Český Litomyšl: Spoznajte rodné mesto Bedřicha Smetanu

2017-07-21 12:00:00 |   |    | 

V Čechách nájdete niekoľko nádherných historických miest. Litomyšl sa nachádza dve a pol hodiny cesty z Bratislavy a tri hodiny cesty zo Žiliny. Výnimočný je najmä vďaka renesančnému zámku, ktorý pochádza zo 16. storočia. Mesto je spájané aj so slávnym skladateľom Bedřichom Smetanom, ktorý sa tam narodil a taktiež tam začal komponovať svoje prvé hudobné pokusy.



 

Zámok so vzácnou technikou zdobenia

Dominantou mesta Litomyšl je zámok, ktorý je zdobený vzácnou renesančnou technikou sgrafito. Jeho exteriér pokrývajú dekorácie, ktoré vytvorili pomocou zvláštneho spôsobu vyškrabávania. Najprv sa naniesla spodná vrstva z čierneho uhlia alebo popola zo slamy, po nej nasleduje veľmi tenká vrstva omietky a do tej sa potom postupne vyškrabujú vzory. Ide o náročný proces a na tomto zámku môžeme nájsť až 8000 rôznych sgrafít. V oblasti dnešného Litomyšl sa nachádzal prvý hrad už na začiatku 10. storočia. No súčasná stavba vznikla až o šesť storočí neskôr, keď ho dal vystavať skúsený cestovateľ Vratislav z Pernštejna. Ten chcel na ňom uplatniť skúsenosti zo svojich ciest po Európe a pre svoju milovanú lásku zo Španielska tak vytvoril jeden z najkrajších hradov renesančného obdobia. Vstupné pre dospelých je 120 Kč.

 

Rodný dom Bedřicha Smetanu

Bedřich Smetana pochádzal z významného pivovarníckeho rodu. Skladateľ sa narodil priamo v budove vtedajšieho pivovaru, kde jeho otec pracoval ako sládok. Rodičia sa však rozhodli Bedřicha zasvätiť radšej do sveta hudby. Mama totiž pochádzala z významného hudobníckeho rodu a aj otec bol nadšený amatérsky hudobník. Smetana sa najprv naučil hrať na husle a v Litomyšli absolvoval svoje prvé verejné vystúpenie. Ešte pred odchodom do Jindřichova Hradce tam tiež začal tvoriť svoje prvotiny. V meste sa nachádza námestie pomenované podľa tohto velikána a Smetanov dom, kde sa konajú rôzne spoločenské udalosti. Nejde však o pôvodné obydlie jeho rodiny, táto budova bola postavená až na začiatku 20. storočia ako pocta tomuto skladateľovi. No neprídete ani o exkurziu do prostredia, kde v skutočnosti vyrastal. V budove bývalého pivovaru sa podarilo uchovať byt Bedřicha Smetanu, ktorý je súčasťou tunajšieho múzea.

 

Kostol Povýšenia svätého Kríža

V 14. storočí sa nachádzal v Litomyšl augustiniánsky kláštor. V tomto období vznikla i prvá časť najstaršieho kostola v meste. Postupne však ďalšie generácie stavbu vynovovali a v súčasnosti má podobu najmä z 18. storočia. Pod správu tohto kostola patril i rozsiahli Kláštorný park, ktorý sa rozprestiera medzi dvoma hlavnými chrámami. V súčasnosti ho prerobili na mestské záhrady s oddychovými zónami, ktoré postupne prechádzajú až do zámockého areálu. Nájdete tam altánok na posedenie, veľkú šachovnicu, priestor na občerstvenie a bazén so súsoším.

 

Dom U rytierov

Hneď po zámku je druhou najcennejšou budovou v renesančnom štýle dom U rytierov. Jeho vznik sa datuje do 16. storočia, keď mu po veľkom požiari vdýchol nový život kamenár Blažek, ktorý pracoval na viacerých významných stavbách v okolí. Pomenovanie dostal podľa sôch rytierov, ktoré sa nachádzajú na priečelí. Fasáda má bohatú kamennú výzdobu a je najkrajším domom v historickom centre. Budova v súčasnosti slúži na organizovanie umeleckých výstav.

 

Portmoneum

Josef Váchal bol významným českým všestranným umelcom, ktorý sa venoval maľovaniu, sochárstvu, ilustrovaniu a iným druhom umenia. Počas svojho života vytvoril niekoľko unikátnych diel a múzeum Portmoneum uchováva jeho najkrajšie nástenné maľby. Sídli v nenápadnom dome, ktorý patril jeho dôvernému priateľovi a zároveň vášnivému zberateľovi Váchalovych diel. Steny celého príbytku pomaľoval samotný umelec. Dom však takmer celý zhorel a potreboval výrazné reštaurátorské práce, ktoré našťastie zachránili veľkú časť cennej umeleckej zbierky.

 

Regionálne múzeum, aj múzeum bábik

V Litomyšli nájdete dve múzeá. Prvé mapuje dejiny tohto regiónu a je umiestnené v budove bývalého gymnázia. Druhé múzeum ponúka výstavu detských domčekov, bábik a hračiek. Otvorené bolo pred štyrmi rokmi a môžete si v ňom pozrieť aj exponáty z konca 19. storočia. Významná zbierka patrí Dobromile Filovej, ktorá si doniesla jednotlivé exponáty aj zo svojich ciest po svete.

 

Ružový palouček

Len 7 kilometrov od Litomyšl sa nachádza park Ružový palouček, ktorý je spojený s legendou o členoch Jednoty bratrskej. Tí sa mali po svojej porážke stretnúť práve na tomto mieste a ešte pred odchodom do cudziny tam vraj skryli aj zlatý kalich. Niekoľko rokov predtým sa tam údajne stretli aj siedmi králi, ktorí na tomto mieste dohodli mierové podmienky. Ružový palouček spája s Litomyšlom príjemná cyklistická trasa.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa