Revište

2020-09-01 00:00:00 |   |    | 

Revište



 

Nad údolím Hrona na strednom Slovensku neďaleko Hliníka nad Hronom sú vsadené do romantického prostredia zrúcaniny hradu Revište.

 

História

Hrad Revište patrí do sústavy pohronských strážnych hradov. Stojí na andezitovej skalnej ostrohe nad pravým brehom Hrona vo výške 314 m. n. m. Pod hradom sa nachádzal brod, ktorým prechádzala významná obchodná cesta.

Hrad bol postavený zrejme niekedy koncom 13. alebo začiatkom 14. storočia zrejme na pokyn župana Leustacha. Prvá písomná zmienka o Revišti pochádza z roku 1331, kedy patril hrad kráľovi. O polstoročie neskôr ho však získal župan Temešskej stolice magister Ladislav a potom prešiel rukami viacerých majiteľov.

Staršiu gotickú časť neskôr posilnili renesančným vonkajším opevnením. V roku 1678 sa hradu zmocnili povstalecké vojská Imricha Thökölyho a vyplienili ho. Odvtedy je hrad v ruinách a dodnes sa z neho zachovalo len niekoľko múrov.

 

Súčasnosť

Hrad Revište sa nachádza neďaleko Žarnovice a je v stave ruín. Do súčasnosti sa zachovala časť obvodového muriva s mnohými deštrukciami a zvyšky obytných budov. Sú pomerne ťažšie schodné a na hrade často prebiehajú práce, hrad však poskytuje nádherné výhľady na Pohronie.

 

Video

 

Povesti a legendy

S Repišťom sa spája povesť o jednom z jeho majiteľov – grófovi Dóczim, ktorý bol vášnivým poľovníkom. Najväčšmi vraj túžil uloviť jedného výnimočného vlka z lesov okolo hradu, no mnoho rokov sa o to pokúšal márne. Jedného mrazivého januárového rána sa opäť vybral skúsiť šťastie, no pošmykol sa na zamrznutej zemi a spadol tak nešťastne, že upadol do bezvedomia. Keď sa prebral, zistil, že ho pred istou smrťou v mrazoch zachránil práve ten vlk, po ktorom túžil. Ľahol si vedľa neho a zohrieval jeho telo vlastnou srsťou. Od toho dňa sa z Dócziho a vlka stali nerozluční priatelia a keď grófa na nádvorí sťali, zviera vraj začalo blúdiť po okolitých lesoch, kde svojho milovaného pána hľadá dodnes.

 

Ako sa tam dostať

K hradu je prístup z obce Revištské Podzámčie neďaleko Žarnovice, v ktorej sa dá aj zaparkovať. Ďalšie parkovisko je však k dispozícii pri hlavnej ceste aj vyššie. Hrad je odtiaľ vzdialený asi 30 minút pešo a vedie k nemu žltá turistická značka.

Od roku 2012 je súčasťou cesty k hradu náučný chodník Majitelia hradu Revište, ktorý obsahuje 8 tabúľ, vzdialených od seba vždy 60 krokov.

 

Otváracie hodiny

Hrad je voľne prístupný.

 

Vstup so psom

Hrad je voľne prístupný.

 

Zaujímavosti v okolí

Žarnovica (5 km)

Vyhne (10 km)

Pustý hrad (Teplica) (14 km)

Hrad Marcus (18 km)

Žiar nad Hronom (20 km)

Šášov (23 km)

Banská Štiavnica (23 km)

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa