Tip na víkend: slovenský Park miniatúr opäť otvorený

2012-05-25 13:20:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Starobylé hradné múry opradené fascinujúcimi legendami uchvacujú mnohých turistov. Iba málokto si však dokáže predstaviť niekdajšiu veľkoleposť v súčasnosti schátraných slovenských pamiatok. Ako asi vyzerali v dobách svojej najväčšej slávy? Odpoveď na túto otázku dáva podolský Park miniatúr, ktorý po roku otvoril svoje brány.



Myšlienka vybudovať Park miniatúr dostala jasné kontúry v roku 2003, kedy rodina a skupina nadšencov okolo Juraja Hlatkého získala areál v obci Podolie a počas nasledujúceho roka začala s výstavbou prvého modelu. Tým bol záhorský hrad Branč, po ňom nasledoval Holíčsky zámok, oba podporené Európskou úniou.

Medzitým skupina tvorcov z vlastných zdrojov začala budovať aj malé objekty ako Krupinská vartovka či Živánska veža. S pribúdajúcimi rokmi i návštevníkmi sa počet exponátov zvýšil až na súčasných 32 a niektoré modely boli dotvorené do skutočne megalomanských rozmerov.

Príťažlivosť podolských modelov spočíva v ich vizualizácii, na ktorú tvorcovia brali inšpiráciu z obdobia okolo roku 1700. Počas storočí svojej existencie stredoveké stavby rapídne menili tvár, no práve začiatkom 18. storočia boli najkrajšie, prepychové, s najväčším počtom palácov.

Po náročných výskumoch archívov i vlastných meraniach tvorcovia parku transformujú práve túto podobu pamiatok do miniatúr v mierkach 1:50 u hradov a 1:25 u kostolíkov a drobných objektov. Návštevníkov zároveň upútajú zaujímavé hradné legendy a povesti, ktoré pri svojej práci zozbieral autor parku Juraj Hlatký.

Park miniatúr - Matúšovo kráľovstvo ponúka svojim návštevníkom hneď niekoľko unikátnych pohľadov. Tým prvým je možnosť vidieť historické objekty v ich najhonosnejších podobách z čias, keď v nich vládol čulý ruch. Druhým je pohľad na tieto nádherné pamiatky z vtáčej perspektívy, ktorý umožňuje obdivovať ich zo všetkých strán, ako sa to nepodarilo ani niekdajším hradným pánom.

Jeden z prvých modelov, Holíčsky zámok, sa po dokončení rozsiahlych vodných priekop stal s rozmermi 6 x 6 metrov a váhou 43 ton najväčším objektom areálu. Uplynulú sezónu sa ho pokúsila dohnať miniatúra Šarišského hradu s rozmermi 7 x 3 metre, ktorej výstavba trvala približne dva roky. Na prvej priečke však pravdepodobne nepobudne dlho.

Zakladateľ parku so svojimi priateľmi plánuje ešte väčší projekt. Do srdca zmenšeného kráľovstva Matúša Čáka by radi zasadili aj jeho hlavný, Trenčiansky hrad. Plánované rozmery 8 x 6 metrov však predstavujú stovky hodín práce, čakanie si preto skráťte prehliadkou súčasnej podoby parku.

Park miniatúr nájdete v obci Podolie, vzdialenej 13 km od Nového Mesta nad Váhom a 17 km od Piešťan. Areál je v súčasnosti otvorený počas víkendov, v mesiacoch júl a august bude prístupný denne okrem pondelka. Vstupné pre dospelých je 2 €, deti, študenti, dôchodcovia a ZŤP zaplatia 1,5 €. V ponuke je aj rodinné vstupné v cene 6 €.

 

Zdroj/autor: Dominika Babulicová, drom

Foto: autor

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.6/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa