Oravská Lesná je Dedinou roka 2011

2011-10-26 13:25:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Slovenská agentúra pre cestovný ruch vyhlásila v uplynulý týždeň výsledky súťaže, v ktorej slovenské obce súperili o titul Dedina roka 2011. Zlepšovaním životných podmienok, zvyšovaním občianskeho povedomia i skvalitnením turistických služieb. V konkurencii 21 obcí sa ocenenie podarilo získať Oravskej Lesnej.



Oravská Lesná (okres Námestovo) je malebná dedinka rozprestierajúca sa neďaleko hraníc s Poľskom na úpätí Oravských Beskýd.

Sympatie poroty si získala najmä tým, že hendikep, ktorý z nej robí najchladnejšiu obec na Slovensku, dokázala využiť vo svoj prospech.

Táto severoslovenská dedinka ťaží z počasia v oblasti turizmu a milovníci zimných športov sa sem s obľubou vracajú za kvalitnými službami a vždy zasneženými zjazdovkami.

Oravská obec je však zaujímavá aj mnohým ďalším. Pramení pri nej rieka Biela Orava, je najmladšou dedinou regiónu (vznikla až v roku 1731) a tvoria ju kopanice, ktoré sú od centrálnej časti Ústredie vzdialené aj niekoľko hodín chôdze.

Známy a miestnymi i turistami veľmi obľúbený je secesný Kostol sv. Anny, národná kultúrna pamiatka. Dodnes zostala zachovaná aj časť kysucko-oravskej úvraťovej železnice, po ktorej počas letnej sezóny premáva vláčik.

Turistov poteší náučný chodník v okolí obce, ktorý ponúka prechádzku štvorkilometrovým terénom spojenú s deviatimi osvetovými zastávkami. A pre tých najnáročnejších obec ponúka aj nezabudnuteľnú návštevu súkromnej hvezdárne s najväčším amatérskym ďalekohľadom na Slovensku.

Komisia súťaže Dedina roka 2011 hodnotila nielen konkurencieschopnosť dedín v oblasti turizmu, ale aj rozvoj tradičnej kultúry, uplatňovanie inovácií, úpravu prostredia dediny, obnovu tradícií, súdržnosť komunity či udržiavanie partnerstiev.

Na druhom mieste v rebríčku naj slovenských obcí skončilo Pruské (okres Ilava), tretie miesto obsadil Hervartov (okres Bardejov). Kategóriu Dedina ako hostiteľ hodnotenú za vytváranie podmienok pre všestranné aktivity a rozvoj celoročného cestovného ruchu vyhrala obec Valča (okres Martin).

Oravská Lesná bude ako celkový víťaz súťaže budúci rok reprezentovať Slovensko v súťaži o Európsku cenu obnovy dediny, ktorú už po 21. raz vyhlasuje Európske pracovné spoločenstvo pre rozvoj vidieka a obnovu dediny so sídlom vo Viedni (ARGE).

V obci sa koncom novembra uskutoční aj slávnostné vyhlásenie výsledkov. Ocenené obce okrem vecných cien získajú aj finančné prostriedky na realizáciu ďalších kvalitných projektov na podporu obnovy dediny. Celkový víťaz zároveň dostane finančný príspevok na organizačné zabezpečenie vyhlásenia výsledkov a na reprezentáciu v európskej súťaži.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Foto: Mária Brišová, wikipedia

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa