São Paulo

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

São Paulo, Brazília



 

Oficiálny názov São Paulo

Jedna z najväčších metropol sveta. Aj keď mu chýba krása RiaSampa – ako ho prezývajú miestni má čo ponúknuť. Hlavné mesto brazílskej kultúry s dych berúcim počtom atrakcií. Prvotriedne múzeá, nočné koncerty klasickej hudby, experimentálne divadlo alebo tanec. Nočné kluby, bary, či reštaurácie patria medzi najlepšie na kontinente.

Miestni - Paulistanos veria na tvrdú prácu, ešte viac na zábavu. Napriek ich sťažovaniu sa na násilie, preplnené cesty, či znečistenie, väčšina z nich by na inom mieste nechcela žiť.

Založené jezuitami už v roku 1554, dlho zostalo v úzadí. Prebudilo sa až koncom 19. Storočia. 20. storočie prinieslo explóziu prisťahovalcov z celého sveta pracujúcich na železnici, v továrňach alebo na poliach. V 50.tych rokoch sa stalo priemyselným a obchodným centrom. Výsledok prílivu imigrantov je metropolitná oblasť so 17 miliónmi obyvateľov a etnicky najrozmanitejšia oblasť Brazílie. Prechádzka mestom je oknom do obchodov, či reštaurácií z celého sveta.  

 

DOPRAVA

Doprava v São Paulo môže byť akákoľvek, od zložitej až po pekelnú. Dopravná špička je zvyčajne od 6:00 – 9:00 a od 16:00 – 20:00, ale keďže mestské cesty sú neustále na pokraji kapacity, každá menšia nehoda môže spôsobiť veľké zápchy a čakania. Najefektívnejším dopravným prostriedkom pre turistov je metro, vlak a trolejbusy a prípadne taxík na kratšie vzdialenosti. Dokonca aj tieto dopravné prostriedky môžu byť nepríjemne preplnené počas špičky.

Bilhete Único je prenosná karta, ktorá slúži na platenie cestovného pre autobusy, metro a vlaky. Karta zahŕňa štyri jazdy v systéme verejnej dopravy s bezplatnými prestupmi medzi metrom a autobusmi v trvaní do 3 hodín. Karta sa vydáva na staniciach a stojí 4 BRL plus predplatené cestovné vo výške 20 BRL (celkom 24 BRL). Jazda autobusom stojí 4 BRL a v priebehu troch hodín budete môcť nastúpiť ešte na tri ďalšie autobusy bez toho, aby ste platili viac. Pri ceste metrom alebo vlakmi CPTM sa účtuje za jednu cestu poplatok 4 BRL. Pri prestupoch z metra na autobus, za z karty odráta pri nastupovaní do metra / CPTM vlaku 4 BRL a pri prestupe na autobus sa odráta ďalších 1,20 BRL. V rámci tejto ceny je možné nastúpiť na ďalšie dva autobusy do dvoch hodín bez ďalšej platby. Tieto zľavy sa nevzťahujú na modré mestské autobusy prevádzkované spoločnosťou EMTU, aj keď existujú určité výnimky.

Železničná sieť pozostávajúca z metra a nadzemných CPTM vlakov je pre turistov najefektívnejší typ dopravy. Metro je moderné, bezpečné a čisté. Tri spoločnosti, ktoré prevádzkujú železničnú sieť, sú Metrô, CPTM a ViaQuatro.

Autobusový systém verejnej dopravy prevádzkuje spoločnosť SPTrans, a je pravdepodobne najkomplexnejším na svete, s viac ako 14 500 autobusmi, 1300 linkami a 500 kilometrami exkluzívnych autobusových trás. Autobusy (4 BRL) sú preplnené počas špičky a môžu byť využívané drobnými zlodejmi. Chráňte si cennosti, najmä telefóny vo vreckách alebo bočné vrecká na taške. Mestské turistické informačné kancelárie sú vynikajúcim zdrojom informácií o autobusoch.

Ponuka taxíkov v São Paulo je bohatá a šoféri sú vo všeobecnosti čestní – málokedy sa tu stretnete s dvojakými cenami pre domácich a turistov, ako v niektorých častiach Brazílie a Južnej Ameriky. Vodiči zvyčajne používajú taxameter - ak ho vodič nezapne, treba sa ozvať. Určite sa neodporúča cestovať s vodičom, ktorý odmietne zapnúť taxameter. Bežná taxa je 5,50 BRL, pričom ceny za kilometer sa pohybujú medzi 2,50 – 3 BRL. Rádio taxíky sú o niečo drahšie. 99Taxis je obľúbená aplikácia pre miestne taxi služby a je oveľa pohodlnejšia a bezpečnejšia ako zavolanie taxi alebo zastavenie auta na ulici.

Jeden z posledných trendov je používanie helikoptér lietajúcich medzi mrakodrapmi. Hlavne počas dopravných špičiek, to umožňuje tvrdo-pracujúcim paulistanos lietať z mítingu na míting bez čakania v notorickej dopravnej zápche. Heliporty sú všade, niektoré z najlepších hotelov majú na heliportoch aj recepcie, takže hostia nemusia ani vyjsť na ulicu. Samozrejme, existujú tu aj niekoľko air –taxi firiem.

 

UBYTOVANIE

Nájsť ubytovanie v São Paulo nie je problém, hotely sa vyskytujú na niekoľkých oblastiach. Ceny sa enormne líšia počas jednotlivých častí roka. Výborné zľavy sa dajú získať počas letných mesiacov (december, január, február). Víkendové zľavy vo výške 50% poskytujú hlavne lepšie hotely, väčšinou sa orientujú na biznis klientelu.

Drahšie hotely nájdete juhozápadne od centra. Okrem výnimiek, lacnejšie a stredne drahé hotely nájdete okolo centra mesta, aj na miestach, kde sa hlavne ženské návštevníčky môžu počas nočných hodín cítiť nepohodlne. Nebezpečenstvo je často viac imaginárne ako reálne, väčšinou stačí byť ostražitý a v noci cestovať taxíkom.

Vyhľadávač ubytovania na oficiálnych stránkach mesta - http://cidadedesaopaulo.com/v2/planeje/onde-ficar/?lang=en

Rezervujte si ubytovanie v Sãn Paulo online.

 

JEDLO

São Paulo ponúka širokú škálu reštaurácií a kuchýň s typickými pochúťkami z celého sveta. Cenové rozpätie je rovnako široké ako rozmanitosť reštaurácií v meste, od lacných menu v jednoduchých a útulných reštauráciách a stánkoch, a na populárnych trhoch, až po nesmierne drahé kvalitné kuchyne, a medzinárodne uznávané reštaurácie.

Mesto je tiež domovom širokého radu brazílskych a medzinárodných reťazcov rýchleho občerstvenia, ktoré ponúkajú rôzne typy jedál, od burgrov až po sushi a kebab. Reťazec rýchleho občerstvenia Habib, ktorý vznikol v São Paulo, je obľúbený pre nižšiu triedu Paulistanos kvôli jeho lacným arabsko-brazílskym snackom. 

Najtradičnejšie miestne jedlo je fazuľa a ryža. Ďalším typickým jedlom je Virado à Paulista, ktoré sa skladá z ryže, tutu de feijão (pasta z fazule a maniokovej múky), sutéed collard greens a bravčových kotliet.

Rodízio sú reštaurácie kde sa platí za all you can eat menu. Tie ponúkajú rôzne typy jedál, hoci najznámejšie sú churrascaria, kde je základom grilované mäso. V rôznych reštauráciách v okolí mesta aj iné špecializované Rodízio, ktoré ponúkajú morské plody, pizzu alebo rôzne drobné predjedlá. Definujúcim prvkom týchto typov reštaurácií je, že na rozdiel od švédskych stolov, čašníci neustále nosia na stôl rôzne druhy mäsa.

Miestna kuchyňa mieša európske, blízkovýchodné a ázijské vplyvy. Väčšina prisťahovalcov v São Paulo prišla z Talianska a ďalších európskych krajín ako Portugalsko, Španielsko a Nemecko. Existuje tiež veľký počet ázijských a blízkovýchodných prisťahovalcov z Japonska, Libanonu a mnohých iných národností. Preto je tu dostatok rozmanitých jedál. Pizza je obzvlášť populárna.

Ponuka reštaurácií na stránkach mesta - http://cidadedesaopaulo.com/v2/vivasp/comer-e-beber/?lang=en

 

ZÁBAVA

Tradičné barové štvrte zahŕňajú: Vila Madalena (mainstream), ktorá je plná Boteco barov; ulicu Rua Mario Ferraz v Itaim Bibi (pre bohatých, odvážnych a krásnych); a Baixo Augusta, kde sa sústreďuje scéna GLS (portugalský slang pre gayov, lesbičky a sympatizov) a mieša sa s umeleckou scénou v mestskej štvrti s nočným životom. Umelci, novinári a bohémovia strednej triedy si vybrali štvrť Pinheiros, hneď na juhovýchod od Vila Madalena.

Káva v São Paulo je vo všeobecnosti vynikajúca podľa brazílskych štandardov, a to najmä vďaka talianskemu dedičstvu mesta.

Kluby v časti Sampa nie sú lacné: klubové ceny konkurujú tým v New Yorku alebo v Moskve. Nočné kluby sa neotvárajú pred polnocou, začínajú vibrovať až po 1:00 hodine a pokračujú v rytme až do 5:00 ráno alebo dlhšie. Klubová scéna je aj v časti Vila Olímpia (oslnivá, drahá, elektronická) a Barra Funda / Baixo Augusta (rock, alternatíva). Niektoré kluby ponúkajú možnosť výberu medzi vstupným a poplatkom za konzumáciu.

São Paulo je domovom divadla svetovej úrovne Theatro Municipal, klasickej hudby v Sala São Paulo a živej samby, ktorá prevažuje v baroch, boteco a na iných miestach v okolí mesta. Futebol (futbal / futbal) je populárny, s troma najväčšími futbalovými tímami v São Paulo - Corinthians (www.corinthians.com.br), ktorí hrajú na Arena Corinthians, 24 km východne od Centra (miesto konania Svetového pohára v roku 2014); Palmeiras (www.palmeiras.com.br), ktorí hrajú v modernej kapacite Allianz Parque s kapacitou 43 600 osôb v blízkosti Barra Funda; a São Paulo FC (www.saopaulofc.net), ktorí hrajú na štadióne Estádio do Morumbi s kapacitou 67 428 (miesto konania olympijských hier 2016).

Mesto je tiež domovom mnohých kultúrnych centier, ktoré sa môžu pochváliť artovými kinami. Prakticky každé veľké nákupné centrum má multiplex, väčšinou ponúka štandardné hollywoodske filmy. Väčšina filmov, najmä filmov s vyššou kvalitou, je skôr titulkovaná ako dabovaná, ale treba si to skontrolovať vopred.

 

NÁKUPY

Paulistas sa chvália, a oprávnene, že ak sa tovar nedá dostať v São Paule, nedá sa dostať nikde v Brazílii. São Paulo ponúka všetko, od medzinárodných reťazcov až po miestne remeselné trhy.

Pokiaľ ide o nákupné oblasti, Jardins je známy svojimi exkluzívnymi módnymi značkami. Hlavnými nákupnými ulicami sú Rua Oscar Freire a paralelná Alameda Lorena a ich krížové ulice Rua Augusta a paralelná Rua Haddock Lobo. Táto oblasť je dostatočne výnimočná na to, že má dokonca vlastnú webovú stránku - www.ruaoscarfreire.com.br - a je preplnená s národnými a medzinárodnými značkami, drahým oblečením a šperkami, kvalitným jedlom a luxusnými darčekovými obchodmi.

V centre mesta je ulica Rua 25 de Março, kde domáci, bohatí aj chudobnejší nakupujú na otvorených trhoch a malých obchodíkoch lacné predmety, ako sú opasky, gombíky, malé hračky, uteráky, textil, spodné prádlo a ponožky. Na týchto rušných uliciach, je rozumné dávať si pozor na cennosti a kabelku.

São Paulo má aj niekoľko nákupných centier, ktoré boli vyzdvihnuté na úplne novú úroveň. Najznámejšie sú Shopping Morumbi, Shopping Iguatemi a Shopping Pátio Higienópolis, ktoré sa nachádzajú v bohatých štvrtiach v blízkosti centra  a nákupné stredisko Pátio Paulista.

Väčšina obchodov je otvorená od 9:00 do 18:00 od pondelka do piatku, a od 9:00 do 13:00 v sobotu. Obchodné domy majú otváracie hodiny dlhšie, od 10:00 do 22:00 od pondelka do soboty.

Sprievodcanakupovaním na turistických stránkach mesta - http://cidadedesaopaulo.com/v2/vivasp/compras/?lang=en

 

SLÁVNOSTI, UDALOSTI

Aj keď karneval v Sao Paulo nie je taký okázalý ako ten v Riu, nie je malý. Sídlia tu samostatné školy samby, kolektívne sa pripravujúce na túto udalosť. Rovnako ako v Riu, aj tu sa usporadúva veľký sprievod vo velodróme s kapacitou 26 000 divákov (je dielom slávneho architekta Oscara Niemeyera).

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Auditório Ibirapuera - ďalšia realizácia svetoznámeho architekta Oscara Niemeyera, prezývaná lingua – „jazyk.“  Betónová hala je centrom hudobných koncertov, od klasických po experimentálne;

Mosteiro São Bento – strohý ale pôsobivý kostol, patriaci medzi najstaršie a najdôležitejšie v meste;

Museu Afro Brazil – nápadité múzeum otvorené v roku 2004 sa zameriava na život africkej menšiny od čias otroctva po dnes. Kolekciu múzea tvorí 5000 objektov, od malieb po náboženské predmety (http://www.museuafrobrasil.org.br/);

Museu Arte São Paulo (MASP) – najväčšia zbierka západného umenia v Latinskej Amerike. Budova, navrhovaná architektkou Linou Bo Bardi je považovaná za príklad klasickej moderny. Kolekcia diel siaha od Goyu cez El Greca po Maneta (www.masp.art.br);

Museu Casa Brasileira – múzeum sídliace v extravagantnej vile je domovom zbierky rozličného brazílsko-európskeho nábytku zo 17. až 20. storočia (http://www.mcb.org.br/);

Pinacoteca do Estado – elegantné, neoklasické múzeum je domovom výbornej zbierky brazílskeho umenia  19. storočia, výborné sú najmä diela brazílskych klasikov ako Portinari alebo Di Cavalcanti;

Museu de Arte Contemporânea – múzeum vystavujúce lokálnych súčasných umelcov sídli v budove Oscara Niemeyera, konajú sa tu tiež výstavy bienále; ´

Museu da Língua Portuguesa – jedno z najnovších múzeí v meste, organizujúce výborné výstavy dokumentujúce vývoj brazílskeho jazyka a jeho odlíšenie od európskej portugalčiny;

Museu de Arte Moderna (MAM) – najstaršie brazílske múzeum moderného umenia s výbornou zbierkou brazílskych modernistov ako Anita Malfatti and Di Cavalcanti, nechýbajú ani klasici ako Miró, Chagall, Picasso alebo Raul Dufy;

Museu de Arte Sacra – najlepšie múzeum svojho druhu v Brazílii s prácami sochára Antônio Aleijadinha, a ďalšími asi 2000 cirkevnými dielami zo 17. – 20. storočia. Múzeum sídli v kláštore Luz, jednej z najkrajších príkladov portugalskej koloniálnej architektúry;

Memorial do Imigrante (Immigrant Memorial Museum) – atraktívna obrovská budova, kedysi slúžiaca ako miesto sústreďovania imigrantov (zmestilo sa ich tu až 10 000). Budete prekvapení koľko rozličných národností sem za posledných 500 rokov emigrovalo (www.memorialdoimigrante.sp.gov.br);

Museu do Imigrante – jednoduché, ale fascinujúce múzeum japonských imigrantov sídliace na siedmom poschodí budovy Liberdade. Dokumentuje históriu japonských imigrantov, od vylodenia sa prvých japonských  emigrantov začiatkom 20. storočia;

Parque do Ibirapuera – najväčší zelený priestor v São Paulo, dobrý únik pred betónovou džungľou mesta. Navyše, park slúži ako centrum mestského kultúrneho života, sídli tu niekoľko múzeí, konajú sa tu predstavenia a renovované bienále výtvarného umenia;

Jardim Zoológico – najväčšie zoo v Brazílii, ležiace v parku  Estado je domovom 3000 druhov zvierat. Väčšia časť záhrady je pokrytá atlantickým dažďovým pralesom;

Instituto Butantan – jedna z najpopulárnejších atrakcií mesta je inštitút zameriavajúci sa na biomedicínsky výskum. V miestnej hadej farme sa na výrobu antibiotík zbiera jed tisícky hadov;

Centro Brasileiro de Estudos Latino Americano – kultúrna a vedecká nadácia sídliaca v komplexe Memorial da América Latina. Konajú sa tu predstavenia, koncerty a výstavy umelcov z krajín celej Južnej Ameriky (www.memorial.sp.gov.br);

 

LETISKO

Guarulhos International Airport (GRU)

 

INTERNET

www.cidadedesaopaulo.com/sp/;

www.saopaulo.sp.gov.br/ingles/saopaulo/index.htm;

http://en.wikipedia.org/wiki/S%C3%A3o_Paulo

 

APLIKÁCIE

Cool Tours - aplikácia, ktorá poskytuje prehľad o udalostiach z oblasti kultúry, umenia, o výstavách a architektonických štýloch v São Paule. Zahŕňa všetky základné informácie o udalostiach ako sú cena, možnosti platby a otváracie časy. Aplikácia tiež navrhuje atraktívne miesta podľa hodnotení ostatných používateľov.

Pedala SP - ponúka kompletné a aktuálne informácie o cyklistickej infraštruktúre mesta São Paulo. Používateľ je schopný nájsť cyklistické trate (trvalé, rekreačné a preferenčné), parkovacie miesta (vnútorné a vonkajšie bicykle) a parky s cyklistickými pruhmi. Aplikácia tiež umožňuje používateľom vytvárať trasy medzi dvoma miestami a zobrazuje dĺžku každej trasy, takže si používateľ môže vybrať najlepšiu trasu v závislosti na nálade a úrovni kondície.

 

BEZ ZÁRUKY

Sprievodca wikitravel radí: Miestni obyvatelia sa pri stretnutí pobozkajú na pravé líce, platí to pri uvítaní, tiež pri lúčení. Niektorí sa bozkávajú aj dvakrát, muži sa vzájomne (okrem gejov a dlhoročných známych) nebozkávajú. Ak vás niekto z miestnych chce pobozkať, otočte hlavu doľava, vyhnete sa rozpačitej situácii...  

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa