KNIHA Mayovia

2008-02-18 16:00:00 |   |    | 

Prvý zväzok série Poklady starobylých civilizácií je venovaný Olmékom a Mayom, dvom významným mezoamerickým predkolumbovským kultúram, ktoré sa rozvinuli v oblasti tropického pralesa, v "zelenom srdci" juhovýchodu.



 

 

Radenie kapitol umožňuje čitateľovi chronologicky sledovať vývoj civilizácií na tomto území, začínajúci olmeckými sídliskami a ich pôsobivými monumentálnymi sochami. Nasleduje spoločenská a kultúrna reorganizácia, ku ktorej došlo v dôsledku pádu olméckého panstva a pozoruhodný rozmach mayských mestských štátov v klasickej podobe. Práve z tohto obdobia pochádzajú mnohé pamiatky ukryté v tropických lesoch.

V ďalšej časti sú zhrnuté najnovšie teórie o tzv. zrútení mayskej spoločnosti, na ktoré nadväzuje rozbor kultúrnych zmien, ktoré nastali – od vojnových výprav štátu Chichén Itzá po rast prístavov, ktoré ovládali obchodné trasy pozdĺž karibského pobrežia Yucatánu. Tieto malé dynamické kráľovstvá sa ako prvé stretli so španielskými vojenskými jednotkami, ktorých dobýjanie mayskej ríše zachytáva posledná časť knihy.

Historický text spestrujú informácie o umení, náboženstve, loptových hrách, písme či kalendároch. Publikácia je svojim štýlom a spracovaním určená širokému okruhu čitateľov, olmécku a mayskú civilizáciu predstavuje vo svetle posledných výskumov, objavov a interpretácií a snaží sa vyvracať pevne zakorenené mylné predstavy, ktoré doposiaľ bránia plnému pochopeniu búrlivých kultúrnych a politických dejín týchto vzdialených krajín.

Názov: Mayové - poklady starobylých civilizací

Autor:  Domenici Davide 
Vydavateľ: Universum
Počet strán: 220
Väzba:  viazané
Jazyk: český
Rok vydania: 2007
Cena: 743 Sk

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa