VÍKEND Festival peknej hudby

2007-07-27 13:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Ôsmy ročník medzinárodného Festivalu peknej hudby (FPH) sa už tradične uskutoční posledný júlový víkend na Starom zámku v Banskej Štiavnici a v neďalekom barokovom kaštieli vo Svätom Antone (27. - 29. júl).



Festival otvorí v piatok vernisáž výstavy obrazov Martina Činovského inštalovaná v priestoroch Rytierskej sály a bývalej knižnice. Na jej otvorení zaznie v premiére skladba Matúša Jakabčica, napísaná pre duo gitaristu Matúša Jakabčica a violončelistu Eugena Procháca (umelecký riaditeľ FPH). Rytina Činovského Piarská brána sa stala aj súčasťou festivalového plagátu.

 

Otvárací koncert FPH zaznie v lapidáriu na Starom zámku. Vystúpi známy český sláčikový orchester Virtuosi di Praga, ktorý pod taktovkou maltského dirigenta Christopha Muscata uvedie Jakabčicovu skladbu 269 Summer street. Sólisti Matúš Jakabčic, Juraj Griglák na basgitare a Martin Ševčík na bicích ďalej zahrajú Corcovado od A. C. Jobima. Otvárací koncert bude patriť aj premiére skladby Ľuba Burgra, ktorá vznikla na objednávku organizátorov FPH.

 

Na prvom z dvoch sobotňajších koncertov sa o 11. hodine v barokovej kaplnke kaštieľa vo Svätom Antone predstaví talianske Trio di Fenice, ktoré uvedie skladby J. Haydna, L. van Beethovena, H. Krásu, O. Barbu a D. S. Voldera. Na večernom koncerte so začiatkom o 20. hodine sa prvý raz na Slovensku predstavia klaviristi Robert Andres a Honor O´Hea z Írska. Koncert bude poďakovaním za zakúpenie koncertného klavíra pre mesto Banská Štiavnica.

 

Festival uzavrie v nedeľu o 20. hodine vystúpenie Moyzesovho kvarteta, ktoré uvedie spolu s talianskym klarinetistom Carlom Mansuttim diela L. Burlasa, A. Dvořáka, M. Feldmana a W. A. Mozarta.

 

Mestská turistická informačná kancelária

Námestie sv. Trojice 6

969 01 Banská Štiavnica

Tel.: 045/ 694 96 53, 692 05 35 Fax: 045/692 05 34

e-mail: tikbs@banskastiavnica.sk  www.banskastiavnica.sk

 

Zdroj: tasr, aices, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 6. máj. 2024. Meniny má Hermína.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa