VÝLET Warholovci v Medzilaborciach

2007-09-11 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Do Medzilaboriec na severovýchode Slovenska, včera prišiel starší brat slávneho amerického popartového umelca Andyho Warhola, aby si tu prehliadol múzeum, ktoré je venované Warholovej osobe a jeho dielu.



 

Rodičia Andyho Warhola pochádzali z neďalekej obce Miková a preto v roku 1991 vzniklo práve tu Warholove múzeum – spolu s galériou v americkom Pittsburghu je jediným, ktoré sa venuje výhradne dielu popartového kráľa. "Som veľmi prekvapený, čo tu vidím. Za šesť rokov, čo som tu nebol, sa múzeum hodne posunulo.," povedal John Warhola novinárom. Práve jeho nadácia patrí k subjektom, ktoré malé múzeum finančne podporujú.

"Múzeum by sa mu (Andymu Warholovi) určite páčilo a súhlasil by s tým, čo tu robíme, " dodal Warhola."

Ročne zasiela do Medzilaboriec od 15 tisíc do 25 tisíc dolárov. Tieto peniaze  však múzeum nesmie použiť na prevádzku, ale financovanie výtvarných projektov mladých ľudí. Múzeum v Medzilaborciach v súčasnosti vystavuje asi 160 Warholových prác. Omnoho väčšie pittsburghské múzeum svojim návštevníkom ponúka okolo dvanásť tisíc.

John Warhola je viceprezidentom Nadácie Andyho Warhola pre vizuálne umenie v New Yorku (The Andy Warhol Foundation for The Visual Art v New Yorku), zakladateľom MMUAW v Medzilaborciach a čestným prezidentom AWS v Medzilaborciach. Na Slovensku bol naposledy v čase, kedy bol v New Yorku teroristický útok na Svetové obchodné centrum. Má vyše osemdesiat rokov.

Andy Warhol (6.8.1928 Pittsburgh – 22.2.1987 New York) sa narodil ako najmladší syn Andreja a Júlie Varcholovcov, emigrantov z Mikovej neďaleko Medzilaboriec. Študoval na Pictorial Design na Carnegie Institute of Technology v Pittsburghu. Spočiatku pracoval ako náborový grafik. V päťdesiatych rokoch začal vystavovať. V roku 1962 vznikli jeho prvé diela pop-artovej éry - plechovky Campbellovych polievok a dolárové bankovky. Postupne sa venoval nielen výtvarnej tvorbe, ale aj filmovej, vydavateľskej, producentskej, fotografickej, módnej, dizajnérskej, tvorbe videoklipov, obalov LP platní. Vypracoval sa na vrchol americkej umeleckej spoločnosti.

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola

Ul. A. Warhola 749/26, 068 01 Medzilaborce

Tel./Phone: +421 57 748 00 72

Fax: +421 57 732 10 69

E-mail: awmuzeum@post.sk,muzeoedukologia@centrum.sk


Zdroj/autor: čtk,wnsita,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa