Neďaleko Žiliny rastú zámky

2007-02-07 09:15:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V ekoskanzene Lietavská Svinná sa rozhodli postaviť desiatky zmenšenín slovenských hradov.



Verejnosť si ich bude môcť prezrieť od mája, zatiaľ je hotový napríklad Budatínsky, Trenčiansky alebo Lietavský hrad, čoskoro pribudne aj Spišský hrad. K slovenským zámkom časom pribudnú aj miniatúrne stavby z ďalších európskych krajín. Počas májového otvorenia expozície by malo byť hotových 13 hradov, do konca roka by ich malo byť 25.

 

Pri stavbe hradov, ktoré sú oproti originálom zmenšené dvestokrát, pomáha aj niekoľko dobrovoľníkov z Francúzska a Nemecka. Po dokončení makiet zo Slovenska sa nadšenci z Lietavskej Svinnej pustia  so svojimi zahraničnými spolupracovníkmi do európskych miniatúr. Eiffelova veža však v skanzene stáť nebude. „Vyrastú“ tu stavby, ktoré čo najlepšie vystihujú jednotlivé európske krajiny a zároveň ešte nie sú príliš opozerané.

 

Ekoskanzen sa môže pochváliť i niekoľkými svetovými rekordmi. Návštevníci si môžu prezrieť najväčší kľúč, koryto, meč, kravský zvonec alebo sekeru na svete. Múzeum láka aj zbierkou starého poľnohospodárskeho či kováčskeho náčinia, deti zasa môžu nakŕmiť domáce zvieratá.

 

Zdroj/autor: ČTK, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa