Za naháčmi do rakúskej Viedne

2012-10-17 14:00:00 |   |    | 

RAKÚSKO - Leopoldovo múzeum vo Viedni prinesie v jesennej prezentácii po prvý raz výstavu venovanú obrazom a sochám nahých mužov. Od 19. októbra ponúkne viedenské múzeum v komplexe MuseumsQuartieru obraz rozmanitosti a premien v zobrazovaní nahých mužov od roku 1800 až po súčasnosť. Výstavu nazvali kurátori výstižne, Nahí muži.



Zapožičaním exponátov z celej Európy zostavilo Leopoldovo múzeum doteraz najrozsiahlejšiu prezetánciu obrazov s témou „nahých mužov“. Výstava je tematicky zameraná na obdobie francúzskej revolúcie a klasicizmu okolo roku 1800, klasickej moderny okolo roku 1900 a umenie po roku 1945.

Odkazy z umenia Starého Egypta, gréckeho umenia a obdobia renesancie tvoria taktiež súčasť prezentácie. V rozmedzí dvoch storočí tematizuje výstava rôzne umelecké prístupy, zmeny maskuliných modelov i premeny v názoroch na krásu ľudského tela, krásy ako takej i nazeraní na ňu.

Napríklad neformálnym zobrazením nahých, kúpajúcich sa mužov v prírode sa koncom 19. storočia vyvinula nová, dovtedy neznáma téma vo výtvarnom umení, ktorú na výstave prezentujú mená ako Henry Scott Tuke, Paul Cézanne, Edvard Munch a ďalší autori.

Na začiatku 20. storočia storočia zažil zas ranný expresionizmus v Rakúsku dielami Egona Schieleho, centrom ktorých bol vzťah medzi vnútornou a vonkajšou pravdou, najväčší rozmach.

Výstava Nahí muži prinesie medziiným diela umelcov ako Albrecht Dürer, Peter Paul Rubens, Angelika Kauffmann, William Bouguereau, Paul Cézanne, Auguste Rodin, Henry Scott Tuke, Ludwig Hofmann, Gustav Klimt, Edvard Munch, Giovanni Giacometti, Jean Cocteau, Egon Schiele, Andy Warhol, Alfred Hrdlicka, David Hockney, Günter Brus, Gilbert & George, Robert Mapplethorpe, Bruce Naumann, Urs Lüthi, Felix Gonzalez-Torres, Keith Haring, Heimo Zobernig, Thomas Ruff, Ilse Haider, Douglas Gordon, Sam Taylor-Wood a Elke Krystufek.

Umenie „nahých mužov“ ponúkne Leopoldovo múzeum (nám. Museumsplatz 1) v centre mesta až do 28. januára 2013.

 

Zdroj/autor: compress, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa