Obrazom: V Nemecku začal Oktoberfest

2016-09-19 08:00:00 |   |    | 

Tradičné ľudové pivné slávnosti, známe aj ďaleko za hranicami bavorskej metropoly pod názvom Oktoberfest, sa v sobotu na pravé poludnie oficiálne začali v Mníchove. Organizátori očakávajú okolo šesť miliónov návštevníkov.



 

Prvý muž bavorského veľkomesta Mníchov, primátor Dieter Reiter otvoril v sobotu v súlade s tradíciami už 183. ročník podujatia narazením prvého pivného sudu, sprevádzaného zvolaním "Ozapft is" (Je narazené).  Prvý plný litrový pohár piva, Mass, patril takisto tradične bavorskému krajinskému premiérovi Horstovi Seehoferovi.

Počiatky Oktoberfestu, ktorý je najväčšou akciou svojho druhu vo svete, siahajú do roku 1810, keď tu počas päťdňových osláv svadby korunného princa Ludwiga a princeznej Therese von Sachsen-Hildburghausen rozdávali pivo všetkým zdarma.

Tohtoročný Oktoberfest, ktorý potrvá do 3. októbra, budú sprevádzať mimoriadne bezpečnostné opatrenia. Bavorsko sa v júli stalo dejiskom troch násilných útokov počas jedného týždňa. Dva z nich spáchali migranti a k zodpovednosti za ne sa prihlásila skupina Islamský štát. O život pri nich prišli iba samotní útočníci. Pri ďalšom útoku nesúvisiacom s prvými dvoma zastrelil tínedžer počas streľby v Mníchove deväť ľudí. Organizátori sa preto rozhodli pre sprísnenie bezpečnostného konceptu.

Polícia nepovoľuje návštevníkom ruksaky ani väčšie kabelky či tašky. Celý zhruba 30-hektárový areál je ohradený a vstupovať sa dá iba cez pripravené kontrolné stanovištia. V celom objekte sú navyše rozmiestnené sledovacie kamerové zariadenia- Úrady tiež posilnili policajnú prítomnosť na mieste. Na nerušený priebeh slávností dohliada dvojnásobný počet príslušníkov poriadkových zložiek a o 100 policajtov viac ako vlani.

Slávnosti sa doteraz nekonali 24-krát, a to kvôli vojnovým konfliktom, povojnovej situácii, respektíve kvôli epidémiám cholery a inflácii. Naposledy sa o ich zrušení uvažovalo v roku 2001, niekoľko dní po teroristických útokoch na americké ciele z 11. septembra.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa