Hanoj

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Hanoi, Vietnam



 

Oficiálny názov Hanoi/ Hà Nội

Grandiózna ázijská staršia dáma. Starne oveľa lepšie ako mnoho jej súčasníkov. Hanoj sa zbavil svojej niekedy až nepriateľskej nálady voči turistom a stal sa jedným z najatraktívnejších miest juhovýchodnej Ázie. Pokoj miesta vás očarí veľmi rýchlo, k čomu  prispievajú aj úžasné jazerá, tienisté bulváre, svieže zelenajúce sa parky, či francúzska koloniálna architektúra.

Hanoj je zosobnením duše historického Vietnamu. Chrámy, pamätníky a poklady starých kultúr pozdĺž úzkych uličiek Starej štvrte perfektne dopĺňajú rapídne zmeny – hanojskí juppies pijúci kapučíno a porovnávajúci najnovšie mobilné telefóny.          

DOPRAVA

Po centre mesta, najmä po preplnenej Starej štvrti, je najlepšie pohybovať sa pešo. Z miesta na miesto sa dá rýchlo premiestniť na motorke, alternatívou je bicykel. Ten je vhodný na  cestách po Francúzskej štvrti – ale len pre tých so silnými nervami. Hanojská doprava je chaotická všetci jazdia bez strachu, akýchkoľvek signálov, či prednosti. Ak budete mať potrebu cítiť medzi sebou a dopravou niečo silnejšie, je dobré vziať si taxík.

Motocyklové taxíky (xe om), nájdete na každej križovatke. Sú hlavným a lacným dopravným prostriedkom pri cestách po meste. Priemerná jazda po meste stojí okolo 15 000 – 20 000 VND (vietnamský dong), ceny výletov do Ho Či Minovho Mauzólea stojí okolo 35 000 – 40 000 VND. Podmienky je lepšie dohodnúť vopred, ak je to potrebné ceny si napíšte na papier, je dobré mať presnú sumu, vyhnete sa často nepríjemnému jednaniu. Nezabudnite, môže to byť nebezpečná jazda a vy nebudete mať prilbu, potenciálne riziko zranenia je vysoké.

Taxíky sa môžu privolať z ulice, stanovištia majú pred hotelmi, alebo pri hlavných atrakciách. Štartovné začína na sume  10 000 VND alebo 15 000 VND (v závislosti od spoločnosti a veľkosti auta), a jazdné za kilometer sa pohybuje v rozmedzí 4 000 VND až 6 500 VND. Tri najkorektnejšie spoločnosti sú Hanoi Taxi, Hanoi Tourist Taxi a Mai Linh. Pri nastupovaní je dobré skontrolovať, či je zapnutý taxameter. Ak by ste sa rozhodli využiť služby iných taxislužieb, dávajte si pozor na upravené taxametre, ktoré účtujú až dvojnásobok ceny.

Tradičné vietnamské bicyklové rikše (Cyclo) boli vymenené motorkami. Dnes sa orientujú na väčšie turistické skupiny pomaly sa pohybujúce okolo Starej štvrti. Ak máte o niečo podobné záujem, najlepšie je vybaviť si jazdu prostredníctvom hotela. Cenu si treba dohodnúť vopred, aby nedošlo k nedorozumeniam, za krátku cestu si treba pripraviť asi 50 000 VND ; nočné jazdy sú drahšie. Len niektorí cyklo vodiči hovoria po anglicky, je dobré mať so sebou mapu a adresu hotela.

Aj keď jazda na bicykli nie je vďaka chaotickej doprave to, čo predtým, je to dobrý spôsob ako sa po meste pohybovať (prenájom bicykla stojí okolo 3 USD na deň).

Prenájom motoriek sa oplatí hlavne pri cestách do odľahlejších častí mesta, väčšinu požičovní nájdete okolo Starej štvrte (ceny sa pohybujú okolo 10 USD na deň).

Chaotická doprava spôsobuje problémy aj pri prenájme auta. Auto (aj s vodičom) sa oplatí pri cestách mimo mesta (ceny sa pohybujú okolo 40 USD na deň), vodič niekedy nehovorí anglicky, vtedy je potrebný sprievodca.

Autobusy v Hanoji sú pomerne rýchle, prekvapivo pohodlné a lacné, ale sieť dopravy je trochu nezrozumiteľná. Mapa s trasami autobusov vám pomôže zorientovať sa vo viac ako 60 autobusových linkách, alebo nájsť autobusovú zastávku.  Cena za jednu jazdu je okolo 7000 VND, a lístok sa kupuje priamo v autobuse, u sprievodcu. Ak ešte nepoznáte mesto tak dobre, obráťte sa na sprievodcu, ten vás upozorní kde máte vystúpiť.

Viac informácií na stránkach https://www.vietnamonline.com/transport/hanoi-bus.html.

 

UBYTOVANIE

Či už hľadáte ubytovanie s nádychom histórie, romantiky, svieži minimalizmus, alebo útulný hostel, budete si vedieť zo širokej ponuky tohto mesta vybrať. Vybavenie a úroveň čistoty sú na veľmi dobrej úrovni, bez ohľadu na to, aký vysoký je váš rozpočet. Väčšina hotelových izieb pri cene nad 15 USD, zahŕňa telefón, klimatizáciu, sejf na izbe a fén. V niektorých prípadoch sa dá zjednať zľava.

Najpopulárnejšou oblasťou je tzv. „Stará štvrť“, medzi jej výhody patrí široká ponuka ubytovania a blízkosť centra. Medzi jej nevýhody patrí takisto široká ponuka ubytovania, pretože to prináša do tejto oblasti prašnosť, ruch, a niekedy hluk. Naopak Francúzska štvrť ponúka kľudnú atmosféru ďalej od centra.

Možností lacnejšieho ubytovania v Hanoji je veľa, v „Starej štvrti“ neustále pribúdajú nové hostely a butik-hotely. Za 8 až 10 USD získate mäkkú, čistú posteľ a modernú spoločnú kúpeľňu.

Zoznam hotelov na turistických stránkach mesta - http://www.vietnamtourism.com/en/index.php/services/hotels

Rezervujte si ubytovanie v Hanoji online.

 

JEDLO

V Hanoji je ťažké nájsť zlé jedlo. Nachádza sa tu takmer každá medzinárodná kuchyňa - talianska, indická, množstvo vegetariánskych jedál, aj západný štandard. Roky francúzskej nadvlády tu zanechali svoje stopy, bagety a iné francúzske špeciality tu nájdete v každej štvrti. Stále tu ale prevládajú domáce autentické jedlá, vietnamská kuchyňa je veľmi rozmanitá a veľmi chutná. Najpopulárnejším pokrmom je Pho Ga (kuracia rezancová polievka) alebo Pho Bo (hovädzia polievka s rezancami). Existujú rôzne variácie, hlavnou ingredienciou je buď kuracie mäso, hovädzie mäso, alebo ryby a morské plody. Pouličné reštaurácie s plastovými stolmi a stoličkami sú tu na každom rohu. Pre lepší prehľad o najpopulárnejších miestach v meste, domáci používajú aplikáciu Foody.

Miestnou zvláštnosťou sú kobrie špeciality. Predmestie Le Mat (známe ako Snake Village) má množstvo reštaurácií špecializovaných na túto potravinu. Živé kobry sú vystavené v reštaurácií podobne ako živé humre v nám bližšej, západnej kultúre. Ďalšou zvláštnosťou je psie mäso (thịt chó), ktoré je obzvlášť populárne v zime.

Potraviny sa dajú nakúpiť napríklad vo veľkom supermarkete Fivimart, na východ od jazera Hoan Kiem.

Život v tomto rušnom meste plynie rýchlo, ale obyvatelia Hanoja si vždy nájdu čas na vychutnanie svojej šálky kávy a sledovanie pohybu sveta. Hanojské kaviarne otvárajú veľmi skoro (približne o 7:00 hod.) a zatvárajú okolo 21:00.

Zoznam niekoľkých hanojských reštaurácií - http://www.vietnamtourism.com/en/index.php/services/restaurants

 

ZÁBAVA

Toto mesto ponúka rozmanitú škálu podnikov, fungujú tu elegantné salóniky, bary na štýl westernov, špinavé putiky, jeden gay bar, množstvo kaviarní a stovky bia hoi pivární. Hanoj je cez víkend celkom živé mesto, odkedy majú podniky v Starej štvrti povolené otváracie hodiny do 2:00, ale v pracovných dňoch zatvárajú pomerne skoro, už o polnoci. Na križovatke Ta Hien a Luong Ngoc Quyen sa nachádza asi päť barov, ktoré sa zvyknú zapĺňať cestovateľmi z rôznych krajín, na bočných uličkách zažijete viac miestnej atmosféry.

Bia hoi je vietnamské čapované pivo, alebo pivo z malých regionálnych pivovarov, ktoré priniesli na tento trh Česi v rámci komunistickej solidarity. Vychutnáte si ho v uličkách Starej štvrte, na plastových stoličkách, obkolesení ruchom ulice a lokálnymi obyvateľmi. Keď sa už ocitnete v Starej štvrti zistíte, že takmer každý kút je zaplnený stánkami predávajúcimi Pho a kaviarňami.

Miestni mladí ľudia sa zhromažďujú okolo katedrály v Ly Quoc Su, popíjajú citrónový ľadový čaj a chrúmu slnečnicové semienka v pouličných bufetoch.
Aj keď nemusíte byť fanúšikom opery, predstavenie baletu alebo koncert vážnej hudby sa v Opernom dome na Trang Tien oplatí vidieť.
Tradičnou vietnamskou zábavou sú predstavenia vodných bábok. Pôvabné predstavenia marionet by nemali chýbať v itinerári každého návštevníka.

Koncerty tradičnej hudby je možné zažiť denne v Temple of Literature.

 

NÁKUPY

Ak chcete kúpiť hodváb, striebro, glazúrované suveníry, alebo módne doplnky Hanoj momentálne ponúka najlepší výber a kvalitu za najlepšie ceny. Špecialitou regiónu sú výšivky, sošky vyrezané z dreva a kameňa, intarzie, laky – glazúry. Krajčíri v obchodíkoch pozdĺž ulice Hang Gai sú schopní ušiť oblek už za 24 hodín, a ponúkajú aj čas naviac na dodatočné úpravy. Takisto Hang Gai a jej pokračovanie, Hang Bong, sú dobrým miestom na nákup vyšívaných obrusov, tričiek a textilných závesov. Obchody s lokálnymi remeselnými výrobkami, vrátane textílií a glazúry, sa nachádzajú pozdĺž To Tich, Hang Khai a Cau Go.

Najväčší tradičný trh v meste Dong Xuan ponúka rôzne čínske napodobeniny, domáce potreby, aj oblečenie. Na potravinovom trhu Cho 19-12 sa stratíte v labyrinte miestnych tovarov, výrobkov a zvláštností. Na južnom konci trhu, vedľa hlavného vchodu, je pre zvedavcov ulička "pečených psov", ktorá môže spôsobiť menší šok.

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Vo Vietname platia dva druhy kalendárov: západný (slnečný) a lunárny. Oficiálne prázdniny a verejné sviatky idú podľa západného kalendára, väčšie sviatky podľa lunárneho. Narodeniny Budhu (väčšinou pripadnú na jún) a Tet (Nový rok – koniec januára začiatok februára) sú sviatky lunárne, a všetko býva  zatvorené.

Ak máte chuť na párty, zúčastnite sa Tetu. Novoročné oslavy v znamení rozkvitnutých kvetov, delikátnych stromov kumquat, prekrásnych koláčov z bravčového, fazuľovej pasty a ryže (banh chung)  a ohňostrojov za ktoré by sa nemuseli hanbiť ani vojenské jednotky. Nasledujúce dni (oslavy trvajú asi jeden týždeň) sú venované rodine, ulice sú pokojné a väčšina obchodov je zavretých.

Vietnam sa oplatí navštíviť aj počas letného slnovratu, kedy sa pália figuríny na uspokojenie armády boha Mŕtvych. Zaujímavý je tiež festivalu stredu jesene, využívajúci detskú  hyperaktivitu (deti behajú s farebnými lampiónmi, búchajú na cimbaly, jedia sladké mesačné koláčiky). Významným sviatkom je Deň putujúcich duší, uskutočňuje sa koncom leta a začiatkom jesene, významom nasleduje hneď po oslavách nového roku. Obetným darom je jedlo, vystavené v domoch a v pagodách ponúkané duchom zabudnutých zomrelých.   

 

MUSÍTE VIDIEŤ

87 Ma May -  typický, zreštaurovaný (do stavu počas 19. storočia) dom v Starej štvrti. Úžasné sú drevené rezby na hornom poschodí. Prekvapujúce je priestorové usporiadanie dvora, tvoriace otvorený priestor, vhodný na život;

Ambassadors' Pagoda – hlavný stan vietnamskej asociácie budhistov, Quan Su je najrušnejšou pagodu v meste. Naplní sa v prvý a pätnásty deň lunárneho mesiaca, kedy donesú obetné dary aj vlažnejší budhisti;

Cho 19-12 – tradičný vietnamský trh orientujúci sa na starších zákazníkov. Oplatí sa prísť skôr - po 12:00 hod. sa tu budete cítiť ako v surreálnom filme bez pointy;

Historické múzeum – prekrásna francúzska koloniálna stavba a úžasné expozície. Od archeologických predmetov po historické diorámy bojových scén;

Ho Tay Water Park & Moon Park – v lete sa sem presunie takmer celý Hanoj, po osviežení  v bazénoch sa prejdite húsenkovou dráhou v blízkom Moon Parku;

Väznica Hoa Lo – americkí väzni ju prezývali 'Hanoi Hilton' čo vám potvrdí aj súčasný kandidát na amerického prezidenta (áno senátor John McCain tu sedel tiež). História väznice siaha k Francúzom, ktorí tu väznili vietnamských disidentov. Aj keď je múzeum poňaté tendenčne oplatí sa vidieť;  

Metropole Hotel – pred hotelom stojaci Citroën z roku 1953 hovorí za všetko (Francúzi opustili Vietnam po porážke pri Dien Bien Phu v roku 1954). Po otvorení (v roku 1901) patril hotel Metropole medzi najluxusnejšie hotely Ázie. Koloniálnu extravaganciu si udržal až dodnes;

Múzeum Nezávislosti – domček v Starej štvrti, kde žil a pracoval Ho Či Min;

Múzeum Vietnamskej revolúcie – trošku silné, ale nedá sa uprieť fakt, že Vietnamci si nezávislosť zaslúžili. Jej príbeh vám povedia fotky, dokumenty zožltnuté noviny a nepodpísané olejomaľby. Možnom s dozviete viac aj o iných exponátoch ako napr. prasati postihnutom taxidermiou;

Múzeum vietnamských žien – ženy oslavované v tomto múzeu sú pôvabné, ľstivé a silnejšie  ako akákoľvek pekelná mocnosť;

Chrám Ngoc Son – chrám zo 14. storočia, ležiaci na jazere Hoan Kiem. Dostanete sa sem cez prekrásny most, vo vnútri chrámu si všimnite pozostatky obrovskej, dvojmetrovej korytnačky; 

Nha Tho – hanojská katedrála, menšia kópia parížskej Notre Dame s úžasným interiérom;

Night Market – dnešná podoba nočného trhu má viac spoločenský ako obchodný charakter.  Ponevierať sa okolo farebných stánkov je pomerne zábavné;

Quan Thanh – chrám s prekrásnou polohou, atrakciou je socha Huyen Thien Tran Vo vážiaca 4 tony. Jej obrovské nechty na nohách sú vyčistené tisíckami dotykov;

Tran Quoc Pagoda – jedna z najstarších pagod Vietnamu, jej momentálna podoba je obdivuhodná;

Viet Nam Military History Museum – toto nie je konvenčné múzeum tankov.  Prostredníctvom exponátov (bambusové kopije, podomácky vyrobené zbrane, čudné torpéda) a starých fotiek sa dostanete za línie Viet Minh. Zaujímavý je umelecky dotvorený vrak lietadla B-52;

Vietnam Fine Arts Museum – najlepšie múzeum v Hanoji. Neobyčajné sú drevené rezby zo 14. Storočia, maľby z vietnamskej vojny (viac humanistické ako propagandistické); výborná je zbierka krojov národnostných menšín Vietnamu

 

LETISKO

Noi Bai International Airport (HAN)

 

INTERNET

http://english.hanoi.gov.vn/

http://www.vietnamtourism.com/en/index.php/news/cat/15

http://www.klubhanoi.cz/

http://en.wikipedia.org/wiki/Hanoi

 

APLIKÁCIE

Foody – komunitná aplikácia, kde používatelia zdieľajú skúsenosti z rôznych reštaurácií, jedální a bistier, obsahuje odporúčania a recenzie na lokálne stravovacie zariadenia.

Grab - je medzinárodná značka a operuje aj vo Vietname. Po zadaní cieľa aplikácia automaticky nájde najbližšie auto. V ponuke je veľa druhov vozidiel, ako napríklad motocykel, auto pre štyri osoby, auto pre sedem osôb aj taxi iných prevádzkovateľov. Cenu za jazdu aplikácia vypočíta vopred.

 

BEZ ZÁRUKY

V múzeu venovanom vietnamským ženám nájdete fascinujúce artefakty. Predstavte si doma vyrobenú mačetu, nôž s odnímateľnou rukoväťou určený na odseknutie krku protivníka, alebo  žobrácke šaty, ktoré nosila špiónka predstierajúca šialenstvo.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa