Fotografiou roka 2010 je znetvorená Afganka

2011-02-20 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - V prestížnej súťaži World Press Photo získala hlavnú cenu fotografia mladej Afganky Bibi Aishe, ktorej jej manžel za útek z domu odrezal uši a nos. Autorkou snímky je Juhoafričanka Jodi Bieber.



Víťaznú fotografiu, ktorá triumfovala aj v kategórii Portréty, prvýkrát uverejnili na titulke časopisu Time 1. augusta 2010.

Bieber za víťazstvo získa odmenu vo výške 10-tisíc eur, ktorú si prevezme 7. mája na slávnostnom ceremoniáli v Amsterdame.

"Toto môže byť jedna z fotografií, a takých môžeme vidieť za život možno iba desať, o ktorých keď niekto povie 'vieš, ten obrázok s tým dievčaťom', presne viete, o ktorom je reč," uviedol predseda poroty David Burnett.

Po zisku týchto dvoch cien ich má Jodi Bieber v rámci World Press Photo na konte už celkovo osem.

Bibi Aisha sa musela ešte pred dovŕšením 18 rokov vydať za jedného z členov Talibanu, pretože to tak dohodol jej otec. Jej manžel sa k nej správal ako k otrokyni, a preto sa po dvoch rokoch rozhodla utiecť a vrátila sa do domu svojich rodičov.

Keď to zistili členovia Talibanu, obvinili ju zo zneuctenia manžela aj svojej rodiny a následne rozkázali jej manželovi, aby jej odrezal uši aj nos. Potom ju nechali v horách, kde mala umrieť. Tam ju však našli príslušníci americkej armády, ktorí jej poskytli prvú pomoc, previezli ju do tábora a neskôr do USA. Tam sa podrobila plastickej operácii.

Do súťaže World Press Photo sa tento rok prihlásilo celkovo 5 847 fotografov zo 125 krajín, ktorí poslali rekordných 108 059 snímok. Okrem hlavnej ceny rozhodovala porota aj o víťazoch v deviatich kategóriách ako napríklad Šport, Príroda, Aktualita alebo Reportáž.

 

Zdroj/autor: afp, sita, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: ap,Jodi Bieber,ibtimes.com

Hodnotenie článku:
4.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 3. máj. 2024. Meniny má Galina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa