Otvoria sa európske hranice

2007-09-24 09:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Od januára by sme v Európskej únii mali opäť cestovať slobodnejšie, bez pasových kontrol. Všetko totiž nasvedčuje tomu, že Slovensko by sa malo stať súčasťou schengenského priestoru.



 

 

 

 

Schengenská dohoda je konsenzus medzi členskými štátmi, ktoré umožnia zrušenie systematických hraničných kontrol. Znamená to zrušenie kontrol osôb a tovaru na vnútorných hraniciach vrátane letísk a prístavov a taktiež aj zlepšenie spolupráce medzi políciou, súdnymi a colnými orgánmi štátov.

Rozšírením Schengenu sa zrušia kontroly na vnútorných hraniciach medzi starými a novými členskými štátmi a medzi novými členskými štátmi navzájom. Na hraniciach s Rakúskom však vzniknú spoločné slovensko-rakúske hliadky, ktoré tam zotrvajú aj po vstupe do Schengenu. Slovensko totiž podpíše s Rakúskom memorandum o porozumení a zintenzívnení spolupráce, aby sa tak obmedzila cezhraničná kriminalita. Táto hranica tvorí v súčasnosti vonkajšiu hranicu Schengenu a avizovaný krok by mohli zmierniť obavy Rakúska z jej otvorenia.

Vďaka systému SISone4all, na ktorý sme sa spolu s ďalšími štátmi napojili začiatkom septembra, môže Slovensko vstupovať do každej policajnej databázy starých členských štátov únie, a naopak, krajiny Schengenu do našich. Slovensko však musí doriešiť posilnenie bezpečnosti a kontroly na ukrajinsko-slovenských hraniciach. Tá sa totiž po našom vstupe do Schengenu stane vonkajšou hranicou schengenskej zóny. Tento 98 kilometrov dlhý úsek sa tak stane ostro sledovaným miestom.

Zdroj/autor: euroinfo, wiki, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa