Podrečanské hlinené fajky

2007-11-17 17:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Výroba tzv. čiernych hlinených fajok v Podrečanoch v okrese Lučenec zažívala v minulosti nebývalý rozmach. Dnes už potomkovia slávnych fajkárov o remesle svojich predkov takmer nič nevedia.



 

 

Podľa knihy Etnografia Slovákov v Uhorsku od Jána Čaploviča, ktorá vyšla začiatkom 19. storočia, s výrobou čiernych hlinených fajok v Podrečanoch začal v roku 1794 učiteľ a dedinský notár Juraj Krčiaško. Prvých niekoľko desiatok vyrobených kusov daroval svojmu cirkevnému patrónovi do Vidinej. Potom ako dostával množstvo objednávok, zanechal povolanie učiteľa a začal sa venovať výlučne fajkám.

Fajky boli zo sivej hliny a údajne boli ručne tvarované. Až neskôr sa vyrábali v kovových formách. V Novohradskom múzeu v Lučenci majú niekoľko fajok, ktoré by mohli byť z Podrečian, nemajú to však doložené. 

Na Krčiaškovu výrobu nadviazal neskôr zemepán Torok, ktorý v obci založil aj fabriku. O tom, že sláva podrečanských fajok bola veľká, svedčí aj fakt, že v roku 1796 založil vo vtedy oveľa slávnejšej Banskej Štiavnici remenár Ahnert vlastnú fabriku podrečanských fajok. Jeho výrobok ale údajne nebol taký kvalitný ako fajky z Podrečian. Fabrika na fajky vznikla v roku 1808 aj v neďalekej Maškovej. Nevyrábali sa tam však čierne, ale červené fajky. Aj tam založil továreň tamojší notár Samuel Komjathi.

Fajky z Podrečian získali ešte v roku 1845 na medzinárodnej výstave vo Viedni „vysoké ocenenie“. Vtedy sa len do rakúskej metropoly vyvážali ročne v hodnote desaťtisíc vtedajších forintov. Kedy a za akých okolností sa výroba fajok v Podrečanoch skončila, nie je známe.

Zdroj/autor: tasr, drom

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa