Sto najlepších slovenských vín

2007-09-07 15:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Už oddnes Zväz výrobcov hrozna a vína predstavuje v expozícii Národného salónu vín v historickej pivnici pezinského zámku novú kolekciu 100 najlepších slovenských vín.



 

Druhému ročníku Národného salóna vín predchádzalo 16 nominačných degustačných prehliadok v rôznych regiónoch Slovenska. Dovedna na nich vyhodnotili 7 000 vzoriek vín, z ktorých 326 postúpilo do finálnej súťaže. Ako dodal prezident zväzu Ľubomír Vitek, výber stovky najlepších slovenských vín bol o to náročnejší, že vlaňajší ročník sa vinohradníkom mimoriadne vydaril.

Vína z roku 2006 sa vyznačujú sviežou arómou, plnou chuťou a majú zvyčajne vyšší obsah prírodného cukru. Osobitne červené odrody v sebe skrývajú vysoký dozrievací potenciál.

Víťazom kategórie tichých bielych suchých vín sa stal Devín z neskorého zberu od firmy Mavin. Aj medzi bielymi ostatnými vínami kraľovala odroda Devín, bobuľový výber od Víno Mrva a Stanko. Medzi ružovými vínami zvíťazila Frankovka modrá - Rosé z neskorého zberu PD Mojmírovce, medzi tichými červenými suchými vínami najvyššie vyhodnotili Alibernet z Vinohradníctva a vinárstva Skovajsa, tiché červené ostatné vína tromfol Cabernet sauvignon od Vitis Pezinok.

Všetky víťazné vína sú z ročníka 2006. Medzi tokajskými vínami šesť degustačných komisií priznalo víťazstvo päťputňovému Tokajskému výberu (ročník 1990) od spoločnosti Tokaj a najlepším šumivým vínom sa stal Hubert de luxe od Hubert J.E.  Do Národného salónu vín sa dostalo 53 bielych, 36 červených, 2 ružové, 3 šumivé a 6 tokajských vín.


Zdroj/autor: zvvh,tasr,drom


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa