ČESKO Hrad Grabštejn otvára novú expozíciu

2009-05-04 16:00:00 |   |    | 

ČESKO - Hrad Grabštejn stojí v samom srdci Trojzemí - miesta, kde sa dotýkajú hranice troch štátov Českej republiky, Nemecka a Poľska.



Nová expozícia pripomínajúca vzťah Jozefíny Clary-Aldringen a Ludwiga van Beethovena otvára na hrade Grabštejn letnú sezónu.

Mladý Beethoven mal za sebou prvé verejné vystúpenia, a potom odcestoval na koncertné turné, ktorého prvou zastávkou bola Praha. Tu stretol pôvabnú Jozefínu, ktorá ho natoľko inšpirovala, že jej venoval niektoré svoje skladby. Aj keď sa životné cesty oboch protagonistov uberali rozdielnym smerom, tento krátky príbeh inšpiroval expozíciu na 2. poschodí hradu a zámku Grabštejn. Návštevníci tak môžu krátko nahliadnuť do života týchto dvoch významných osobností.

Kedy presne bol hrad založený sa dodnes nevie, isté je ale to, že v 13. storočí už stál. Gotický hrad bol v priebehu 16. storočia prestavaný na reprezentatívne renesančné sídlo. Najväčší rozmach zažilo panstvo aj s hradom zrejme v dobe, kedy ho vo svojích rukách mal rod Gallasovcov a neskôr Clam-Gallasovcov. Od konca 80. rokov 20. storočia tu prebieha rekonštrukcia, vďaka ktorej sa darí odkrývať krásu nekdajšieho sídla.

 

 


Správa hradu Grabštejn
463 34 Hrádek nad Nisou
Tel.: +420 482 724 301
Fax: +420 482 724 208
E-mail:
grabstejn@volny.cz


 

Zdroj/autor: 133premier, CzechTourism, hradgrabstejn, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa