Termálne kúpele v Gyõri

2010-09-05 11:00:00 |   |    | 

MAĎARSKO - Kúpele Rába Quelle v Gyõri stoja na poloostrove medzi Mosonským Dunajom a riekou Rába s prekrásnym výhľadom na historické centrum mesta.



Pôvodné, v sezóne ešte aj dnes fungujúce kúpalisko postavili v roku 1931 na ploche 5 ha podľa plánov Alfréda Hajósa. O gyõrskej vode sa zmieňujú už stredoveké kroniky, lebo lieči mnohé choroby.

Vodu s teplotou 67 °C vyvierajúcu z termálnej studne hlbokej 2000 m vyhlásili za liečivú v roku 1978. Rába Quelle, termálne kúpele zodpovedajúce nárokom dneška, otvorili svoje brány 3. októbra 2004. Kúpele ponúkajú služby pre všetky generácie.

Liečivá voda

Termálna alkalicko-hydrogénkarbonátová a chloridová voda sa pre obsah jódu zaraďuje do skupiny jódových liečebných vôd. Obsahuje aj významné množstvo kremeňa. Gyõrska liečivá voda sa odporúča na liečenie artrózy kostí a kĺbov, resp. na liečbu pacientov trpiacich chronickým zápalom kĺbov a svalov. Pacienti s chronickým zápalom dýchacích orgánov, resp. zápalom priedušiek alebo rozdutím pľúc môžu právom dôverovať liečivému účinku termálnej vody. Možno ju tiež užívať pri chorobách tráviaceho systému: pri zníženej činnosti štítnej žľazy je takisto účinná.

Kúpele plné zážitkov

Je tu päť bazénov, dva tobogany (64 m a 38 m), bazén pre najmenších a hrací kútik. Hostí očakáva bohatá ponuka zážitkov: masáž, gejzíry masážnych dýz (v rozličných výškach), vodopád, kanál s divokou vodou, vodopád s jaskyňou a perličkový kúpeľ.

Termálne kúpele

Dva sústavne vytekajúce a napĺňajúce sa bazény s liečivou vodou (32 a 38 °C) a termálny bazén (28 °C) s masážou poležiačky, ako aj s dýzami masírujúcimi kríže a chrbát. Pod vedením odborných rehabilitačných pracovníkov pomáha bezplatný liečebný telocvik vo vode, čo môže tvoriť výborný program pre všetky vekové skupiny.

Saunová záhrada

V saunovej záhrade víta hostí päť fínskych saun s rozličnou teplotou, ktoré sú  vybavené najvyspelejšou technikou, dve parné kabíny a štvormiestne infrakabíny. Medzi služby patrí aj perličkový kúpeľ pre 16 osôb a bazén s termálnou vodou pod holým nebom i pod strechou (zrkadlisko).

Ostrov zdravia

V masážnom oddelení vybavenom špeciálnou filtráciou vzduchu pomáhajú regenerovať organizmus liečivé rastlinné zábaly. Masáže: liečivé rastliny, relaxačné, regeneračné a liečebné (indonézska a indická izba).

Liečba

Od októbra 2004 opäť funguje liečebný úsek v bezprostrednej blízkosti kúpeľov. Víta nielen hostí túžiacich po relaxe, ale aj tých, čo majú poukaz zdravotnej poisťovne. Uznávaní odborníci pomocou strojov špičkovej technológie vykonávajú procedúry v novom prostredí v záujme čo najširšieho uspokojovania nárokov. Vďaka modernému systému je objednávanie pacientov jednoduché a procedúry na seba nadväzujú. Oddelené miestnosti zabezpečujú nerušený priebeh procedúr, po ktorých majú pacienti možnosť relaxu v príjemných odpočívarňach.

Liečebné služby

Balneoterapia: kúpeľ v bazéne, bahenný zábal, perličkový kúpeľ, podvodná masáž
Mechanoterapia: liečebný telocvik, podvodný telocvik, masáž, liečebná masáž, thajská a reflexná masáž
Elektroterapia: selektívna elektrostimulácia, ultrazvuk, interferenčné prúdy, TENS, subaqualis UZ, diadynamické prúdy, iontoforéza
Fototerapia: biotrónová svetloliečba
Hydroelektrická liečba: elektrické vaňové kúpele
Iné procedúry: fytoterapia, suchá a mokrá para

Ďalšie služby

V areáli kúpeľov čakajú hostí rôzne jednotky pohostinstva, vodný bar, v hale snack bar Colibri a reštaurácia, ktoré sú vhodné aj na organizovanie rozličných podujatí.

 

 

Otváracie hodiny:
Kúpele: Nedeľa až štvrtok od 9.00 do 20.30
Piatok až sobota od 9.00 do 21.00
Liečebňa: denne od 8.00 do 16.30

Kontakt:
Rába Quelle Fürdõ Gyõr
Fürdõ tér 1
H-9025 Gyõr
Tel.: (96) 514-900
Fax: (96) 514-901
E-mail:
info@rabaquelle.hu
Web: www.gyortermal.hu

 

Zdroj/autor: gyor, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa