Malacky

2019-01-01 00:00:00 |   |    | 

Malacky



 

Prvá písomná zmienka o Malackách pochádza z roku 1206. V nasledujúcich desaťročiach sa osada rozvíjala vďaka polohe na obchodnej ceste, známej pod názvom Magna via, ktorá dosiahla svoj rozkvet za vlády Karola Róberta v 14. storočí. V roku 1566 udelil cisár Maximilián II. Malackám trhové právo. Nové obdobie rozmachu zažili od roku 1622, keď si v meste postavil svoje renesančné sídlo Ferdinand II. Pavol Pálfi, ktorý sem nechal presťahovať aj úrady, takže tu bola sústredená majetková agenda z celého okolia.

Malacky sa ako mestečko napriek nepriaznivej situácii v Uhorsku ekonomicky rozvinulo aj v 17. storočí. Konali sa tu pravidelné týždenné trhy a výročné jarmoky. 19. storočie však bolo náročné. Mestom v roku 1810 prechádzali napoleonské vojská, ktoré drancovali ubiedený ľud a rekvirovali potraviny, v ktorých bol aj tak veľký nedostatok. Obyvateľstvo neobišla ani cholera, ktorá si v roku 1831 za jediný mesiac vyžiadala 397 životov.

Obyvatelia Malaciek pracovali na poliach a v lesoch. Roľníci si privyrábali furmančením a ťažbou dreva. Obchod a remeslá ich nezaujímali. Z gazdovania na pieskových roliach však vyžiť nemohli. A tak hľadajú prácu v blízkej Bratislave, Viedni, cestovali za ňou do Čiech i za more.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Malackách

 

PARKOVANIE

Najväčšie parkovisko v Malackach pre návštevníkov sa nachádza na Legionárskej ulici č. 1B. Návštevníci však môžu využiť aj parkovisko pri Novom cintoríne, pri Mierovom námestí a na Skuteckého ulici. Parkovať je možné aj pri supermarkete Tesco, ktorého parkovisko nie je spoplatnené.

V Malackých existuje aj záchytné parkovisko v areáli Píla neďaleko železničnej i autobusovej stanice. Jeho kapacita je 91 parkovacích miest (86 štandardných, 5 pre zdravotne postihnutých). Vjazd a výjazd autami je možný cez tzv. dolné rameno medzi Legionárskou a nadjazdom. Blízka železničná a autobusová stanica je dostupná pešo za pár minút. Parkovisko má primárne slúžiť cestujúcim zo vzdialených častí Malaciek a z okolitých obcí, aby odstavili svoje vozidlá a prestúpili na verejnú dopravu (vlak, autobus).

 

UBYTOVANIE

Rezervujte si ubytovanie v Malackách online. S kódom AFFHCOM220 získate zľavu 8 %.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Malacký kaštieľ - postavený začiatkom 17. storočia v barokovm štýle, prestavaný o 200 rokov neskôr v klasicistickom slohu. Baroková záhrada sa počas rekonštrukcie zmenila na anglický park. V zrekonštruovanom priestore sa dnes nachádza Pálffyovská izba s dobovým nábytkom. Návštevníci si môžu v priestoroch kaštieľa pozrieť výstavu fotografií dokumentujúcich rekonštrukciu objektu. Vo výstavných priestoroch sa konajú umelecké a odborné výstavy a prednášky.

Synagóga - bola postavená v roku v maurskom slohu. Od 80. rokov 20. storočia je budova využívaná na kultúrno-spoločenské účely. V súčasnosti tam má vysunuté sídlo s koncertnou sieňou a výtvarným ateliérom Základná umelecká škola v Malackách.

Kostol Najsvätejšej Trojice - jedna z najstarších stavieb v Malackáh, postavená v rokoch 1574 - 1580 v renesančnom slohu. V priebehu 18. storočia bol exteriér aj interiér kostola zbarokizovaný.

Františkánsky kláštor a kostol - pochádzajú z polovice 17. storočia. Najväčšiu pozornosť v interiéri púta vyrezávaný drevený oltár z prvej polovice 18. storočia.

Krypty - nachádzajú sa pod Kostolom Nepoškvrneného Počatia Panny Márie (Františkánsky kostol) a sú miestom odpočinku asi 200 mníchov a členov rodiny Pálfiovcov.

Kaplnka Svätých schodov – súčasť františkánskeho kláštora pozostáva z dvoch schodísk oddelených stenou a prepojených hornou plošinou. Schodov je dvadsaťsedem a sú v nich uložené relikvie svätých Detéria, Valentína a Blaženy (Beatrix). Po schodoch vľavo sa vystupuje nahor kolenačky. Pri tejto pobožnosti sa odriekajú modlitby a každý schod sa pred vstupom naň z úcty k relikviám pobozká. Po schodoch vpravo sa schádza nadol vzpriamene, nie sú v nich žiadne relikvie.

Pálffyovský náhrobok psa – kuriózny kamenný náhrobok, ktorý dali postaviť členovia pálffyovského rodu pre svojho psa. Náhrobok sa nachádza pri Troch duboch.

Múzeum MIchala Tillnera –  múzeum založené v roku 1975 na podnet akademického maliara Michala Tillnera je umiestnené v zrekonštruovanom objekte vodného mlyna. Hlavnou expozíciou je tzv. Záhorácka izba, ktorá predstavuje ľudové bývanie v minulosti

 

VOĽNÝ ČAS

Zámocký park – nachádza sa priamo pri Pálffyovskom paláci a rozprestiera sa na 30 hektároch. Miesto poskytuje nielen priestor pre relax ale tiež pre športové vyžitie. Pozorovať tu môžete aj miestnu faunu a flóru a k dispozícii pre návštevníkov s deťmi je aj detské ihrisko s uzavretým hracím priestorom.

Letné kúpalisko -  v areáli sa okrem jedného plaveckého bazéna s detským toboganom a detského bazéna nachádza aj minigolfové, volejbalové a detské ihrisko.

Krytá plaváreň Malina - nachádza sa v nej 25-metrový plavecký bazén (hĺbka 150 - 170 cm) so šiestimi dráhami a menší neplavecký / výukový bazén 10 x 5m s hĺbkou 100 cm.

 

ZAUJÍMAVOSTI V OKOLÍ

Plavecký hrad - bol postavený v 13. storočí na skalnej ostrohe. Stavebne najstaršie jadro tvoria zvyšky paláca a štvorbokej veže. V 16. storočí za tureckého vojenského nebezpečenstva bol hrad prestavaný na renesančnú pevnosť s dvomi nádvoriami a dvomi mohutnými delovými baštami. V rokoch 1705 - 1706 bol hrad silne poškodený za bojov medzi cisárskymi a rákociovskými povstalcami. Hrad aj vzhľadom na skutočnosť, že v Plaveckom Podhradí si Pálfiovci postavili rozľahlý renesančno-barokový kaštieľ, nebol obnovený a od roku 1708 je opustený.

Barokový kaštieľ vo Veľkých Levároch - nechal roku 1723 postaviť viedenský arcibiskup, kardinál Žigmund Kollonič ako trojkrídlový dvojpodlažný objekt s charakteristickým cour d´ honneur - čestným dvorom. Kaštieľ je umiestnený v severozápadnej časti rozsiahleho anglického parku, kde sa nachádza zachovaná stavba barokovej kaplnky a objekt mlyna z 18. storočia.

Závod - gotický kostol pôvodne zasvätený sv. Michalovi archanjelovi bol postavený v roku 1339, renesančne upravený roku 1662 a obnovený roku 1777.

Cerová - obec na trase historickej Českej cesty má niekoľko turistických zaujímavostí. Môžete v nej navštíviť hrad Korlátka, zaujímavú rozhľadňu, aj prvý veterný park na Slovensku.

 

 

INTERNET

https://www.malacky.sk/

 

APLIKÁCIE

Malacky – aplikácia ponúka prehľad kultúrneho programu, detaily kultúrnych pamiatok a mapu mesta.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa