Staré metly doslúžili

2007-07-29 08:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Kedysi jedno z najzaujímavejších remesiel, ktoré najmä na juhu Slovenska živilo stovky ľudí - výroba cirokových metiel - je dnes na ústupe.



Mestský človek vymenil metly za vysávače už pred desaťročiami a aj slovenský vidiek sa výrazne zmodernizoval. Tradičný "čistiaci prostriedok" tak používajú už len pôvodní obyvatelia slovenskej dediny alebo chalupári.

Výroba cirokových metiel je na ústupe už aj v dedinke Lupoč, pri Lučenci, kde produkcia tradičných metiel živila nejednu rodinu po celé desaťročia. Ešte pred pár rokmi tu vyrábali denne asi 400 metiel, dnes je to len polovica.

V dvoch starých domoch v Lupoči pracujú pri metlárskych strojoch len traja zamestnanci. No prevádzka je najväčšou v dedine. Metly predávajú veľkoobchodom za 50 korún. Kupujú ich najmä starší ľudia v dedinských predajniach zmiešaného tovaru. Stále sú totiž výborným pomocníkom na zametanie v predizbách, chodbách či na priedomí.

Cirokové metly sa na rozdiel od prútených používali a používajú v interiéri domov. Ich štetiny sú vyrobené z ciroku. Z prírodného materiálu boli robené metličky, ktoré obsahovali konské štetiny. Dnes sa prírodné metly používajú aj ako dekorácia.

Mestské informačné centrum

Masarykova 14
984 01 Lučenec
Tel.: 047/451 20 22-23, 433 15 13 Fax: 047/433 15 13
e-mail: mic@lucenec.sk  www.lucenec.sk

Zdroj: tasr, aices, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa