Pustý stred Európy

2007-09-24 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Geografický stred Európy, ktorý si pripisuje Slovensko - pustne. Za stred Európy sa považuje vrchol kopca nad obcou Kremnické Bane pri Kremnici. Na mieste je uložený žulový kameň s tabuľkou a nedokončený amfiteáter, do ktorého sa roky neinvestovalo.



 

Na kopci sa nedajú kúpiť žiadne suveníry, ani jednoduché občerstvenie."Turisti k nám chodia, navštívia aj samotné miesto na kopci, zisky nám však z toho neplynú," povedal starosta obce Konrád Schwarz. K údajnému stredu Európy prichádzajú podľa neho najmä turisti zo Slovenska a bývalí rodáci z okolitých obcí. Tí teraz často žijú v Nemecku. Obce totiž pôvodne osídlili nemeckí baníci, po druhej svetovej vojne však mnohých vysťahovali.

Geografického stredu Európy pri Kremnických Baniach sa začiatkom 90. rokov minulého storočia chopili niektoré politické strany, najmä vtedajšie HZDS či SNS. Práve v tomto období tu osadili symbolický kameň a postavili prírodný amfiteáter. Politici miesto využívali na vlastnú propagáciu a snažia sa o to dodnes. "Naposledy bolo v amfiteátri verejné podujatie toto leto, oslavovali tu výročie zvrchovanosti Slovenska," uviedol Schwarz.

Areál však postupne chátra a okrem občasných návštev turistov je opustený. Okolité obce však peniaze do opravy či vylepšenia návršia nemajú, hoci niečo im prináša práve aj turistický ruch."V zime tu máme plno, sú tu výborné podmienky na lyžovačku," vysvetlil Schwarz. Na blízkych prudkých svahoch je hneď niekoľko vlekov. Zimných turistov však opustený kopec s osamoteným kostolíkom nepritiahne. To, že práve neďaleko nich je geografický stred Európy, sa väčšinou dozvedia len z informačných letákov.

Napriek svojej jedinečnosti vrchol kopca žije svojím vlastným pomalým životom. Nachádza sa na ňom totiž pôvodný, historický kostol sv. Jána, ktorý doteraz slúži pre niekoľko blízkych obcí. Navyše pri ňom obnovili bývalý kapucínsky kláštor. O návršie, kostol či cestu sa tak dnes najviac starajú kapucínski mnísi.

O využitie geografického stredu Európy pritom v minulosti dokonca súťažilo viacero projektov. Hovorilo sa o výstavbe parku Slovákov, európskej dediny, Slovenského centra európskej integrácie či dokonca chrámu Európy. A hoci nič z toho sa nerealizovalo, občas do amfiteátra zavítajú svadobčania. Cena svadobného obradu v slovenskom strede Európy ich vyjde na 5000 korún.

 

Vstupom nových členov do Európskej únie sa zmenil aj geografický stred Európskej únie. Do 1. mája 2004 je geografický stred EÚ na území Belgicka. Rozšírením územia EÚ sa ním stalo miesto pri malom mestečku Kleinmaischeid v Spolkovej republike Nemecko. Viac informácií.

Zdroj/autor: wikipedia,čtk,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa