Katalóg lokalít UNESCO na Slovensku

2006-11-22 12:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Propagovať lokality UNESCO na Slovensku má nový fotokatalóg Cesta UNESCO 1.



„V knihe sme sa snažili použiť fotomateriál, ktorý ešte nebol publikovaný,“ uviedol projektový manažér mesta Pavel Scheer. Jednu tretinu 36-stranového katalógu tvoria fotografie z pamiatkovej rezervácie ľudovej architektúry Vlkolínec a v ďalších dvoch tretinách sa nachádzajú fotografie z Bardejova, Banskej Štiavnice a pamiatok v okolí Spišského Podhradia.

V katalógu je zaradená aj jediná prírodná pamiatka UNESCO na Slovensku – jaskyne Slovenského krasu.

Vydanie katalógu sa stalo súčasťou projektu, v rámci ktorého bol nakrútený aj 18-minútový dokumentárny film o Vlkolínci. Zároveň boli zhotovené aj propagačné banery pre spoločnú propagáciu lokalít UNESCO na Slovensku.

V októbri sa v Ružomberku na tému Cesta UNESCO uskutočnil aj seminár, kde boli lokality bližšie predstavené. Katalóg je nepredajný, jednotlivým subjektom cestovného ruchu je distribuovaný iba prostredníctvom partnerských miest, cez informačné centrá, Ministerstvo kultúry SR, komisiu UNESCO a SACR. V Ružomberku je možné ho získať na požiadanie v Informačnom centre a tiež vo Vlkolínci.

Mestský úrad v Ružomberku vydal v minulom roku spoločne s mestami - Bardejov, Banská Štiavnica a Spišské Podhradie publikáciu s názvom Spoločne v klenotnici UNESCO. „Na jej vydaní spolupracoval tím autorov zo všetkých lokalít,“ povedal Scheer. Počas spoločných stretnutí podľa neho vznikol nápad spojiť lokality Cestou UNESCO.

Ako uvádzajú autori, uvedené lokality sa svojím spôsobom stali kompasom pri hľadaní Slovenska. „Sú vstupnou bránou pri zoznamovaní sa s krajinou, ktorá dostala do daru prekrásnu a pestrú prírodu,“ píšu. Úspešnosť publikácie motivoval autorov k ďalšej spoločnej myšlienke, ktorou je vydávanie katalógov s názvom Cesta UNESCO 1 – 4. Fotokatalógy majú postupne odprezentovať pamiatky a v menšej miere aj ostatné lokality UNESCO na Slovensku.


Zdroj/autor: sita, Mú Ružomberok

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa