Najväčšie folklórne podujatie

2007-06-18 09:56:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Takmer 100 folklórnych skupín s približne 800 účinkujúcimi zo šiestich štátov Európy a Izraela sa predstaví divákom na 3. ročníku folklórneho festivalu Cassovia Folkfest 2007, ktorý sa začal v sobotu v Košiciach otvorením výstavy v archeologickom komplexe Dolná brána.



"Cassovia Folkfest (CFF) je najväčším folklórnym podujatím na Slovensku. Má široké spektrum programov, podujatí a aktivít, od takých, kde sa treba iba dívať, až po tie, na ktorých sa možno priamo podieľať," uviedol pre TASR programový riaditeľ podujatia a slovenský folklorista Vladimír Urban.

Hlavné programy festivalu budú v košickom Amfiteátri, kde organizátori zabezpečili najmodernejšiu zvukovú a osvetľovaciu techniku. Tá umožňuje premietať zábery na horizont scény, čo na podobných podujatiach na Slovensku zatiaľ nevyužíva nikto. Urban spresnil, že ďalšie programy sa uskutočnia aj v centre mesta a v obciach Košického kraja. Okrem folkloristov vystúpi v Košiciach aj Chodúľové divadlo, historické postavy spoločnosti Via Cassa a diváci uvidia aj nočný fakľový sprievod.
     
Súčasťou hlavného programu budú od 22. do 24. júna žánrovo pestré programy domácich i hosťujúcich súborov. Samostatný program uvedie 50-ročná Čarnica, zo zahraničia prídu Ukrajinci, Maďari, Bielorusi, Česi, Francúzi, Izraelčania, bohaté je zastúpenia Slovenska. V amfiteátri bude mať premiéru veľkolepá scénická show zemplínskych tancov Šaffov svet v interpretácii košických folklórnych súborov, ale aj prezentácia tradičnej kultúry z gemerského regiónu Vôňa domova a program detských súborov.
     
Prvýkrát bude v Košiciach Celoštátna súťaž hudobného folklóru dospelých, do ktorej postúpili najlepší speváci, skupiny a inštrumentalisti zo všetkých krajov. K najlepším interpretom sa pridajú vo svojich programoch aj Diabolské husle Berkyho Mrenicu a SĽUK. K tradičným prezentáciám pribudne v tomto roku hudobno-spevácky program Zvuky a piesne prírody, kde spievajú speváci zo Šumiaca a speváčky súboru Marína zo Zvolena. Program je spojený so školou tanca a tanečnou zábavou v spoločenskom centre Kohal.

Urban pripomenul, že pred amfiteátrom sa budú konať 9. majstrovstvá Slovenska vo varení a jedení bryndzových halušiek, Gastrofestival, jarmok remesiel a tanečné fórum, kde si môže zatancovať každý, kto nájde dosť odvahy. Niektoré programy sú naplánované súbežne, napríklad vystúpenie Diabolských huslí v amfiteátri a fakľový sprievod na Hlavnej ulici. Úplnou novinkou budú jarmoční divadelníci, gazdovský dvor s hospodárskymi zvieratkami, fakľový sprievod a chodúľové divadlo
     
Cassovia Folkfest nadviazal pred troma rokmi na tradíciu košického Medzinárodného folklórneho festivalu, ktorý mal 23 ročníkov. Organizátorom je mesto Košice, Košický samosprávny kraj, bratislavské Národné osvetové centrum a košická spoločnosť Kultobin.


Zdroj/autor: tasr, cff, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa