Cap á l´est dáva dušu Európe

2007-08-14 09:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Piaty ročník európskeho festivalu poézie, divadla a hudby Cap á l´est sa uskutoční v Banskej Štiavnici pod názvom Dajme dušu Európe od 15. do 19. augusta.



 

 

Jeden večer mnohojazyčného a mnohokultúrneho podujatia bude patriť všetkým európskym básnikom, ktorí sa doteraz na ňom zúčastnili. Ich tvorba zaznie na predstavení v Starom zámku. Festival vzdá tento rok hold aj slovenskému umeniu. Na Trojičnom námestí ho otvorí rómska kapela primáša Jána Demeho a z banskoštiavnických veží zahrajú hudobníci na fujarách a trombitoch.

V autentickom dome, kde žila Mária Pišlová, pripravil Peter Gábor a Igor Hochel poetické pásmo o Maríne a Andrejovi Sládkovičovi. V úlohe Maríny sa predstaví Zuzana Krónerová. Sládkovičovia budú dvaja: Francúz Jean-Luc Debattice a Slovák Ján Kožuch. Toto predstavenie, ako aj ostatné, bude viacjazyčné.

Cap á l´est každoročne ponúka kvalitnú hudbu, tento rok v podaní 30 hudobníkov Francúzskeho flautového orchestra. Zaznie aj španielske flamenco v interpretácii slovenského hudobníka Martina Biesa. Dvadsaťpäť slovenských a francúzskych detí si spolu zaspieva v chráme na podujatí Anjeli v kostole.

Vo festivalovom babylone jazykov bude počuť rusínsky v dráme La Musica Divadla Alexandra Duchnoviča. Už piaty rok zaznie poézia aj v bani. Tento priestor je magický a poézia v prejave básnikov má v ňom nový rozmer. Prehliadka ponúka veľa jazykov a kultúr a chce, aby sa v Európe rešpektovali. Základnými sú slovenčina a francúzština a dopĺňajú ich jazyky účastníkov.

Mestská turistická informačná kancelária

Námestie sv. Trojice 6
969 01 Banská Štiavnica
Tel.: 045/ 694 96 53, 692 05 35 Fax: 045/692 05 34
e-mail: tikbs@banskastiavnica.sk  www.banskastiavnica.sk

Zdroj: tasr, aices, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa