TIPY na víkendovú pohodu. Čaká nás šach, folklór a remeslá

2014-07-11 13:00:20 |   |    | 

Lenivý piatok sa začína a aj my v redakcii hľadáme, čo také sa dá robiť cez víkend. Chceme si oddýchnuť, ale aj pozrieť čo sa na tom našom Slovensku deje. A keďže kultúru treba podporovať, aby náš národ „neosprostel,“ a tiež preto, lebo nie každý víkend sa dá ísť do zahraničia prípadne k moru, vyhľadali sme pre vás tipy na víkend. Zastavte sa tam na chvíľku a pozrite si, čo to pre vás organizátori pripravili.



Košice

2. ročník dobového divadla, Teatrum in Castrum, sa odohrá ako inak na Košickom hrade. Po minuloročnom úspechu sa rozšírili rady účinkujúcich a v nedeľu sa uskutoční aj divadelný kurz. Návštevníci si pozrú v ich netradičnom prevedení aj obľúbenú hru Rómeo a Júlia od W. Shakespeara.  

Banská Štiavnica

Športovci pripravte sa. Tento víkend sa totiž uskutoční turnaj v športe športov, v šachu. V sobotu sa odohrá 10. ročník Štiavnického živého šachu. Pred veľkým finále sa po celý deň budú konať sprievodné akcie. Zapoja sa do nich predavači z historického trhu, sokoliari a historickí šermiari, ale aj remeselný cech, kde si návštevníci vyskúšajú razbu mincí, mlátenie obilia, ale aj streľbu z luku. Spomínané finále sa odohrá o 21 hodine. Šachoví majstri odohrajú partiu šachu so živými figúrkami, historickými šermiarmi, na slepo.

Ružomberok

Už mnohí z nás navštívili keltské vykopávky Havránok neďaleko Ružomberka. No túto sobotu návštevníkom spestria podujatím Od Keltov po stredovek. Program sa začne v keltskej osade, kde Kelti predstavia svoje remeslá a následne v svätyni obetujú človeka. Návštevníci sa presunú v čase a v krutom stredoveku ich kolónu prepadnú lúpežníci. Pri hrádku dôjde  záverečnému boju medzi lúpežníkmi a ochrancami. Kto vyhrá? To zistíte v sobotu o 11:00, 14:00, 16:00 a 18:00.

Detva

Folklór ožije aj tento víkend. Stane sa tak na Detve počas Folklórnych slávností pod Poľanou, ktoré sa tento rok budú konať už 49. krát. Ľudové tradície v podobe spevu, tanca a remesiel sa predstavia na scéne amfiteátra za pomoci takmer 1500 účinkujúcich. Festival bude sprevádzať aj tradičný remeselný jarmok a špeciálne atrakcie pripravené pre návštevníkov. Naučia sa napríklad rôzne regionálne tance, ale aj hrať na fujare.

Kežmarok

Aj Kežmarčanom sme našli tip na víkend, predstavia sa im tradičné remeslá. Festival Európske ľudové remeslo sa začína dnes odbitím 13. hodiny. Jeho zámerom je spopularizovať tradičnú kultúru a poctivé remeslá. Tento ročník je zameraný na garbiarstvo, teda spracúvanie kože. V 90 stánkoch sa ukáže vyše 200 remeselníkov, pričom predstavia 40 remesiel. Okrem našincov sa predvedú aj majstri z Česka, Maďarska, Poľska, Litvy, Ukrajiny, Holandska či Španielska. Počas vášho vyberania „Kráľa remesla“ vám čas spríjemnia folklórne vystúpenia  a večeri budú patriť modernej hudbe. Ak ste z Popradu a chcete prísť rozhodne choďte parnou lokomotívou, ktorá bude premávať medzi mestami.

A ešte jeden tip pre túto oblasť. Cez víkend zájdite rovno aj na hrad. Pripravený je 12 ročník Krvavých dejín, ktoré tento rok verejnosti predstavia tunajšieho pána Jakuba Kraya. Dospelí si takouto formou budú môcť dozvedieť viac o histórii mesta. Deti poteší rozprávkový program, divadelná hra Čertovská rozprávka.

Liptovský Mikuláš

Ak máte radi svetlá a trhy navštívte tento tip na víkend. Mesto sa totiž rozhodlo vrátiť život Rohonciho záhrade. V sobotu sa záhrada naplní ľuďmi a Šikovným trhom, kde domáci predajcovia budú predávať svoje výrobky. O deviatej sa nočná obloha rozžiari svetlom lampiónov vypustených priamo zo záhrady. Osvetlená obloha tak krásne ukončí sobotný večer.

Malatiná

Aj na Orave bude cez víkend dobre. Zaháji sa totiž festival Bačovské dni, ktorý odprezentuje valaskú kultúru, hudbu, jedlo a tanec. Orava, Morava aj Poľsko ukážu v čom spočívala ich kultúra, ale aj schopnosti. Cez víkend nájdu najkrajšie jahňa, zistia kto vie najlepšie práskať bičom, aj kto je najzručnejší pri výrobe syrových produktov. Po celom dni tradičnej hudby sa na záver večera predstaví aj niečo modernejšie- folk-rocková skupina. V nedeľu sa bude konať tradičný ľudový jarmok.

Častá

Na Červenom Kameni sa dnes a v sobotu zastaví Gróf Monte Cristo. Nočné prehliadky pre návštevníkov hradu budú ozvláštnené príbehom veľkej lásky, zrady, nenávisti a pomsty.

Martin

Nedeľa predstaví svet harmoník. Na podujatí Turčianska harmonika sa predvedú harmonikári a heligonkári z oblastí Turiec, Kysuce, Orava a Považie.   

Zdroj/autor: SITA, TASR, SiSa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.7/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa