Románska rotunda v Dechticiach slávi 850 rokov

2022-08-31 07:00:00 |   |    | 

Obec Dechtice v okrese Trnava si pripomína 850. výročie posvätenia Kostola Všetkých svätých. Na štvrtok 1. septembra pripravila slávnosť, ktorá vyzdvihne význam jednej z najstarších stavieb na západnom Slovensku, ktorú verejnosť pozná ako románsku rotundu. Informoval o tom starosta obce Karol Zachar.



Vzácny kostol na miestnom cintoríne, tzv. horný, má vo svojom vlastníctve obec. Ide o románsku, neskôr slohovo upravovanú sakrálnu stavbu z roku 1172. Do dejín architektúry na Slovensku sa zapísala okrem času svojho vzniku aj svojím zaujímavým stavebným prevedením.

Kým zvonku vyzerá ako typický kostol s loďou a vežou, podľa  interiérovej stavebnej dispozície patrí k stavbám rotundového typu. Kostolík sa stal slávnym zachovalými monumentálnymi maľbami z prvej polovice 13. storočia až poslednej štvrtiny 14. storočia. Vonkajšok bol pôvodne vyzdobený na Slovensku unikátnymi vodorovnými pásmi z tvarovaných tehál, čo podľa pamiatkarov pochádza z Talianska.

Pred časom prešla táto národná kultúrna pamiatka zásadnou reštauráciou, čo obci v roku 2015 vynieslo ocenenie Fénix - Kultúrna pamiatka roka. Teraz má obec podľa starostu záujem získať grantové prostriedky na opravu strechy, zvonov a je potrebné riešiť aj odvod vody. Priebežne zo severnej strany stavbu dlhodobo podľa odporúčaní odborníkov po odkopaní zeminy vysušujú.

"Oslavy 1. septembra začneme omšou v rotunde, pokračovať budú v kultúrnom dome. Vypočujeme si príhovor reštaurátora Tomáša Kucmana, ktorý na obnove pracoval, a potom je pripravený kultúrny program," uviedol Zachar pre TASR.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa