Tip na víkend – navštívte rázovité Malacky

2016-07-08 12:00:00 |   |    | 

Úprimne sa priznajte tí, ktorí si v rámci dovolenky na Slovensku zájdete aj inde ako do Nízkych a Vysokých Tatier, Banskej Štiavnice alebo Bratislavy. Obvykle nemáme chuť spoznávať svoju domácu krajinu a zameriavame sa len na pár vopred nalinajkovaných turistických cieľov. Neváhajte preto ani sekundu, vezmite kľúče od auta a vyberte sa už tento víkend napríklad do Malaciek. Rázovité Záhorie ukazuje Slovensko z iného uhla pohľadu a pripraví vám kopec skvelých zážitkov.



 

Synagóga

Židovská obec mala v Malackách dlhodobo silné postavenie. Prví obyvatelia vyznávajúci toto náboženstvo sa na Záhorie presťahovali v polovici 18. storočia. Približne v tom čase sa datuje aj začiatok budovania známej synagógy. Po 2. svetovej vojne začala budova upadať a znovu ju prebrali k životu iba pred pár rokmi. Kompletne ju zrenovovali, exteriéry natreli výraznými farbami a urobili z nej dominantný prvok centra mesta. V súčastnosti slúži ako koncertná sieť alebo priestor pre rôzne kultúrne podujatia. Časť budovy zaberajú tvorivé dielne Základnej umeleckej školy. Túto inštitúciu treba kontaktovať i v prípade, ak máte záujem o prehliadku. Potrebné je objednať sa vopred a telefonicky, na veľkosti skupiny nezáleží.

 

Kaplnka svätých schodov

Aj neveriaci sa už istotne stretli s pojmom „sväté schody“. Ide o strmé rímske schody, po ktorých sa vystupuje len po kolenách. Veriaci sa takto snažia odčiniť a oľutovať svoje hriechy a ich výstup má byť sprevádzaný modlitbami. Nie každému sa počas jeho života podarí dostať do Ríma. A tí z vás, ktorí nemajú toľko šťastia, by sa mali vybrať aspoň do Kostola nepoškvrnenej Panny Márie v Malackách. Jeho súčasťou je niekoľko kaplniek, z ktorých najznámejšia je Kaplnka svätých schodov. Časť schodišťa je rovnako posvätná a vystúpiť by ste po ňom mali identickým spôsobom ako v Taliansku.

 

Krypty

V podzemí tohto kostola sa nachádzajú krypty s pozostatkami františkánskych mníchov a zástupcov pálfiovského rodu. Tie boli vybudované práve pre pochovávanie privilegovaných obyvateľov mesta. Počas 2. svetovej vojny slúžili i na ukrývanie obyvateľov pred bombardovaním. Podľa jedného príbehu spadla omylom počas omše jedna z bômb na budovu. Tá postupne prepadla až tesne k ukrytým ľuďom, no našťastie nevybuchla. Podľa obyvateľov Malaciek to bol boží zázrak. Podobná historka sa viaže aj ku kostolu na Malte, kde majú dotyčnú bombu dokonca aj vystavenú. Príčinou jej neexplodovania bol fakt, že niektoré bomby boli naplnené pieskom a kvôli tomu nevybuchli.

 

Pálfiovský kaštieľ

Ku pôvodným majiteľom patria šľachtici z rodu Pálfiovcov. Po ich smrti začal kaštieľ výrazne chátrať a stal sa úplne neobývateľný. Dominuje na ňom barokový štýl, ktorý však bol počas jednej z prestavieb potlačený do úzadia. Momentálne je len čiastočne sprístupnený. Postupne sa však pracuje na jeho zveľaďovaní a otváraní nových priestorov. Klenotom je priľahlý zámocký park. Nachádzajú sa v ňom vzácnej stromy, fontána, jaskyňa, ktorá plní úlohu kaplnky a niekoľko chodníkov určených na príjemné prechádzky.

 

Múzeum Michala Tillnera

Ak sa zaujímate o dejiny okolia Malaciek a o folklórne zvyklosti, mali by ste zájsť do múzea Michala Tillnera. Ide o známeho maliara, ktorý túžil po vytvorení podobnej zbierky zaujímavých artefaktov z dejín mesta a regiónu. Výstava je rozdelená do niekoľkých častí. Ukazuje tradičné obydlie meštianskych obyvateľov a výstavu umelcov z Malaciek. Dočítať sa tam môžete aj zaujímavosti z histórie mesta.

 

Zrúcaniny v okolí

Túžba po aktívnom oddychu vás istotne dovedie k preskúmaniu širšieho okolia. Obľúbeným turistickým cieľom sú najmä Malé Karpaty, ktoré sú vhodné aj pre menej zdatných turistov. Keď chcete spojiť prírodné aktivity aj s kúskom histórie, rozhodne neprehliadnite dve významné zrúcaniny v blízkosti Malaciek. Pajštún sa nachádza pol hodiny autom od centra. I ten pôvodne patril Pálfiovcom, od začiatku 19. storočia však úplne osirel, jeho obyvatelia ušli pred útokmi vojsk a hradu už viac nikto nevenovala pozornosť. Druhou alternatívou je Plavecký hrad, ktorý je 20 minút autom od Malaciek. Túra je vhodná aj pre rodiny deťmi, keďže sa k zrúcanine dostanete pokojným tempom do jednej hodiny.

 

Kúpalisko s bio charakterom

S prichádzajúcim teplým počasím vám istotne padne vhod, ak sa po náročnom dni vykúpete v niektorom z tunajších kúpalísk. Jedno z nich sa nachádza priamo v centre a v prípade zlého počasia máte možnosť krytej plavárne. Zaujímavosťou je bio bazén v Plaveckom Štvrtku, ktorý je čistený pomocou vodných rastlín. Obe kúpaliská ponúkajú aj doplnkové služby, vďaka ktorým si voľný čas počas celého dňa vyplnia nielen deti, ale aj dospelí.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: wikimedia, TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa