Kam cez víkend: na Baťov kanál do Skalice

2013-04-24 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Tohtoročnú plavebnú sezónu na jedinečnej vodnej ceste Baťov kanál otvoria v sobotu, 27. apríla v prístave v Skalici. Počas celého dňa sú pripravené plavby k technickej pamiatke Výklopník v Sudoměřiciach, plaviť sa však môžete aj individuálne na požičaných člnoch. Areál prístavu ponúkne vystúpenia hudobných a tanečných skupín, pre deti súťaže a hry.



Otvorenie sezóny znamená zároveň obnovenie pravidelných víkendových plavieb zo Skalice k Výklopníku. Komu sa plavba zapáči, má možnosť požičať si loď aj na viacdňovú plavbu.

Baťov kanál vznikol v 30. rokoch 20. storočia ako projekt využívaný na zavlažovanie územia a prepravu uhlia. Na tieto účely sa využíval až do roku 1960. V 90. rokoch sa začal využívať na turistické účely. Táto unikátna vodná cesta dostala oficiálne meno Baťov kanál 1. mája 2002 za účasti Tomáša Baťu ml. a obnovil sa tak ľudový názov „Baťák“.

Plavebná trasa Baťovho kanála sa začína slovenským prístavom v Skalici a končí sa v Českej republike prístavom v Otrokoviciach. V súčasnosti má Baťov kanál približne 60 km, na celom toku je niekoľko prístavov a prístavísk, ktoré slúžia ako zázemie pre turistov. Baťov kanál vedie čiastočne po umelo vybudovaných kanálových častiach a čiastočne po rieke Morave. Plavebná hĺbka kanála je v priemere 1,5 m, šírka 12 metrov.

 

Zdroj/autor: sita, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.4/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa