VÍKEND Rímske hry

2007-09-07 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Antický tábor Gerulata v bratislavských Rusovciach v sobotu opäť privíta milovníkov rímskych hier.



Deviaty ročník je venovaný najmä obnove tábora. Program podujatia bude mať podobu Rímskeho panoptika – prehliadky kostýmov, hudby, tanca a umeleckého slova na tému móda, jedlo, pitie, zábava. Organizátori predstavia tento staroveký národ spred dvetisíc rokov ako vzdelaných ľudí, rečníkov, filozofov, umelcov, ktorí ožijú a premenia sa zo sôch na živé bytosti. Program poskytne hru aj poučenie. Návštevníci si budú môcť na vlastnej koži otestovať, či by mohli žiť v dávnej dobe rímskej. Súčasťou programu budú rôzne súťaže pre celé rodiny.

Rímske hry sa začnú o 10:00 a vyvrcholia o 18:00 hodine vo vyše dvojhodinovom večernom programe. Režisérka a scenáristka Yvonne Vavrová a scénická výtvarníčka Hela Jurikovičová ponúkajú okrem celodenného interaktívneho programu a celovečernej show aj vstup na generálku veľkého večerného programu Rímske panoptikum, a tak priblížia záujemcom zákulisie aj prácu režiséra, scénografa, účinkujúcich a celého štábu spolupracovníkov a technikov podieľajúcich sa na programe.

Hostí bude sprevádzať Patrícia Jariabková - Garajová. Vďaka Rímskym hrám sa účastníci budú môcť zapojiť do rôznych súťaží ako je Výcvik zdatností rímskeho legionára, Tajomstvo latinských citátov, nahliadnuť do Jedálnička starých Rimanov či zostaviť Kozmetickú príručku Kleopatry. Absolvovanie všetkých úloh umožňuje získať najvyšší počet bodov.

Večerný program Rímske panoptikum trvá od 18:00 do 20:00 hod. a prevedie ním Roman Pomajbo. Spektakulárny divadelno-scénický program je venovaný obnove rímskeho kastela a zábave na tému rímska história a naša súčasnosť. Návštevníci spoznajú tajomnú cisárovnú, slávnu Kleopatru v podaní Kataríny Hasprovej, múdrosť latinských citátov v podaní Františka Kovára a Juraja Smutného, gladiátorský hip-hop s Fredym Aisim, tanečnú skupinu ATak a variácie z dielne Paľa Danka. Oku ulahodí prehliadka odevov na tému Rím od Heleny Jurikovičovej. Počas celodenného podujatia budú k dispozícii aj stánky s remeselníkmi, občerstvenie a rezervované je aj miesto na parkovanie vo vyhradených priestoroch mestskej časti.

Deviaty ročník Rímskych hier je súčasťou otvorenia rímskeho kastelu Gerulata v Rusovciach po viac ako jedenapolročnej rekonštrukcii. Tento projekt si položil za cieľ zrekonštruovanie a zakonzervovanie tejto významnej národnej kultúrnej pamiatky. Viac info.

Do Rusoviec bude počas celej soboty premávať posilnená linka autobusu MHD číslo 91 s nástupnou zastávkou pod Novým mostom.


Zdroj/autor: muzeum,wnsita,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa