VÝLET Pramene v Liptovskom Jáne

2008-02-25 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Na okraji Liptovského Jána sa nachádza oblasť bohatá na termálne a minerálne pramene, ktoré sa nachádzajú na travertínovom podloží. Minerálne pramene obce boli už v minulosti veľmi známe a často využívané.



 

Pramene sa zaraďujú k veľmi slabo až silno uhličitým, dusíkatým slabo mineralizovaným sírovodíkovým vodám. V oblasti Liptova sa v 16. storočí používali iba teplé pramene v Liptovskom Jáne. V minulosti sa tu nachádzalo 14 prameňov. Najznámejší z nich bol Kúpeľný a Rudolf.

Jánske pramene sú vhodné na liečenie porúch látkovej výmeny, reumatických, ženských, žalúdočných a črevných chorôb, ochorení žlčníka a pečene, krvného tlaku, fosfatúrie, alergických ochorení a stavov tromboflebitídach a obrnách.

V roku 1963 bol navŕtaný prameň v hĺbke 95 metrov s teplotou 29,4°C. Povyše neho vybudovali pramenný dom Rudolf s voda z tohto prameňa je používaná termálnym kúpaliskom na plnenie bazénov. Prameň sa využíva aj ako zdroj pitnej liečivej vody.

Najobľúbenejší je prameň Teplica pri dedine, ktorý v roku 1986 premiestnili od cesty a postavili mu obyvatelia obce dôstojný stánok, ktorý ľudia bažiaci po minerálke radi vyhľadávajú.

Hneď vedľa neho sa nachádza Kúpeľný prameň, ktorý sa využíva na prírodné kúpanie.

Zdroj/autor: mojliptov, liptjan, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
1.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa