Nehoda lietadla v Brazílii (2)

2007-07-23 12:30:00 |   |    | 

BRAZÍLIA - Záchranárske a vyslobodzovacie práce v dejisku leteckej katastrofy spred niekoľkých dní v okolí vzdušného prístavu Congonhas brazílskeho mesta São Paulo včera ukončili.



Podľa zodpovedných sa už pod troskami nenachádzajú žiadne ľudské telá. Viacero z obetí však podľa názoru znalcov uhorelo do tla, takže celkový počet obetí sa naďalej len odhaduje na približne 200.

     
Ako informujú dnes brazílske médiá, v sobotu sa podarilo nájsť tú časť čiernej skrinky havarovaného stroja, ktorá zaznamenáva rozhovory v kokpite. Hlasový záznamník zaslali ešte v sobotu večer na vyhodnotenie do USA. Pôvodne si zodpovední pri náleze veľmi poškodeného blackboxu ani nevšimli, že majú k dispozícii iba časť, ktorá registruje rôzne údaje o priebehu letu. Oficiálne zdroje preto vo štvrtok informovali o tom, že majú k dispozícii kompletnú čiernu skrinku.
     
O príčinách havárie stroja typu Airbus A320 leteckej spoločnosti TAM na vnútroštátnej linke Porto Alegre - São Paulo sa naďalej špekuluje. Brazílsky prezident Luiz Inácio Lula da Silva, ktorý už krátko po nehode vyhlásil trojdňový štátny smútok, počas víkendu uviedol, že zodpovední urobia všetko možné i nemožné, aby objasnili príčiny leteckej katastrofy.
     
Lietadlo, na palube ktorého bolo 162 pasažierov, 18 zamestnancov spomínaných aerolínií a šesť členov posádky, sa po neúspešnom pokuse pristáť na mokrej dráhe letiska Congonhas zrejme pokúsilo opäť vzlietnuť, pričom tesne minulo plot okolo letiska, preletelo nad diaľnicou a vrazilo do čerpacej stanice a neďalekého objektu TAM, po čom všetko v okolí zachvátili plamene.

 

BRAZÍLIA (18.7.2007) - Brazílske dopravné lietadlo v utorok počas pristávania v São Paule zišlo z pristávacej dráhy a vrazilo do čerpacej stanice. Po nehode stroj zachvátil požiar a pravdepodobne ju neprežil nikto zo 176 ľudí na palube, išlo by teda o najhoršiu leteckú tragédiu v histórii krajiny. Najmenej 15 osôb zahynulo na zemi.

Oficiálny počet obetí havárie lietadla Airbus A320 brazílskej spoločnosti TAM dosiahol 40 mŕtvych, očakáva sa však výrazné zvýšenie bilancie počas prehľadávania trosiek v najväčšom meste Južnej Ameriky.
     
Lietadlo zišlo v daždivom počasí z pristávacej dráhy na letisku Congonhas. Následne preletelo nízko nad rušnou cestou v čase večernej dopravnej špičky a vrazilo do čerpacej stanice a nákladného terminálu spoločnosti TAM. Stroj zachvátil požiar a svedkovia hovorili o sérii explózií. Štyri hodiny po havárii bola budova stále v plameňoch vysokých dve poschodia, na mieste boli desiatky sanitiek. "Povedali mi, že teplota vnútri lietadla bola 1000 stupňov, takže šance, že to niekto prežil, sú prakticky nulové," povedal guvernér štátu São Paulo José Serra novinárom po tom, ako ho záchranári informovali o situácii na najrušnejšom letisku v krajine.
    
Úrady v stredu nadránom oznámili, že z trosiek lietadla vytiahli 25 zhorených tiel, pričom ďalších 15 ľudí na zemi zomrelo na mieste incidentu alebo v nemocniciach. Najmenej desať ľudí na zemi hospitalizovali so zraneniami. Brazílsky prezident Luiz Inacio Lula da Silva vyhlásil trojdňový štátny smútok za obeťami nehody. Jeho hovorca uviedol, že zatiaľ nezverejnia bilanciu obetí alebo príčinu tragédie, pretože by to bolo predčasné.
     
Spoločnosť TAM Linhas Aereas dosiaľ nezverejnila zoznam pasažierov, oznámila však, že na palube bolo 170 cestujúcich a šesť členov posádky. K pasažierom letu č. 3054 z južného mesta Porto Alegre patril aj kongresman Julio Redecker, uviedol jeho spolupracovník. Pristávacia dráha na letisku Congonhas bola opakovane kritizovaná ako prikrátka pre veľké lietadlá v daždivom počasí. Dve lietadlá z nej skĺzli už v pondelok, incidenty sa však zaobišli bez zranení.
      
Dnešná havária je druhou veľkou leteckou tragédiou v Brazílii za necelý rok. Pri dosiaľ najhoršej leteckej nehode v histórii krajiny zahynulo vlani v septembri 154 ľudí po tom, ako sa brazílske dopravné lietadlo zrútilo do amazonskej džungle po zrážke s menším súkromným lietadlom.
    

Zdroj/autor: tam,tasr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: reuters

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa