Osem pamiatok do UNESCO

2007-09-19 08:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Slovensko sa uchádza o ďalší zápis do Svetového kultúrneho dedičstva UNESCO súborom ôsmich sakrálnych objektov.



 

 

 

 

 

 

 

Rozhodnutie by mohlo prísť do jedného roka. Do nominačného súboru sú zahrnuté:

  • dva rímskokatolícke kostoly v Hervartove pri Bardejove a v Tvrdošíne na Orave
  • tri evanjelické artikulárne kostoly v Leštinách, Hronseku a Kežmarku 
  • tri gréckokatolícke drevené cerkvi v Ladomírovej, Bodružali a v Ruskej Bystrej
         

"Ak sa to podarí zapísať, okrem toho, že získajú popularitu a reklamu, môže sa zvýšiť aj cestovný ruch a záujem domácich, ale i zahraničných turistov o tieto objekty. Každá krajina je povinná sa o tieto svoje zapísané pamiatky starať s väčším rešpektom. Tie, ktoré sú zapísané v UNESCO, môžeme považovať za top pamiatky v rámci celého sveta," povedal pre TASR Miloš Dudáš, riaditeľ Krajského pamiatkového úradu v Žiline, zodpovedný za nominačný projekt drevených kostolíkov slovenskej časti Karpatského horského pásma.
     
V súčasnosti sú v zozname svetových pamiatok zapísané štyri slovenské lokality, dve prírodné pamiatky a jeden hudobný nástroj. Titulom svetového kultúrneho dedičstva sa hrdí Spišský hrad s okolím, Banská Štiavnica s technickými pamiatkami, drevená architektúra osady Vlkolinec a naposledy bol v roku 2002 zapísaný Bardejov s historickým jadrom a židovskými pamiatkami.

Z prírodných pamiatok sú zapísané Bukové pralesy a jaskyne Slovenského krasu, z osobitných kultúrnych pamiatok sa v zozname UNESCO nachádza aj fujara, ako jedinečný hudobný nástroj.  Rozhodnutie 21-člennej komisie UNESCO pozostávajúcej z odborníkov z rôznych krajín by malo byť podľa slov Dudáša známe do jedného roka.

Zdroj/autor: kpuž, tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
2.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa