KNIHA Gréci

2008-04-15 17:00:00 |   |    | 

IKAR - Staroveké Grécko je oddávna pokladané za kolísku západnej civilizácie a nedá sa mu poprieť, že politika, spoločnosť, veda, filozofia a umenie, ktoré sa v určitej dobe rozvíjali v tomto priestore, majú nesmierny význam pre pochopenie kultúry súčasného sveta.



 

Napriek tomu sa Grécko z obecného povedomia vytráca a zostáva len niekoľko fráz a všeobecných poznatkov. Táto kniha bola napísaná, aby znova prebudila záujem o kultúru starovekého Grécka, vyprovokovala zvedavosť a túžbu dozvedieť sa viac a prispela k pochopeniu vzniku, vývoja a odkazu gréckej kultúry, vytvorenej mimoriadnym politickým, sociálnym, urbanistickým a umeleckým cítením.

 
Publikácia stručne načrtáva dejiny gréckeho poloostrova od neolitickej doby cez archaické obdobie, kedy sa začali konsolidovať mestské štáty a rozšírilo sa používanie písma, ďalej obdobie klasické, ukončené výbojmi Alexandra Veľkého, až po helenizmus, kedy sa grécke štáty dostali pod vplyv Ríma a stratili svoju politickú identitu. V centre úvah je špecifická štruktúra a organizácia gréckej polis a jej vplyv na historické, ekonomické, sociálne a kultúrne dianie v priestore ovládanom gréckymi mestskými štátmi.
 
Predovšetkým grécke výtvarné umenie, architektúra a sochárstvo sú tu podrobené skúmaniu, predstavené v celej šírke svojho vývoja a iliustrované množstvom kvalitných fotografií.

Zvedavému čitateľovi tak publikácia ponúka prehľadný a informatívny súhrn poznatkov o starovekom Grécku, ktoré vychádzajú z najnovších historických a archeologických výskumov...

 

Názov: Řekové - poklady starobylých civilizací
Autor: Maggi Stefano, Troso Cristina
Vydavateľ: Universum
Počet strán: 208
Väzba: viazaná
Jazyk: český
Rok vydania: 2007
Cena: 609 Sk

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa