MHD bez vodičov: V Šanghaji jazdí prvá digitálna električka

2021-02-03 12:00:00 |   |    | 

V Šanghaji sa začala skúšobná prevádzka prvej digitálnej električky bez vodiča. Pre jej spustenie bolo potrebné vybudovať inteligentný riadiaci systém, sieťový komunikačný systém, chrbticovú komunikačnú sieť, inteligentnú platformu aj riadiace centrum. Postarala sa o to spoločnosť Shanghai Electric Automation Group.



Električková trať T1 Demonstration Line má deväť zastávok a celkovú dĺžku 21,7 km a podľa predpokladov by mala byť pre verejnosť sprevádzkovaná do júna tohto roku. Električky, ktoré tu budú jazdiť, sú vôbec prvými čínskymi električkami so systémom DRT.

Jedná sa o poprednú svetovú technológiu využívajúcu špeciálne senzory, ktorými električka zbiera informácie z magnetických ukazovateľov na trase, čo umožňuje neustálu kontrolu polohy gumových kolies električky voči koľaji a jej riadenie v reálnom čase.

Vozidlo dokáže upravovať svoju rýchlosť, vyhýbať sa prekážkam a vykonávať ďalšie operácie, ktoré sú nutné pre zaistenie bezpečnosti cestujúcich, a to bez ohľadu na počasie. Vodiči medzitým dostávajú podrobné informácie o cieľovej rýchlosti, zastávkach a odchýlkach na trati.

Električková trať T1 Demonstration Line je významným posunom v realizácii projektu zelenej dopravy v oblasti Lin-kang, pričom najprv bude pre pohon električiek využívaná iba elektrina získaná z čistých zdrojov. Súčasne prebieha výstavba vodíkových plniacich staníc a potom, čo bude vodíkový pohon k dispozícii, plánuje sa prechod na tento druh paliva.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa