Lacno a efektívne: Preskúmajte Nový Zéland na obytnom aute

2019-02-23 00:00:01 |   |    | 

V dnešnej dobe sa cestovanie stáva čoraz populárnejším a, čo je hlavné, aj oveľa dostupnejším. Aj do vzdialených destinácií sa dá dostať za rozumnú, niekedy až smiešne nízku cenu. Samotné náklady na letenku sú však len začiatkom celého rozpočtu, ktorý sa vo vyspelejších krajinách môže veľmi rýchlo a nepríjemne navýšiť. Základom je teda dobré plánovanie. Vo všeobecnosti môžeme hovoriť o troch najdôležitejších položkách, a to ubytovaní, doprave a strave.



 

V našom prípade sa jednalo o dlhší pobyt (7 týždňov) na Novom Zélande. Keďže táto krajina nepatrí medzi tie najlacnejšie, veľmi populárnym spôsobom cestovania sú campervany, v ktorých človek zároveň aj býva. Vďaka tomuto prespávaniu v aute takmer úplne odpadáva jedna z najhlavnejších finančných položiek – ubytovanie.

Samozrejme sa človek musí na jednu stranu uskromniť, no na stranu druhú má oveľa väčšiu slobodu. Nám sa táto možnosť hneď zapáčila, keďže človek je takto viac prepojený s prírodou a lokálnou krajinou, a ako bonus nám odpadli aj tie horibilné sumy za ubytovanie. Navyše sme sa ani nemuseli nikam náhliť, keďže sme miesto na “nocľah” hľadali v daný deň, a to pohodlne cez aplikáciu v smartfóne.

Hneď na úvod však musím spomenúť, že na Zélande existujú 2 druhy campervanov, self-contained a non self-contained a kempovanie kade-tade je prísne zakázané. Našťastie je však značených, vyhradených miest pre campervany po oboch ostrovoch dostatok. Ako sa teda rozhodnúť a ktorý zo spomínaných typov si vybrať?

Začneme s non self-contained campervanom, ktorý vlastne môže pozostávať z akéhokoľvek auta, pokojne aj zo štandardného osobného. Tento typ totiž nemusí byť nijak certifikovaný a ide v podstate len o to, že sa v aute nachádza posteľ. Stačí sklopiť zadné sedačky, hodiť dovnútra matrac a miesto na prespanie je na svete. Samozrejme auto môže byť vybavené aj ďalším príslušenstvom, to už je individuálne.

Tento “campervan” však musí parkovať len v kempoch, ktoré sú na to vyhradené a majú k dispozícii aspoň základné potreby, ako napr. toalety či tečúcu vodu. Na Zélande si však človek môže vyberať z kempov v rôznych kategóriách. Vyššia vybavenosť a služby sa samozrejme premietajú aj na vyššej cene. Každopádne na svoje si tu prídu aj tí náročnejší cestovatelia, ak sa dokážu vzdať štandardnej hotelovej izby a staviť viac na dobrodružstvo, keďže tie lepšie kempy často disponujú aj bazénom či spa.

Campervany self-contained musia spĺňať určité podmienky, aby mohli byť takto značené. Základom je toaleta (prenosná) a dve veľké nádoby na vodu, jedna na odpadovú a druhá na tú čistú. Samozrejmosťou je aj posteľ, ktorá sa dá v mnohých prípadoch zložiť a daná časť campervanu slúži ako denná časť so sedačkou a stolíkom. Tieto úpravy sú už však v každom aute individuálne. Keďže do auta sa musí zmestiť viac vybavenia, väčšinou bývajú aj väčšie.

Ako už aj názov tohto typu auta naznačuje, človek je sebestačný, a teda môže kempovať aj mimo platených kempov. Opäť však len na miestach, ktoré sú vyhradené špeciálne pre tieto vozidlá. Táto možnosť sa samozrejme javí oveľa lepšou, hlavným rozdielom oproti predošlému typu je ale cena, ktorá je väčšinou podstatne vyššia.

Samozrejme tá sa v oboch prípadoch odvíja od typu auta, veku, najazdených km atď. Pri tomto type áut je ďalšou výhodou aj to, že je tam dostatok miesta na varenie vo vnútri, pokiaľ počasie nie je ideálne. Na variči síce človek neuvarí žiaden gurmánsky skvost, ale na jednoduchú a rýchlu prípravu jedla je to ideálne. Navyše sa tak náklady na jedlo minimalizujú a človek sa dokáže prestravovať za podobné peniaze ako u nás.

My sme sa rozhodli za auto radšej trošku priplatiť a staviť na voľbu sebestačnosti a v konečnom dôsledku ušetriť na ďalších výdavkoch. Nasledoval ďalší dôležitý krok, a to voľba medzi požičovňou a kúpou auta. Keďže sme zháňali auto na tak dlhú dobu, aj cena tej v najlacnejšej požičovni sa zdala byť šialená. Navyše keď sme k tomu pripočítali doplatenie poistenia, boli sme takmer na sume, za ktorú sme dokázali self-contained van kúpiť.

Takže áno, pre dlhodobejšie cestovanie je výhodnejšie auto kúpiť. Aj keď pri kúpe ojazdeného auta človek nikdy nevie… V minulosti sme už mali negatívnu skúsenosť z Kanady, kedy sa nám po necelom mesiaci auto pokazilo tak, že sme ho museli nechať za zlomok ceny u mechanika v garáži. V tomto prípade sme teda boli obozretnejší a okrem súkromníkov som sa snažila nájsť aj nejaké oficiálne spoločnosti, ktoré ojazdené campervany predávajú. A na Zélande také naozaj existujú! Navyše kúpa auta je veľmi jednoduchá a prepis majiteľa, ako aj registráciu auta je možné vybaviť na akejkoľvek pobočke pošty.

Po dlhšom rozhodovaní sme si auto nakoniec zakúpili od spoločnosti Travel Cars New Zealand. Okrem toho, že autá pred predajom vždy prejdú servisom, poskytujú aj mechanickú záruku na ďalších 1000 kilometrov. Navyše majú na výber rôzne druhy vanov v rozličných cenových kategóriách, a čo sa nám asi najviac páči, ponúkajú možnosť spätného odkúpenia auta, samozrejme len za určitú časť pôvodnej sumy.

Auto však môžete skúsiť predať aj súkromne a túto možnosť spätnej kúpy si nechať ako poslednú možnosť. Ďalším pozitívom je aj fakt, že auto si vie človek rezervovať už mesiac pred príchodom a nemusí sa teda stresovať po prílete, stačí už len vyraziť na cesty. A ak by ste náhodou našli nejakú chybičku krásy na vašom ideálnom kandidátovi, stačí Travel Cars len kontaktovať a určite sa dohodnete. Nám vyhoveli vo všetkých požiadavkách!

Na čo sa však nedá vopred pripraviť, je šoférovanie na opačnej strane cesty, teda ľavej. Aj ovládanie v aute je presne naopak, takže prvé dni asi budete namiesto smerovky zapínať stierače. Aby človek nemusel radiť rýchlosť ľavou rukou, je jednoduchšie zvoliť si automat, ktorý sa šoféruje oveľa ľahšie a na Zélande je veľmi populárny.

Pre istotu je však dobré dokúpiť si poistenie, ktoré na Zélande nie je povinné. Lacnejšia verzia predstavuje len poistenie tretej strany, ktoré pri nehode kryje iba majetok ostatných zúčastnených. Druhou alternatívou je plné poistenie, ktoré kryje tak nami zakúpené auto, ako aj všetkých ostatných zúčastnených. Nakoniec sa ešte treba pripraviť na x tisíc kilometrov strávených v aute, keďže táto krajina je nesmierne rozľahlá a presun k jednotlivým destináciám vie byť celkom úmorný. Ale za ten nespočet nezabudnuteľných zážitkov to rozhodne stojí!

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: autorka
Zdroj: Viera Illéšová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa