VÍKEND Festivaly na Slovensku

2007-07-20 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Slovensko počas tohto víkendu zažije niekoľko veľkých festivalov.



 

 

Medzi tradičné letné akcie patrí festival BAŽANT POHODA, ktorý sa už po jedenásty raz bude konať na letisku v Trenčíne 20. a 21. júla. Tento rok sa na ňom predstaví niekoľko svetových kapiel, akými sú Air, Basement Jaxx, The Hives alebo Wu Tang Clan. Z divadelných súborov sa predstavia napríklad divadlá Gunagu alebo Skrat.

Okrem umeleckých atrakcií festival Pohoda ponúka tento rok aj viacero noviniek. Jednou z nich je štýlová reštaurácia Pohoda a pre rodičov s deťmi zriadili organizátori detský park. Vylepšením sú aj štyri táborové centrá, v ktorých zriadia správu tábora, zdravotnícke služby a bude tu aj občerstvenie, sudy s vodou a osvetlenie. Počet zdravotníckych stanov sa zvýšil na sedem a na festivale budú non stop k dispozícii tri sanitky. V zdravotníckych stanoch budú aj chladničky na prípadné uskladnenie liekov. Aj kapacita parkoviska so sektormi a parkovacou službou je tento rok výrazne väčšia. Pre tých, ktorí si chcú pozrieť festival z výšky, je pripravená súťaž o vyhliadkové lety nad areálom. Takúto možnosť bude mať 90 šťastlivcov. Pozitívnou zmenou je aj zákaz fajčenia vo všetkých uzavretých stanoch s väčšou koncentráciou ľudí. Výrazným zlepšením oproti minulosti je umiestnenie ventilácie na dvoch krytých scénach.

Ďalším festivalom, zameraným najmä na žánrové menšiny, je PUNK ISLAND V DOBROHOŠTI. Na jeho piatom ročníku vystúpi britská skupina The Toy Dolls, ako i slovenské kapely Konflikt a Zóna A. V piatok a sobotu tu odohrá koncerty približne štyridsať kapiel z celej Európy.

Netradičným miestom konania sa tento rok vyznačuje festival METAL UNIVERSE. Ten organizátori umiestnili do areálu starobylého kaštieľa v obci Divín v okrese Lučenec. V dvojdňovom programe sa predstavia popredné nemecké heavy metalové kapely Blind Guardian a Masterplan, český Alkehol a aj austrálske zoskupenie Black Majesty a grécky Innerwish
 
Dvojdňový festival DROTÁRIA 2007 sa začne dnes na amfiteátri v Turzovke. V prvý festivalový deň budú hrať Václav Neckář a Bacily, Žalman a spol., Jarret, Karpatské Horké a ďalší. V sobotu sa návštevníci môžu tešiť na vystúpenie napríklad Věry Martinovej, Irish Rose alebo Pavla Hammela.

Novinkou medzi slovenskými festivalmi je FOLK AND WORLD MUSIC FESTIVAL v Banskej Štiavnici. Oficiálny program sa začne v sobotu o 14. hodine v amfiteátri. Vystúpia na ňom, okrem iných, aj kapely Keltieg, Thierry and friends alebo čerstvý víťaz festivalu Zahrada 2007 Sanyland.

Ďalšou novotou bude aj pop-rockový festival UP ŠÍRAVA FEST 2007, ktorý sa bude konať 20. až 22. júla v stredisku Kamenec v obci Kaluža na Šírave. Počas troch dní sa tu odohrá aj jeden z dvoch sólových koncertov Roba Grigorova. Okrem neho by na festivale mali hrať aj Aneta Langerová, Desmod, IMT Smile, Polemic a mnoho ďalších. Návštevníci sa tiež môžu tešiť na CD výberovku najväčších slovenských festivalových hitov pod názvom Fest Hity 01, ktoré získajú zadarmo ku každej vstupenke.

Jedenásty ročník juhoslovenských detských a mládežníckych FOLKLÓRNYCH SLÁVNOSTÍ DULOVCE sa uskutoční od 20. do 22. júla. Vystúpia tu zahraničné súbory z Nemecka, Chorvátska, Čiech, ako i Srbska alebo Chorvátska. Z domácich sa budú prezentovať súbory z Banskej Bystrice, Bratislavy, Prešova a ďalších miest.

Už tradičným festivalom sú FOLKLÓRNE ORAVICE. V známom rekreačnom stredisku bude sedemnásty raz v dňoch 21. a 22. júla. Usporiadatelia prvýkrát rozširujú ponuku aj o sobotný folkový program. V ňom sa od 15. hodiny predstavia hudby Mloci z Prešova, Žobráci a Michal Hudák z Košíc, Kredenc z Nižnej a mladé oravské talenty. V nedeľu budú návštevníci môcť vidieť aj folklórne súbory Oravan - senior z Nižnej alebo Ilok z Chorvátska.

 

Zdroj: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 19. máj. 2024. Meniny má Gertrúda.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa