Vianoce v Bratislave

2011-11-24 16:05:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Vianočné akcie v hlavnom meste sa začínajú zajtra (25.11.), v predvečer adventného mesiaca. Odštartuje ich Svätokatarínska koštovka, čo je malý festival slovenských mladých vín. Bude sa odohrávať v samotnom centre Bratislavy, v priestoroch Primaciálneho námestia a Apponyiho paláca s jeho novozrekonštruovaným vinohradníckym múzeom.



Ďalšou atrakciou tohto dňa bude otvorenie klziska na Hviezdoslavovom námestí, ktoré magistrát zabezpečil v spolupráci so Starým Mestom oproti minulému roku s mesačným predstihom. Vstupné bude jedno euro.

Neodmysliteľnou súčasťou vianočnej atmosféry v hlavnom meste sú každoročne Vianočné trhy, ktoré budú na Hlavnom námestí. Po prvý raz v novodobej histórii sa uskutočnili v roku 1993.

Vianočné trhy sú pozvánkou pre obyvateľov mesta a jeho návštevníkov prežiť spoločne adventný čas v jeho historickom srdci.

Rastúci záujem verejnosti mal za následok rozširovanie trhov. Počet stánkov sa po desaťročí existencie viac ako zdvojnásobil, trhy v súčasnosti expandovali aj do priľahlých nádvorí a námestí.

Ich súčasťou je aj tradícia rozsvietenia vianočného stromčeka predstaviteľmi mesta, ktorým sa každoročne oficiálne bratislavské Vianočné trhy začínajú.

Trhy sú charakteristické svojím vyberaným sortimentom vianočného občerstvenia. Jeho charakter zodpovedá tradičnej národnej gastronómii.

Cigánska pečienka, pečené klobásy, mastný chlieb s cibuľou, pagáče, husacie a kapustné lokše, kapustnica, varený punč, víno, grog. Priamo pred návštevníkom sa na griloch pripravujú tradičné jedlá z mäsa a rýb. Zakázaný je predaj tvrdého alkoholu.

Slovenská metropola spoločne s neziskovou organizáciou Želaj si vyhlásila na adventný čas aj 1. ročník dobročinnej akcie Želaj si spolu s mestom. Realizuje sa v rámci projektu Vianoce v meste a jej cieľom je splniť želania ľuďom, mladým, ale aj skôr narodeným Bratislavčanom, pomôcť zrealizovať ich sny, ktorými chcú urobiť radosť iným.

 

Zdroj/autor: tasr, drom

Foto: sita

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa