Dubaj

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Dubai, Spojené arabské emiráty



 

Oficiálny názov: Dubai (دبي)

Najrýchlejšie rastúce mesto na svete. Pompézne, zábavné, trochu surreálne. Preslávilo sa plážami, slnkom a shoppingom. V minulosti pokojné miesto s koralovo-sadrovcovými domami, obklopenými palmami, obývané perzskými kupcami a beduínskymi rybármi. Dnes sa mešity a architektúra starého mesta odráža v lesku hypermoderných mrakodrapov.

Odvaha dubajských šejkov je neuveriteľná. Potrebujeme hotel a nemáme miesto? Tak vybudujeme obrovský umelý ostrov so 120 km pláže. Potrebuje lepšie spojenie so svetom? Za 15 rokov vybudujeme najlepšie medzinárodné aerolínie.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Dubaji 

 

DOPRAVA

Po starších častiach Dubaja, na trhy, k úžasnej architektúre a k múzeám sa najlepšie dostanete pešo. Verejná doprava je lacnejším spôsobom cestovania. RTA prevádzkuje miestne autobusy na viac ako 120 trasách. Tieto slúžia hlavne potrebám miestnych obyvateľov, ktorí majú nízky príjem. Autobusy sú čisté, pohodlné, klimatizované a lacné, ale sú pomalé. Prvé rady sedadiel sú spravidla vyhradené ženám a deťom. Tarify sa pohybujú od 3,00 Dhs po 8,50 Dhs a musia sa používať karty Nol.

Dubajské metro sa po jeho otvorení v roku 2010 stalo obľúbeným dopravným prostriedkom. Červená linka a zelená linka sa stretávajú na staniciach Union a BurJuman. Metro premáva zhruba každých 10 minút, od 5:00 hodiny do polnoci v sobotu až do stredy, do 1:00 vo štvrtok, a od 10:00 do 01:00 v piatok. Každý metro vlak sa skladá zo štyroch štandardných vozňov a jedného špeciálneho vozňa, ktorý je rozdelený na sekciu „iba pre ženy“ a sekciu "Zlatá trieda", kde si za dvojité cestovné môžete užiť koberce a kožené sedadlá. Ženy môžu samozrejme cestovať aj v iných vozňoch. Cestovné Nol karty sa kupujú na staniciach, cena jednej jazdy sa líši podľa počtu prekročených zón, pre jednu zónu stojí cestovné 3,00 Dhs. Muži by mali byť opatrní, lebo za vstup do „ženského“ vozňa, môžu byť pokutovaný  sumou 100,00 Dhs.

Zaujímavou a využívanou je lodná doprava.  Vodné taxíky "abra" premávajú cez kanál,  rozdeľujúci mesto na Bur Dubaj a Deiru. Cena je prijateľná, jeden smer stojí od 1,00 Dhs na osobu, prenájom loďky okolo 120,00 Dhs na hodinu. Lode sú staré, ale romantické.

V emirátoch sú dva druhy taxíkov, mestské taxíky sú moderné autá krémovej farby, majú taxameter a klimatizáciu.  Nástupná taxa je 8-9 Dhs, za každý kilometer sa platí okolo 2 Dhs. Väčšina taxikárov pochádza z južnej Ázie a hovoria anglicky len minimálne. Ako cieľ cesty sa vo všeobecnosti neuvádza adresa, ale najbližší orientačný bod (napr. hotel, obchodný dom). Ženy v Dubaji môžu používať taxi, ale odporúča sa sadnúť si na zadné sedadlo, prípadne zavolať taxík s ružovou strechou, ktorý šoféruje žena - tzv. Ladies Taxi.

Jazdenie autom po meste je považované za extrémny šport. Na požičanie auta je potrebná kópia pasu, medzinárodný vodičský preukaz a medzinárodná kreditná karta. Prenájom auta na deň sa začína na sadzbe 200 Dhs pre malé typy áut, vrátane komplexného poistenia a neobmedzeného počtu kilometrov. Je zvyčajne lacnejšie objednať si auto online pred príchodom. Ak ste účastníkom dopravnej nehody, platí, že nevina je preukázaná až po prešetrení nehody. Znamená to, že môžete byť zadržiavaný políciou, až kým vyšetrovanie nerozhodne, kto je nehodu zapríčinil. Na niektorých úsekoch ciest sa platí mýto, viac informácií nájdete na stránkach správcovskej spoločnosti Salik.

 

UBYTOVANIE

S viac ako stovkou hotelov je v meste ubytovania dostatok. Dubaj je atraktívnym hlavne pre bohatých klientov. Napriek tomu je počas teplejších mesiacov možné dostať vysoké zľavy. Pre vysoký dopyt po hoteloch sa oplatí rezervovať si ubytovanie vopred, (najmä počas turistickej sezóny od septembra do mája.  Možnosti ubytovania na oficiálnych stránkach mesta aleco si rezervujte ubytovanie v Dubaji online.

 

JEDLO

Výsledkom pestrého kultúrneho mixu Dubaja je neuveriteľný výber reštaurácií a kaviarní. Nájdete tu všetko, od jednoduchých kaviarní pre indo-pakistanských robotníkov vo štvrti Karama, po reštaurácie v najznámejších päťhviezdičkových hoteloch. Nechýbajú ani americké fastfoody ako KFC, Chillis, Starbucks, alebo McDonalds. Medzi najlacnejšie možnosti patria  podobne ako v iných mestách stánky podobné kebabovým - Shwarma. Miestny variant kebabu stojí okolo 6 Dhs. Vegetariánsky variant Fala-Fil (Felafel, falafel) stojí rovnako.

Najväčšie reštaurácie nájdete v hoteloch, sú vo všeobecnosti jedinými zariadeniami, ktoré majú licencie na predaj alkoholu (podávanie alkoholu je povolené iba v hotelových reštauráciách, baroch, letoviskách a kluboch). Na pláži nie je takisto dovolené piť alkoholické nápoje. Počas pôstu (Ramadán) väčšina reštaurácií, s výnimkou tých, ktoré sa nachádzajú v niektorých medzinárodných hoteloch, otvára až po západe slnka.

 

ZÁBAVA

Konzumácia alkoholu v Dubaji má niekoľko obmedzení: dostanete ho len v podnikoch s licenciou, zvyčajne patriacich k hotelom ( aj keď majú samostatný vchod); Počas moslimských sviatkov  (aj počas denných hodín ramadánu) sa alkohol nepredáva, čo platí to aj pre ne-moslimov; Na verejných priestranstvách je piť alkohol ilegálne, pri riadení auta platí nulová tolerancia. Zistený alkohol pri dopravných nehodách vedie až ku mesačnému väzeniu a k pokute; Na konzumáciu doma je potrebné alkohol kúpiť v špecializovaných predajniach. V supermarketoch predávajú len nealkoholické pivo. Nepredávajú tu ani jedlá s obsahom alkoholu.

Podniky v Downtown Dubai, Jumeirah, Dubai Marina a Palm Jumeirah sú populárne a medzi návštevníkmi zväčša nájdete turistov a prisťahovalcov. Najväčší rozkvet zažívajú miestne plážové kluby a bary na strechách. Medzi najživšie nočné oblasti s viacerými reštauráciami, barmi a klubmi na jednom mieste patria Madinat Jumeirah, pyramídy vo Wafi City, Boulevard at Emirates Towers, a Dubai Marine Beach Resort & Spa. Najväčšie hotely a rekreačné strediská tiež ponúkajú viacero druhov zábavy na jednom mieste.

DJ-i hrajú takmer každú noc v týždni, pričom slávne mená prichádzajú na rad vo štvrtok a v piatok. Párty sa nekonajú len v noci, ale v plážových kluboch, ako je napríklad Blue Marlin Ibiza SAE hrajú DJ-i už od poludnia. Repertoár je celosvetový - funk, soul, trip-hop, hip-hop, R & B, africká, arabská aj latinská hudba, ale najviac tu budete počuť elektronickú hudbu.

Hotelové bary sú často otvorené od rána do polnoci, alebo do 01:00. Kluby sa otvárajú o 22:00, začínajú sa plniť okolo 23:00 a zatvárajú okolo 3:00 hodiny.

Narozdiel od klubov sú v Dubaji, od roku 2016 počas ramadánu, otvorené bary, ktoré podávajú počas dňa alkohol.

Tanec a hlasná hudba sú na verejných miestach prísne zakázané. Radia sa sem pláže, parky a obytné štvrte; tanec sa obmedzuje iba na miesta s licenciou.

 

NÁKUPY

Dubaj je synonymom nakupovania. Je kontrastom medzi tradičnými trhoviskami (súkmi), obrovskými nákupnými centrami a extravagantnými butikmi. Najnovšie produkty, exotiku, značkovú kolekciu alebo netradičné doplnky nájdete kdekoľvek. Na súkoch nezabudnite o cene jednať. Očakáva sa to od každého zákazníka. Jednoduchá otázka: Aká je vaša najlepšia cena?“ väčšinou odštartuje ďalekosiahle vychvaľovanie a ponúkanie tovaru predavačom. Trh s korením na Al-Sabkha Road, je turistickou atrakciou, na rušnom zlatom trhu Sikkat al-Khali Street, je možné nájsť zľavy na zlatých šperkoch. Trh je prísne kontrolovaný, existuje tu len malá šanca podvodu. Trhy sa zatvárajú od 13:00 do 16:00 kvôli modlitbám, obedu a oddychu.

O cenách v obchodných centrách alebo v obchodoch západného štýlu by sa jednať nemalo. Šikovnému zákazníkovi by to nemalo zabrániť v nákupe lacnejších suvenírov, najmä ak je cena na trhovisku neúmerne vysoká. Najvýhodnejšie ceny sú pri elektronike a značkovom oblečení. Zaujímavými miestnymi výrobkami sú koberce, beduínske šperky alebo arabské suveníry. Obchody sú otvorené od 09:00 hod do 22:00 hod.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Náboženské sviatky sú vďaka lunárnemu islamskému kalendáru Hedžra pohyblivé. Medzi najdôležitejšie patria koniec ramadánu Eid al-Fitr, oslavy nasledujúce púť  Eid al-Adha, Nanebovstúpenie Proroka  Lailat al-Mi'raj, narodeniny proroka a islamský Nový rok. Medzi sekulárne sviatky patria  Nový rok (1. január) Národný deň ( 2. december). Nezabudnite, že štvrtok a piatok sú v Dubaji víkendom. 

Počas ramadánu nemôžu moslimovia od úsvitu do súmraku jesť, piť ani fajčiť na verejnosti. Ak vám náhodou niekto ponúkne kávu, alebo čaj je lepšie slušne odmietnuť. Bary a krčmy sú zatvorené len od západu slnka, niektoré reštaurácie nepodávajú alkohol. Oslavy začínajú až po  zotmení. 

V Dubaji sa konajú dve významné udalosti. Prvou je prudko propagovaný Dubai Shopping Festival (DSF), ktorý sa koná od decembra do februára. Shopping centrá bojujú o zákazníkov, výsledkom je zábava pre deti, ohňostroj, lístky do tomboly pri každom nákupe. Dubai Summer Surprises ( jún – august) je kľudnejší, zlacnené sú tiež hotely, cieľom je prilákať turistov aj v letných mesiacoch. Prekvapením sú ukážky tradičnej kultúry, varenia, umenia a ešte viac lístkov do tomboly. 

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Burj Al Arab (Veža Arabov) - najvyšší a najluxusnejší hotel na svete, postavený na umelom ostrove vzdialenom od pevniny 280 metrov. Na vstup do hotela je potrebné vhodné oblečenie a rezervácia v niekoľkodňovom predstihu

Štvrť Bastakiya – labyrint uličiek s tradičnou arabskou architektúrou je magickým miestom stojacim za objavenie

Deira Gold Souq – svetoznáme trhovisko, atraktívne pre kupujúcich z celého sveta. Nezabudnuteľná je prechádzka drevenými arkádami obklopenými neskutočným množstvom zlata – nájdete tu akýkoľvek šperk. Medzi najzaujímavejšie patria bohato zdobené indické a arabské vzory.

Mešita Jumeirah -  honosná stavba ( vyzerá ohromujúco hlavne v noci) sa dá navštíviť len so sprievodcom. Napriek tomu, by nemala chýbať na vašom zozname pamiatok.  Na návštevu je potrebná rezervácia  a vhodné oblečenie.

Múzeum Dubai – sídliace v pevnosti z 18. storočia, v asi najstaršej budove v meste. Zbierka exponátov je rozsiahla, od plachetníc, po zakrivené nože – kindžaly. Výstavy sú interaktívne, a multimediálne, titulky sú aj v angličtine.  

Jumeirah Beach Park – park, kde sa dá prechádzať, piknikovať, tiež s miestom pre deti. Priľahlý kus pláže je obklopený palmami a pravidelne strážený plavčíkmi. Jeden deň v týždni je venovaný výlučne ženám.

Mall of the Emirates - momentálne najväčšia zastrešená zjazdovka. Hostia blízkeho hotela majú lístky a teplé oblečenie zadarmo, ostatní lyžiari si musia lístky kúpiť. Teplé oblečenie sa dá požičať.

Wild Wadi Waterpark – najlepšie miesto na ochladenie, populárny vodný park je atrakciou pre všetkých. Trhákom pre odvážnejších sú umelé vlny flowriders, alebo najvyššia a najrýchlejšia šmykľavka Jumeirah Sceirah.

Heritage and Diving Village - tradičná dedina vytvorená blízko ústia zálivu Greek, svoje remeslá tu predvádzajú hrnčiari a tkáči. Diving village tvorí časť celkového plánu obnoviť tradície na území Shindagha.

Múzeum vzdelávania /Al Ahmadiya School - Museum of Education/- prvá Dubajská škola.  Jej budova je rekonštruovaná z pôvodných materiálov -  vápenec, koraly, lastúry, kameň a santalové drevo.

Burdž Chalífa - najvyššia budova sveta (828 metrov) bola otvorená v januári 2010. Mrakodrap ešte nie je úplne hotový, na mnohých poschodiach sa stále pracuje. V budove je najvyššie položený bazén, nákladný výťah, reštaurácia, mešita a fontána. Päťdesiatsedem výťahov vyvezie ľudí do 1 044 apartmánov, na 49 poschodí s kanceláriami a do hotela Armani. Vyhliadkové miesto sa nachádza na 124. poschodí, v peknom počasí sa z neho dá dovidieť na viac ako 80 kilometrov. 

 

PASY

Dubai Select Pass – je platný sedem dní a zahŕňa voľné vstupy na tri mestské atrakcie, ktoré si vyberiete z 32 ponúkaných možností, medzi ktorými môže byť dubajské akvárium, púštne safari, výstup na vyhliadkovú vežu Burj Khalifa, lyžiarska hala a mnoho iných. Suma sa líši podľa sezóny, v letnej zaplatíte 399 Dhs a v zimnej 425 Dhs.

Dubai Unlimited Pass -  je platný tri dni a zahŕňa voľné vstupy na tridsaťtri miestnych atrakcií, ktoré treba stihnúť navštíviť počas platnosti karty, napríklad dubajské akvárium, púštne safari, výstup na vyhliadkovú vežu Burj Khalifa, lyžiarska hala a mnoho iných. Suma sa líši podľa sezóny, v letnej zaplatíte 899 Dhs a v zimnej 929 Dhs.

 

LETISKO

Dubai International Airport (DXB)

 

INTERNET

www.dubaj.sk

www.dubaitourism.ae

http://en.wikipedia.org/wiki/Dubai

 

APLIKÁCIE

Visit Dubai – cestovateľská aplikácia ponúka informácie o stovkách pamätihodností a atrakcií, ktoré si môžete rozvrhnúť do vlastného itineráru a prispôsobiť si vlastné trasy. Medzi ďalšie funkcie patrí konvertor meny, mapa a sprievodca pre off-line režim.

Dubai Calendar App – poskytuje oficiálny prehľad udalostí v Dubaji. Získate tu informácie o konferenciách, koncertoch, výstavách, festivaloch a udalostiach týkajúcich sa kultúry, umenia, módy, zdravia aj športu.

 

BEZ ZÁRUKY

Ak cestujete do Dubaja len ako turisti, pozor na posvätný mesiac ramadán. Podľa cestovateľov si veľa zábavy neužijete.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.0/5 (21 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa