Najnavštevovanejšia oblasť Slovenského krasu

2007-05-03 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO-Turisticky najnavštevovanejšou oblasťou Národného parku Biosférickej rezervácie Slovenský kras je Zádielska planina a jej najatraktívnejšou lokalitou Zádielska tiesňava. Potvrdil to prvomájový prieskum, ktorý urobila Správa NP Slovenský kras so sídlom v Brzotíne spolu s Gemerským mládežníckym spolkom a Združením vidieckeho turizmu Zádiel.



Na projekte sa zúčastnilo 26 skrutátorov, väčšinou dobrovoľníkov. Ako informoval o výsledkoch prieskumu strážca NP zodpovedný za projekt Štefan Matis, na dvanástich sčítacích bodoch na turistických a náučných chodníkoch planiny napočítali spolu 792 návštevníkov. Z nich 61 percent navštívilo Zádielsku tiesňavu. Ďalšími atraktívnymi lokalitami sú Turniansky hradný vrch (14,5 percenta) a Hájske vodopády (8,8 percenta). Celkový počet návštevníkov územia ovplyvnilo nepriaznivé počasie.

Okrem sčítania uskutočnili 1. mája aj dotazníkový prieskum, zameraný na názory návštevníkov na súčasný stav a podmienky cestovného ruchu na území NP Slovenský kras. Dotazníky vyplnilo 303 respondentov. Z predbežných výsledkov vyplýva, že územie navštevujú najmä Slováci, ktorí tvorili 73 percent celodennej návštevnosti. Druhí v poradí boli Maďari (17,5 percenta) a tretiu skupinu tvorili Poliaci (7,9 percenta). Až 70 percent opýtaných uviedlo, že prišli vlastným autom, iba desatina autobusom a osem percent vlakom, čo okrem iného môže poukazovať aj na nevyhovujúce dopravné spojenie.

Väčšina respondentov vyjadrila najväčšiu spokojnosť s prírodným prostredím a najmenej spokojní boli s dostupnosťou a kvalitou služieb, dodal Matis.

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa