prekryli staré fresky z obdobia vzniku kaštieľa.

Po vymretí Thurzovcov, ktorí zriadili v Bytči knižnicu a mali tu aj klenotnicu so zbierkou vzácnych gobelínov, zmenili sa osudy bytčianskeho kaštieľa. Kaštieľ sa v roku 1624 dostal do rúk Eszterházyovcov, ktorí vlastnili Bytču až do polovice 19. storočia. Protireformačne naladení Eszterházyovci využívali kaštieľ skôr na hospodárske účely.

Jeho vzhľad obohatili len v roku 1736 cyklom postáv v arkáde. Fresky znázorňujú v nadživotnej veľkosti uhorských a európskych panovníkov a známych vojvodcov i hrdinov z antickej mytológie.

V roku 1862 panstvo s majetkom odkúpila obchodnícka rodina Popperovcov, ktorá uskutočnila nevhodné úpravy: vlastný kaštieľ prebudovala na byty, Sobášny palác na okresný súd. Tzv. klasicistickú budovu, ktorá vznikla okolo roku 1830 prestavbou renesančnej budovy, funkčne pričlenili k okresnému súdu a slúžila aj účelom obce.

V súčasnosti je v hlavnom objekte kaštieľa umiestnený Štátny oblastný archív. V Sobášnom paláci (po rozsiahlej rekonštrukcii ho znovu otvorili 23. októbra 2009) sa nachádzajú výstavné priestory Považského múzea a sobášna sieň. Stálou výstavou múzea v paláci sú Pamiatky UNESCO na Slovensku. Po dokončení úprav budova slúži kultúrno-spoločenským účelom a cestovnému ruchu.

 

  • Otváracie hodiny: utorok až nedeľa od 9.00 do 17.00

 

Zámok (kaštieľ) Bytča - Považské múzeum v Žiline
Topoľová 1
010 03 Budatín
Tel.: 041/ 500 15 10, 500 15 11
Fax: 041/ 562 00 33, 500 15 12
E-mail:
muzeum@pmza.sk

 

Zdroj/autor: zamky, bytca, drom

VIDEO Bytča, Súľovské skaly

 



Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa