VÝLET Hrad Šomoška

2010-05-10 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V bezprostrednej blízkosti slovensko-maďarskej štátnej hranice stojí na čadičovom brale zrúcanina jedného z najmalebnejších slovenských hradov Šomoška.



Šomošku pravdepodobne pred rokom 1291 postavil na svojom majetku Peter z Illésovskej vetvy Kacsicsovcov. Jeho synom, ktorí podporovali Matúša Čáka a hrad dali k dispozícii trenčianskemu oligarchovi, kráľ Karol Róbert hradné panstvo odobral a v roku 1323 ním odmenil vernosť Tomáša Szécsényiho z Falkosovskej línie toho istého rodu.

Početné majetky Szécsényiovcov sa v polovici 15. storočia sústredili v rukách novohradského župana Ladislava. Ten, pretože nemal mužského potomka, ich v roku 1455 dal do zálohu Albertovi Losonczymu, manželovi svojej dcéry Hedvigy a krajinskému hodnostárovi Michalovi Országhovi, ktorého syn Ján bol zasnúbený s jeho druhou dcérou Annou.

O päť rokov neskôr rod Szécsényiovcov pánom Ladislavom vymrel po meči a Šomoška sa dostala do vlastníctva Losonczyovcov. V polovici 16. storočia rod Losonczyovcov reprezentoval už len pán Štefan, hlavný kapitán dolnouhorských vojsk. V predtuche smrti v bojoch s Turkami požiadal kráľa Ferdinanda I., aby jeho dcéram a neteriam pre prípad svojej smrti v službách vlasti, priznal synovské práva.

Keď 27. júla 1552 Turci pána Štefana zajali a sťali, mladučká Anna Losonczyová sa vďaka otcovej prezieravosti stala právoplatnou vlastníčkou Šomošky i ďalších majetkov. Turci napriek prímeriu zorganizovali v júli roku 1575 nečakaný prepad pohraničných hradov v Novohrade. Dobyli Modrý Kameň, obsadili Divín a napokon Šomošku.

Udalosť mala diplomatickú dohru, ale tá na obsadení hradov nič nezmenila. Šomošku a okolité hrady oslobodili až počas ofenzívy cisársko-uhorských vojsk na jeseň roku 1593. Anna Losonczyová dovtedy pochovala dvoch mužov a vydala sa za tretieho, grófa Žigmunda Forgácha, ktorý po jej smrti získal v roku 1601 Šomošku do dedičného vlastníctva.

Počas protihabsburských povstaní v roku 1605 obsadili hrad Bocskayovi hajdúsi, v roku 1619 povstalci Gabriela Bethlena a v roku 1703 aj kuruci Františka II. Rákócziho. O rok neskôr sa pridal k povstalcom Šimon, vnuk Žigmunda Forgácha, za čo mu cisár Jozef I. v roku 1709 zhabal všetky rodové majetky.

Po potlačení povstania opustená Šomoška spustla. Súčasný stav je výsledkom nedokončenej konzervácie a pamiatkovej obnovy ruiny v posledných desaťročiach 20. storočia.

 

Šiatorská Bukovinka - Po novej vyhliadkovej plošine chce obec Šiatorská Bukovinka v roku 2010 na hrade Šomoška zrekonštruovať aj západnú baštu, z ktorej by bola rozhľadňa s ďalekohľadom. Už osadili v okolí hradu nové lavičky na posedenie, odpadkové koše a vybudovali schody. "Tento rok by sme chceli zrealizovať aj projekt západnej bašty.  V nej by sa urobila rozhľadňa, v ktorej by sa nachádzal ďalekohľad. Návštevníci budú mať výhľad na Fiľakovský hrad, mesto Lučenec či do Maďarska," vysvetlil starosta Juraj Badinka. V rámci stavebných prác na bašte by sa vybudovali aj točené schody, podlaha a informačné tabule. Pod hradom pribudli prednedávnom aj nové sociálne zariadenia. Hrad Šomoška navštívi ročne okolo 20 tisíc turistov. Obec má v pláne pre nich zriadiť aj malú ubytovňu v bývalej materskej škole, kde by sa nachádzala aj sauna a posilňovňa. (tasr)

Obec Šiatorská Bukovinka sa nachádza v Banskobystrickom kraji v okrese Lučenec. Prvá písomná zmienka o obci je z roku 1959. Na území dnešnej obce Šiatorská Bukovinka sa našiel hrádok z 12. až 13. storočia. Obec vznikla odčlenením od Radzoviec. Obec leží v strednej časti Cerovej vrchoviny v doline horného toku Beliny.

 

  • Výlety v okolí hradu Šomoška: Kamenný vodopád – unikátny prírodný útvar; Mesto Lučenec – hospodárske a kultúrne stredisko v Banskobystrickom kraji; Novohradské múzeum a galéria v Lučenci – zaujímavé expozície pre návštevníkov;
  • Náučný chodník Šomoška 
  • Náučný chodník Mačacia

 

Obecný úrad
Šiatorská Bukovinka 41
985 58 Radzovce
Tel.: 047 / 449 11 54
Fax: 047 / 451 26 23
E-mail:
ocusiat.buk@stonline.sk
Web: www.siatbukovinka.sk

Mestské informačné centrum Lučenec
Masarykova 14
984 01 Lučenec
Tel.: +421/47/433 15 13
E-mail.:
kolimarova@lucenec.sk
Web: www.lucenec.sk
 

Zdroj/autor: Dajama, hrady najkrajšie zrúcaniny, e-obce, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.5/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa