Tip pre milovníkov koní: Spravte si výlet do Maďarska

2017-01-17 12:00:00 |   |    | 

Ak patríte aj vy k milovníkom majestátnych zvierat, mali by ste sa vydať do Maďarska. Po troch hodinkách cesty sa ocitnete v inom pokojnejšom svete, kde majú hlavné slovo zvieratá a ich šľachetná aura, ktorú okolo seba šíria.



 

Zo Slovenska nás čaká trojhodinová cesta do mestečka Lajosmisze, odkiaľ budeme ešte pol hodiny pokračovať ďalej do Kecskemétu. V oboch prípadoch nám sľubujú skvelú zábavu, ktorá nám lepšie priblíži maďarskú kultúru a ich tradície. Keď budete na predĺženom víkende v Budapešti, cesta do týchto končín netrvá ani hodinu.

 

Divoké kone a voňavé pagáče

Po chvíľke hľadania prichádzame konečne ku slávnej Tanya csárde, ktorá je známa vďaka špeciálnym konským predstaveniam. Hneď po vystúpení z auta nás už vítajú zástupcovia podniku, ktorí nám núkajú typickú marhuľovicu aj vo vylepšenej verzii s medom. Na zajedanie dostávame fantastické oškvarkové pagáčiky, ktoré si nevie vynachváliť každý z hostí. Domáci ich pečú priamo v peci, vďaka čomu majú vynikajúcu chuť. Pre záujemcov ich ponúkajú v sladkej i slanej verzii. Manažérka csárdy nám približuje filozofiu ich podniku. Ľudí chcú odtrhnúť od ruchu veľkomesta a ponúknuť im pokojnejšiu atmosféru bez akýchkoľvek starostí. V ich komplexe sa môžete ubytovať,  ale aj usporiadať svadbu. Už niekoľkokrát hostili aj slovenských svadobčanov. Zaujímavosťou sú špeciálne teambuildingové akcie, ktoré sa špecializujú na prepojenie s vidieckym životom.

 

Na puste s čikóšmi

Od malého občerstvenia sa už pomaly presúvame k hlavnému bodu programu. Celá šou začína prehliadkou mladých divokých koní, ktoré ešte zatiaľ nie sú cvičené. Úžasné zvieratá nám aj na diaľku posúvajú veľa energie, ktorá nás automaticky dostáva do iného sveta. Dvaja páni v modrých krojoch predstavujú čikóšov, teda špeciálnych jazdcov na koňoch, ktorí žili v puste. V ich spoločnosti už prechádzame do otvorenej arény, kde tesne míňame autobus plný slovenských turistov. Šou začína prehliadkou, na ktorej sa predstavia všetky zúčastnené zvieratá.

Ako prvý prichádza na rad čikóš, ktorý predstavuje údajne tradičný spôsob jazdy v stoji na koňoch. V skutočnosti takto svoje predstavy zachytil jeden z maliarov, ktorému sa potom Maďari chceli prispôsobiť a postupne ju natrénovali do takejto podoby. Skupina viacerých účinkujúcich nám už predvádza, čo všetko dokážu naučiť ich kone. Tie si postupne ľahnú, pretože takto sa chránili na puste, aby boli menej viditeľné, a neskôr predvádzajú, ako si najprv oddýchli čikóši a potom ich zvieratá. Najťažším kúskom je sedenie koní, ktoré je pre ne neprirodzené. Potom prichádza ojedinelý biely druh koní, ktoré sa rodia ako hnedé, no do pár rokov takto zosvetlejú.

Ďalšou hviezdou predstavenia je roztomilá oslica, ktorá nám má dokázať, že fámy o hlúpych somároch nie sú pravdivé. Tá sa dokázala naučiť rovnaké triky ako ostatné kone. Hovädzí dobytok ukončuje konskú šou a my sa vyberáme na prehliadku farmy. Záujemcovia sa môžu previezť na koňoch, ktoré účinkovali v programe a potom si môžete vyskúšať tiež jazdu na otvorenom koči po okolitej prírode. V jednej ohrade si obzeráme zvláštne rohaté ovce, ktoré sú charakteristické pre tento región. Na konci prehliadky sa dostávame do malého múzea kováčstva venovaného ich slávnemu rodákovi.

 

Obed s rómskou muzikou

Hladní sa už presúvame do tradičnej maďarskej csárdy, ktorá sa delí na väčšiu starú a menšiu novú časť. Vybrať si môžete medzi kompletným obedom a menším ochutnávkovým občerstvením. Pri jedle vám bude vyhrávať živá rómska muzika, čo ešte lepšie navnadí na skvelú atmosféru tejto reštaurácie. Tanya csárda sa špecializuje na tradičnú maďarskú kuchyňu, ale pravidelne ponúkajú aj tematické jedálne lístky napríklad špecializujúce sa na hydinu, divinu alebo ryby. Ich špecialitou je halászle, ktoré pripravujú priamo pred ľuďmi. Napriek príjemnej vidieckej atmosfére sú pripravení aj na náročných klientov. Pravidelne vítajú politické návštevy, jedla u nich už aj bhutánska kráľovná a pokiaľ je treba, dokážu naraz á la carte obslúžiť 400 až 500 ľudí.

 

Divadlo prepojené so Slovenskom

Naša druhá zastávka je v meste Kecskémet, ktoré dostalo pomenovanie podľa kozy v erbe. Pri tunajšom divadle nás už čaká sprievodca, ktorý nám hneď predstavuje spojitosť s našou krajinou. Jeho budovu navrhli a postavili rovnakí architekti, ako stavbu budapeštianskeho a bratislavského divadla. V majestátnych priestorov sa už točilo niekoľko filmov. Pred budovou sa nachádza veľký morový stĺp, ktorý bol postavený na pamiatku zosnulých spoluobčanov.

 

Námestie kostolov

Ďalšia prechádzka už vedie po tunajších historických kostoloch. Prvou zastávkou je katolícky svätostánok oproti radnici, ktorý bol postavený na pôde bývalej budovy. Časť jeho tehál bola zabudovaná aj do novej stavby. Vstup do neho je bezplatný a zaujímavosťou sú nádherné farebné okná. Susedný protestantský kostol je celý obrastený rastlinami, ktoré mu dodávajú na originálnosti. V lete tam pravidelne organizujú organové koncerty s bezplatným vstupom. Na konci námestia oproti nádhernej budove tunajšieho gymnázia je synagóga, ktorá už dnes slúži ako malý výstavný priestor s kaviarňou. V bočnej uličke prichádzame k nenápadnému bielemu kostolíku susediacemu so školou, v ktorej kedysi študoval Sándor Petöfi. Posledný kostol je opäť v blízkosti radnice. Tiež tam organizujú organové koncerty, no nie je v ňom až tak dobrá akustika.

 

Radnica s originálnou zvonkohrou

Koniec prehliadky mesta je v nádhernej radnici, ktorej vonku dominuje veľká zvonkohra, ktorá pravidelne hráva úryvky zo svetoznámej klasiky. Zasadacie priestory pripomínajú veľké parlamentné miestnosti s veľkým bronzovým lustrom uprostred. Radnicu je možné navštíviť v čase mimo zasadnutí. V týchto priestoroch uzavreli pred pár rokmi zmluvu s automobilkou Mercedes, ktorá priniesla do regiónu množstvo nových pracovných príležitostí. Záujemcovia môžu bezplatne navštíviť aj väčšiu časť jej výroby. Keďže ide o veľmi obľúbenú atrakciu, je nutné objednať sa pár týždňov vopred. Pred budovou ešte zachádzame ku smerovníku nakreslenému na chodníku. Aspoň symbolicky si hľadáme naše rodné mestá a posielame pozdrav domov na diaľku.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: dromedar.sk / David
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa