V bojnickej zoo majú Madagaskar

2007-05-03 09:46:00 |   |    | 

SLOVENSKO-Umelý ostrov, malý Madagaskar, vytvorili pre skupinu poloopíc lemurov v Zoologickej záhrade Bojnice. Pri príležitosti otvorenia turistickej sezóny, expozíciu sprístupnili verejnosti.



Lemury sú totiž endemity, žijú iba na ostrove Madagaskar a nikde inde sa v prírode nevyskytujú. Na ostrove bude žiť skupina šiestich samcov. Ostrov vybudovali uprostred jazierka, na ktorom žijú viaceré exotické druhy vodných vtákov. Z doterajších málo rozmerných krytých voliér sa lemury na svoj ostrov dostanú tunelom z pletiva a po mostíku z kmeňa stromu ponad vodnú hladinu.

Otvorením ostrova lemurov vyvrcholila v bojnickej zoo kampaň Madagaskar, ktorú vyhlásila Európska asociácia zoologických záhrad. Jej cieľom je priblížiť verejnosti jeden z najbohatších pokladov prírodnej histórie na zemi. Pretože na Madagaskare, potom ako sa približne pred 50 miliónmi rokov oddelil od Afriky, sa začalo rastlinstvo i živočíšstvo vyvíjať odlišne ako na kontinente. Žijú tam preto živočíchy a rastliny nenachádzajúce sa nikde inde na svete. Tamojšia príroda je však vplyvom človeka stále viac ohrozovaná. Kampaň má pomôcť zhromaždiť prostriedky na vybrané záchranné projekty.

     
Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa