Zámok Wenckheim - utajený klenot Maďarov

2022-06-12 00:00:00 |   |    | 

V Maďarsku nájdete okrem dobre známych hradov a zámkov aj niekoľko utajených klenotov. Jeden z nich sídli v Szabadkígyóse, kde je nepochybne najkrajšou historickou pamiatkou. V čase svojho dokončenia bol najmodernejšou stavbou svojho druhu, no i po rokoch púta pozornosť vďaka dômyselnému prevedeniu komnát a romanticky pôsobiacemu priečeliu. Po veľkej rekonštrukcii ho nedávno znova sprístupnili pre verejnosť.



 

Klenot rodiny Wenckheimovcov

Mestečko Szabadkígyós sa nachádza približne 20 kilometrov od hraníc s Rumunskom. Ideálne teda je, ak si tam naplánujete dlhší výlet a zastavíte sa napríklad aj v neďalekom Békési. Tunajší zámok patrí medzi novšie stavby tohto druhu. Jeho výstavba začala v roku 1875 a trvala nasledujúce štyri roky. Hlavným architektom bol Miklós Ybla, ktorý si zvolil novorenesančný a eklektický štýl, takže vďaka tomu panské sídlo pôsobí vizuálne staršie. Jeho majiteľmi bola rodina grófa Wenckheima.

Frigyes s manželkou Krisztinou túžili mať domov presne podľa svojich predstáv, pričom sa inšpirovali inými zámkami a hradmi, ktoré navštívili. Tie prepojili aj so svojimi modernejšími nápadmi. Hneď ako sa začal stavať ich nový domov, zároveň pracovali aj na rozsiahlom parku, ktorý im slúžil na oddych a prijímanie návštev. Rodina tam žila až do roku 1944, preto patrí k najdlhšie obývaným zámkom v Maďarsku. Keď odtiaľ majitelia odišli, niekoľko rokov v ich zámku sídlila škola a v roku 2011 ho prevzal štát a zmenil ho na zaujímavú pamiatku.

 

Pri výstavbe zachovali symboliku

Manželia Wenckheimovci si dali záležať na mnohých detailoch. Na Krisztininu žiadosť mal architekt vymyslieť stavbu, ktorá by v sebe niesla aj skrytú symboliku. Preto sa na zámku nachádza 365 okien, koľko je dní v roku, 52 komnát, koľko je týždňov v roku a dostanete sa do neho cez štyri vstupy, koľko je ročných období. Zámok je rozdelený na dve časti. Prvú postavili hlavnú, ktorá má jedno poschodie a nachádza sa na priečelí. Od nej sa potom odvíja prístavba, ktorá slúžila najmä pre služobníctvo.

Wenckheim-kastély, Szabadkígyós.jpg

Készítette: Egresij, CC BY-SA 3.0, Hivatkozás

Súčasťou zámku sú aj vežičky, z ktorých mali obyvatelia nádherný výhľad na okolie. Na prízemí sa nachádzajú miestnosti, ktoré im slúžili počas dňa a na vítanie návštev. Nachádzala sa tam napríklad veľká jedáleň, knižnica, kaplnka, hudobná miestnosť pre ženy, komnata pre mužov a študovňa. V tejto časti zvykli mať svoje súkromné izby aj deti majiteľov. Na vrchnom poschodí už boli priestory pre pána a pani domu a taktiež niekoľko izieb, ktoré slúžili pre návštevy. Keďže medzitým slúžila budova na iné účely, toto rozloženie sa nepodarilo úplne uchovať. Pri nádvorí sa však stále nachádza stajňa a celý zámok je podpivničený. Tieto priestory využívali na skladovanie potravín.

 

Zrenovovali takmer celý zámok

Rozloha zámku je 6000 metrov štvorcových. Rozsiahla renovácia, ktorá vo veľkej miere prebiehala z finančnej pomoci Európskej únie, začala v apríli 2020. Počas nej upravili až 4000 metrov štvorcových areálu. Jeho rekonštrukcia trvala do jari tohto roka. Po slávnostnom otvorení sprístupnili väčšiu časť tohto sídla pre verejnosť. Priestory zámku zrenovovali s ohľadom na štýl a vkus rodiny Wenckheimovcov. Jednotlivé priestory upravili aj vďaka uchovaným starým fotografiám.

 

Pozrite si ho vo virtuálnej realite

Znovuotvorenie zámku pre verejnosť sa spájalo s viacerými novinkami a pre návštevníkov si pripravili hneď niekoľko moderných prekvapení. Prvým sú okuliare, ktoré vás zavedú do sveta virtuálnej reality. Vďaka nim dokonca preletíte ponad zámok a pozriete si ho z tejto perspektívy. Na výstave uvidíte originálne historické fotografie z tohto miesta a dobové kostýmy. V jednej z miestností si zas pozriete starý film, ktorý v zámku natočili pôvodní majitelia.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastély makettje a szarvasi Mini Magyarország gyűjteményében.jpg
Készítette: <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Solym%C3%A1ri" title="User:Solymári">Solymári</a> - <span class="int-own-work" lang="hu">A feltöltő saját munkája</span>, CC BY-SA 4.0, Hivatkozás

 

Záhrada bola po celý čas prístupná verejnosti

Rovnako krásna ako zámok je aj okolitá záhrada s parkom, ktoré upravili vo francúzskom štýle. Od roku 1954 sú zaradené medzi chránené oblasti. V minulosti zámocký areál osvetľovali plynové lampy, ktoré tam už dnes zostali len na ozdobu. Uvidíte tiež krásnu fontánu a jazero, okolo ktorého sa môžete prechádzať. Aj park prešiel renováciou. Pridali tam nové lavičky, chodník pre cyklistov a ihrisko pre deti. Vonkajší areál bol aj počas rekonštrukcie celoročne voľne prístupný pre verejnosť.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa