Pálffyovský kaštieľ a park - vzácna dominanta mesta Malacky

2021-10-07 12:00:00 |   |    | 

Pálffyovský kaštieľ je štvorkrídlový, uzatvorený objekt s vnútorným nádvorím. Pôvodne bol barokovým reprezentačným šľachtickým sídlom, dnes patrí k dominantám mesta Malacky.



 

Kaštieľ v Malackách bol postavený v prvej polovici 17. storočia ako rodové sídlo Pálffyovcov. Pôvodne mal podobu štvorkrídlového kastela talianskeho typu, v rokoch 1720 až 1730 prešiel barokovou úpravou.

Začiatkom 19. storočia bola uskutočnená radikálna prestavba, pri ktorej sa zmenila pôvodná podoba fasád aj interiéru do klasicistického slohu a kaštieľ dostal dnešnú podobu. Z pôvodnej fasády ostal ohradený balkón nad hlavným vchodom a vzácne francúzske komíny na streche.

Barokovú záhradu vystriedal anglický park, v ktorom rastú rôzne druhy drevín ako duby, buky, smreky, smrekovce, gaštany a rôzne kvety. Od kaštieľa smerom na juh sa nachádza zrekonštruovaná fontána.

Pálffyovci svoje malacké sídlo obývali až do roku 1918, potom sa tam usídlili dôstojníci československej armády a štátni úradníci. V 30. rokoch získal kaštieľ s parkom františkánsky rád, v období 1944 - 1945 ho obsadili nacisti.

V 50. rokoch kaštieľ slúžil ako kasárne Útvaru pohraničnej stráže a po roku 1957 v ňom bola zriadená nemocnica. Poslední pacienti odišli až po roku 2000.

Dnes kaštieľ vlastní mesto Malacky, ktoré jeho interiéry postupne rekonštruuje a sprístupňuje verejnosti. Malacký kaštieľ získal v roku 2012 v súťaži Kultúrna pamiatka roka čestné uznanie Ministerstva kultúry SR. Park ako aj zámok sú pamiatkovo chránené.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Dano Veselský

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa