Leto zážitkov na Balatone v Maďarsku

2012-04-30 14:50:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Ak túžite po príjemnom ubytovaní, pestrých programoch, pohostinných hostiteľoch, chutných vínach a kvalitnom jedle, ťažko nájdete vhodnejšie miesto ako blízky Balaton.



Oblasť Balatonu znamená pre každého niečo iné, je to región so stovkami tvárí - plný zážitkov. Letná dovolenka a séria festivalov symbolizujú Balaton práve tak, ako panenský pokoj prírody, obnova tela a duše v niektorom z kúpeľných miest regiónu či výlet na bicykli po horách Balaton-felvidéku.

 

Chute a vône Balatonu 

Balaton patrí k legendárnym vinohradníckym oblastiam Maďarska, kde popri slávnych vinárstvach rastie popularita menších fariem, rodinných podnikov a biovinárstiev. Na mnohých miestach čakajú na najmenších osviežujúce nápoje a biomušt z kvalitného biohrozna, dospelí môžu ochutnať rizling vlašský alebo Cabernet Sauvignon, ktoré získali certifikát v oblasti biovín.

Viaceré vinárstva na južnom pobreží Balatonu organizujú počas celého roka programy, ochutnávky vín, prevádzkujú vínne terasy a vo vinohradníckej oblasti Badacsony od Turíc až do septembra premáva regionálny vinársky autobus, ktorý prepravuje návštevníkov od jednej vínnej pivnice k druhej.

Balaton láka aj milovníkov chutných jedál a nevšedných gastronomických zážitkov mnohými druhmi rýb, divinou z okolitých lesov a chutným ovocím, ktoré sa rodí v tunajších záhradách s kvalitnou pôdou.

 

Wellness a zdravie

Pri Balatone je hojnosť všetkého, čo súvisí s vodou, keďže v blízkosti Balatonu rad radom vyvierajú liečivé pramene.

Najslávnejším z nich je Hévíz: hévízsky prameň v kombinácii s kráterovým jazerom tvoria prírodné kúpele s vodou, ktorej teplota sa pohybuje okolo 38 °C. Sírnatá, jemne rádioaktívna voda v jazere je ideálna na liečenie reumatických chorôb a ochorení pohybového ústrojenstva a nervovej sústavy.

Zoznam sídel s kúpeľmi a liečivou vodou sa tým však nekončí. Špičkovo vybavené liečebné centrum v  Zalakarosi  pomáha najmä pri liečbe pacientov trpiacich vyčerpanosťou, problémami pohybového ústrojenstva, chronickými zápalmi a kĺbovými ťažkosťami. Okrem toho táto voda vynikajúco pomáha pri rehabilitácii po traumatologických a ortopedických operáciách.

K známym liečebným centrám a obľúbeným miestam pobytu pre rodiny patria Aquapark v Balatonfürede, Kúpele Galérius v Siófoku a Liečebné kúpele v Marcali.

 

Zdroj/autor: madarsko.sk, drom

Foto: sxc.hu, Eszter, orsoly, gunter88, wikipedia, Susulyka, Nobli

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.2/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa