CESTOVATEĽKA Ako si písať denník

2010-08-17 16:00:00 |   |    | 

Pamätáte sa ešte na doby, keď ste si ako tínedžerky písali denníček? Určite sa na jeho obsahu dnes výborne bavíte. Nikdy nie ste dosť staré na to, aby ste si nezačali písať ďalší. Napríklad cestovný...



Bola by naozaj škoda, keby všetky tie nevšedné zážitky padli za obeť vašej zábudlivosti či boli z vašej pamäte vytlačené bežnými starosťami. Ani fotografie niekedy nepovedia všetko to vtipné, exotické či vzrušujúco nebezpečné, čo vás na cestách postretlo.

 

Prestaňte sa preto vyhovárať na zbytočnú záťaž v kufri, pribaľte si jeden hrubší zápisník a staňte sa malou spisovateľkou na cestách.

 

Jedna cesta – jeden zošit

Ideálne je, ak na každý výlet použijete jeden separátny zošit. Svoje zážitky tak budete mať zaznamenané prehľadnejšie a ak sa na jedno miesto vraciate častejšie, budú sa vám ľahšie spájať do väčších celkov. Ozdobte si svoj cestovný žurnál rôznymi miestnymi drobnosťami, napríklad kúskami lokálnej mapy, malým suvenírom a pod. 

 

Prvú stranu venujte praktickým informáciám – ako ste sa sem dostali, v akom hoteli bývate, aká je lokálna mena atď. Tento užitočný zápis sa vám v budúcnosti určite zíde a vaše deti či priateľky vám zaň raz budú bozkávať ruky. Nemusíte túto stranu vypĺňať naraz a celú, postupne sem pridávajte nové postrehy. Použite miestne informačné brožúrky a turistických sprievodcov, rovnako dobrým zdrojom užitočných vychytávok sú samozrejme aj tunajší obyvatelia.

 

Uvoľnite sa

Nikto od vás nechce, aby ste sa rozpomenuli na školské slohové postupy, denníček píšete vy a hlavne pre seba, takže sa osloboďte od akejkoľvek šablóny a zvoľte poznámkovú formu. V hrkotajúcom autobuse alebo po náročnom prechodenom dni sa aj tak sotva budete cítiť na písanie dobrodružného románu. Na to všetko máte dosť času po návrate domov. Majte zápisník poruke a ak sa vo vás prebudí zvedavá školáčka, je to len dobre.

 

Nechajte myšlienky plynúť

Skúste si každý deň vyhradiť dvadsať minút na skompletizovanie myšlienok, ktoré vám víria hlavou. Pokojne píšte, čo vám napadne, keď sa dívate na západ slnka, ak vás upúta miestny starček sediaci na prídomí, venujte mu pár viet. Nechajte sa viesť svojimi zmyslami, vnímajte zvuky, vône a dotyky, ktoré následne prenesiete na papier. Takýmto spôsobom prispejete k tomu, že si aj v ďalekej budúcnosti budete vedieť vybaviť všetky (i tie malé) pôvaby dávnej dovolenky. 

 

Zbierajte suveníry

Áno, vieme, že najväčšie pasce na turistov číhajú práve v obchodíkoch so suvenírmi. No a čo. Pár drobností vás k bankrotu neprivedie, pokiaľ sa budete riadiť štipkou zdravého rozumu. A netvrdíme, že si nutne musíte domov viezť gigantickú bábiku v domácom kroji. Niekedy úplne stačí zaujímavý kamienok či originálna mušľa z pláže. Ku každému predmetu z dovolenky si poznamenajte situáciu, ktorá sa k nemu viaže a malý príbeh je na svete.

 

Načúvajte

Presne tak, naučte sa počúvať. Veľké spisovateľky vám povedia, aké je to užitočné. Na zastávkach hromadnej dopravy, v kaviarňach, na pláži, na lavičkách v parku. Dostanete sa tak do špecifického rytmu, ktorý dané miesto má, veľa sa toho dozviete a navyše sa výborne pobavíte. Nehrajte sa však na bulvárneho reportéra a hlavne, počúvajte nenápadne. Buďte ako umelec, ktorý skicuje ľudí na ulici bez toho, aby na nich vypliešťal oči.

 

Zapojte iných

Pojmite svoj denníček interaktívne. Vyčleňte si niekoľko stránok na to, aby vám sem ľudia, ktorých spoznáte, napísali pár slov. Zozbierate si tak milé frázičky, originálne slovné spojenia či adresy, vďaka ktorým budú vaše spomienky stále živé.

 

Zameriavajte sa

Predstavte si, že vaša myseľ je šošovka fotoaparátu. Radšej než sa snažiť popísať všetko, čo pred sebou vidíte, zamerajte sa na jeden detail, jednu časť celku, ktorá vás upúta.

 

 

 

Zdroj/autor: loisa, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa