Kultúrne krásy Slovenska

2013-03-18 14:00:00 |   |    | 

V obľúbenej edícii Kultúrne krásy Slovenska vyšli ďalšie dva zaujímavé tituly, ktoré presne napĺňajú motto vydavateľstva Dajama: Príroda a inteligencia sa majú radi.



Novinka Veľkomoravské hradiská odkrýva takmer zabudnutý vzácny historický fond, ktorý máme ukrytý v archeologických lokalitách na miestach bývalých veľkomoravských hradísk či sídlisk. Dozviete sa všeličo o živote Slovanov na našom území v období cyrilo-metodskej misie. Kniha je tak trochu sprievodcom, opisuje polohu, podáva krátku históriu, ponúka prierez archeologických výskumov i nálezov.

Každé predstavenie sa začína opisom polohy a krátkou históriou predveľkomoravského vývoja či prierezom archeologickým výskumom a pokračuje charakteristikou veľkomoravského obdobia a archeologických nálezov. Nechýba charakteristika zázemia hradiska, poveľkomoravského vývoja a súčasného stavu. Samozrejmosťou sú mapky, plániky a fotografie nielen súčasného stavu pamiatky, ale aj nálezov pochádzajúcich z tohto územia.

Do publikácie autori vybrali 22 najzaujímavejších a najvýznamnejších lokalít veľkomoravských hradísk, v ktorých možno vidieť pozostatky valov alebo opevnení a ktoré zároveň patria k častým turistickým cieľom.

Kniha Regionálne múzeá predstavuje najvýznamnejšie regionálne múzeá a ich expozície v jednotlivých oblastiach Slovenska. Každá prezentácia múzea sa začína stručným opisom histórie jeho vzniku a pokračuje prechádzkou po expozíciách, počas ktorej sa čitateľ dozvie veľa zaujímavostí o jednotlivých artefaktoch nachádzajúcich sa v objekte múzea. Nechýbajú ani súčasné fotografie objektov a expozícií.

Kniha obsahuje informácie o 36 múzeách, ktoré majú regionálny charakter. Zastúpené sú všetky regióny Slovenska, pričom múzeá sú zoradené geograficky od západu na východ. Na záver nechýba krátky prehľad všetkých múzeí s kontaktnými údajmi vrátane webových stránok.

Pozrite si všetky knihy edície Kultúrne krásy Slovenska.

 

Zdroj/autor: ikar, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa