Hrad Šášov

2009-05-11 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Nad riekou Hron neďaleko Žiaru nad Hronom sa na strednom Slovensku nachádzajú ruiny stredovekého hradu Šášov.



Vypínajú sa na sklanej ostrohe na ľavom brehu rieky.

Jedna z legiend v súvislosti s názvom tohto hradu hovorí o jeho vzniku a podľa nej sa názov  hradu odvodzuje od šaša. Hrad dal údajne vybudovať zvolenský hradný pán pre svojho dvorného šaša, ktorý mu na poľovačke zachránil život.

Historici však stotožňujú Šášov s bližšie nepomenovaným hradom na historicky správnom území Šúšol, ktorý v rokoch 12421253 dali so súhlasom panovníka postaviť Vincent a Peter Vancsovci, bratia ostrihomského arcibiskupa Štefana.

Hrad, ktorý dozeral na dôležitú cestu do oblasti stredoslovenských banských miest, sa pred rokom 1321 dostal do rúk panovníka. V roku 1424 kráľ Žigmund spolu s banskými mestami a okolitými panstvami daroval hrad Šášov svojej manželke Barbore ako venné majetky uhorských kráľovien.

V čase dynastických bojov po smrti kráľa Albrechta spravovali hrad prívrženci Jána Jiskru, ktorý z poverenia kráľovnej Alžbety obhajoval práva jej nedospelého syna Ladislava Pohrobka na uhorskú korunu. V tom čase na vyvýšenine Hrádok, asi 200 m na juhovýchod od hradu, vybudovali vysunutú pevnôstku, ktorá zlepšovala obranyschopnosť Šášova, no po stabilizácii pomerov zanikla.

Asi v roku 1647 sa hrad stal súčasťou vena druhej manželky Mateja Korvína, kráľovnej Beatrice Aragónskej. Tá ho po smrti kráľa v roku 1490 predala jágerskému biskupovi Urbanovi pre jeho bratov Dóczyovcov.

Začiatkom augusta 1647 prenikli Turci na Pohronie. V Žarnovici zajali Žigmunda Dóczyho a jeho manželku pani Eufrozínu odvliekli do zajatia. Žigmund Dóczy je pochovaný v kostole v neďalekej Ladomerskej Vieske, kde čosi o jeho smrti prezrádza aj epitaf, ktorého skrátený latinský text v preklade znie: „Pozoruhodný pán, pán Žigmund Dóczy z Veľkej Lúče, slobodný barón hradov Šášov a Revište, ktorý bol pri hroznom pustošení Žarnovice zajatý zúrivým Turkom spolu s manželkou. Keď tá bola odvedená a majetok stratil, sám dôstojne si vyžiadal, aby aj jemu bol odňatý život tureckou rukou dňa 4. agusta 1647 v štyridsiatom piatom roku života.“

Onedlho po Žigmundovej smrti zomrel aj posledný z jeho bratov a rod vymrel po meči. Po prechodnej držbe Šášova Lippayovcami pripadol hrad Banskej komore a v tom istom roku 1678 ho dobyli Thökölyho kuruci. V nasledujúcom protihabsburskom povstaní Františka II. Rákócziho sa povstalecké vojská zmocnili Šášova už v roku 1703 a udržali sa tu celých päť rokov.

Oslobodil ho až generál Siegbert Heister 27. októbra 1708 počas ofenzívy cisárskej armády. Ešte ten istý deň vojaci hrad podpálili a silne poškodili jeho opevnenie. Odvtedy Šášov pustne.

 

Obec Šášovské Podhradie je mestská časť mesta Žiar nad Hronom, 5 km juhovýchodne od jeho centra. Leží na severnom okraji Štiavnických vrchov, na ľavom brehu Hrona. Do katastrálneho územia bývalej samostatnej obce patria aj osady Bukovinka a Srnosiete. Obec sa spomína v roku 1363, v minulosti sa tu spracúvala dubová kôra pre garbiarov z Liptova. Nad obcou sa vypína Šášovský hrad. Spomína sa v roku 1253, od roku 1330 kráľovský hrad, ktorý slúžil ako ochranné stanovisko na križovatke obchodných ciest. V roku 1667 bol spustošený vojskami a od 18. storočia chátra. Šášovské Podhradie je od roku 1971 súčasťou mesta Žiar nad Hronom.

 

  • Výlety v okolí hradu Šášov


Mesto Zvolen – významné hospodárske a kultúrne centrum stredného Slovenska
Zvolenský zámok – národná kultúrna pamiatka neďaleko centra mesta Zvolen
Kláštor v Hronskom Beňadiku – benediktínsky kláštor z roku 1075

 

Informačné centrum Zvolen
Trhová 4
960 01 Zvolen
Tel.: +421/45/542 92 68
E-mail.:
infocentrum@zv.psg.sk
Web: www.zvolen.sk


 

Zdroj/autor: Dajama, hrady najkrajšie zrúcaniny, wikipedia, drom


Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 4. máj. 2024. Meniny má Florián.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa