Leto v kaštieli Betliar

2011-07-06 16:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Pestrý program na vás čaká počas celého júla, ak zavítate do Slovenského národného múzea - Múzea Betliar.



Každú nedeľu popoludní je v areáli kaštieľa Betliar v okrese Rožňava pripravená séria vzdelávacích programov pod názvom Kreatívne v kaštieli Betliar.

Malí aj veľkí si v rámci programov môžu po krátkej tematickej prehliadke kaštieľa vyskúšať maľovanie na porcelán, zdobenie rámikov na fotografie, výrobu pohľadníc alebo smaltovanie. Vzdelávacie programy začínajú vždy o 16.00.

Pre milovníkov hudby a oddychu je pripravená séria letných promenádnych koncertov pod magnóliou, ktoré sa začínajú vždy o 18.30 pred kaštieľom. Vstup na koncerty je voľný. Po koncerte si záujemcovia môžu každú nedeľu pozrieť aj expozíciu kaštieľa. Večerná prehliadka sa začína o 20.00.

SNM - Múzeum Betliar spravuje tri stále expozície - kaštieľ v Betliari, hrad Krásnu Hôrku a Mauzóleum v Krásnohorskom Podhradí. Expozícia v priestoroch kaštieľa Betliar je zameraná na život a bytovú kultúru uhorskej šľachty v 18. a 19. storočí. Vznikla z pôvodného mobiliáru a umeleckých zbierok viacerých príslušníkov grófskej rodiny Andrássyovcov, ktorí tu v minulosti žili a pôsobili.

Po rozsiahlej rekonštrukcii kaštieľa ukončenej v roku 1994 vznikla nová expozícia na ploche 2 308 metrov štvorcových. Tvorí ju takmer 50 obytných miestností a viacero komunikačných a úžitkových priestorov.

Kaštieľ Betliar obklopuje jeden z najkrajších anglických parkov na Slovensku, v ktorom rastú vzácne cudzokrajné dreviny, ale aj domáce duby a smreky. Darí sa tu aj najväčšej magnólii v Strednej Európe.

Bývalí majitelia kaštieľa Andrássyovci radi cestovali. Dokladom ich záľuby sú aj suveníry zo zahraničných ciest a poľovačiek – poľovnícke trofeje, egyptská múmia s hrobovým inventárom či výstroj japonského samuraja.

V parku sa nachádza medziiným vodopád, jaskyňa a tri fontány.

 

SNM – Múzeum Betliar

Kaštieľna 6

049 21 Betliar

Tel.: +421 58 798 31 18

Fax: +421 58 798 31 94

E-mail: betliar@snm.sk

Web: www.snm.sk

 

Zdroj/autor: sita, snm.sk, drom

Foto: snm.sk

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa